Dinel Staicu pleacă de la SIF Oltenia, dar rămâne jucător la Bursă

Ştefania CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2010

Dinel Staicu pleacă de la SIF Oltenia, dar rămâne jucător la Bursă

Preşedintele SIF5: "Nu pot să lipsesc de pe piaţa de capital, mai ales că vine şi Fondul Proprietatea la Bursă"

După ce s-a războit la cuţite cu Călin Chelu pentru conducerea SIF "Oltenia" în 2008, Dinel Staicu a şocat, vineri, întreaga piaţă de capital, anunţându-şi demisia din funcţia de preşedinte-director general al SIF5. Decizia survine la doar o zi după ce Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe şeful SIF "Oltenia" la 12 ani de închisoare, majorând, astfel, pedeapsa de patru ani de închisoare dată de Judecătoria Sectorului 4 în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Demisia va intra în vigoare din 2 februarie, anul viitor, a doua zi după ce Staicu se va întoarce din concediul de 35 de zile pe care şi l-a luat pentru anul în curs.

Contactat de ziarul BURSA, Dinel Staicu a declarat că a demisionat din fruntea SIF5 ca urmare a unor presiuni, dar că rămâne simplu membru în Consiliul de Administraţie până la Adunarea Generală din martie, când trebuie să predea gestiunea.

"Am luat această decizie ca să depresurizez imaginea SIF-ului şi a mea. Am simţit presiuni din toate părţile în acest sens, însă voi da mai multe explicaţii după ce se vor termina toate astea", ne-a spus şeful SIF5.

În ciuda renunţării acestuia la cele mai importante funcţii din SIF5, este greu de crezut că influenţa imensă pe care a exercitat-o ani întregi asupra SIF-ului şi a întregii pieţe de capital va dispărea întrutotul. De altfel, Dinel Staicu nu pare deloc dispus să renunţe la piaţa de capital, lăsând de înţeles că "afacerile bune" nu s-au terminat la Bursa de la Bucureşti.

"Rămân ca jucător la Bursă, m-am format odată cu piaţa de capital de aici. Nu pot să lipsesc de la bursă, mai ales că o să vină şi Fondul Proprietatea. Cred că, la fel ca orice afacere de început în România, poate să fie o afacere de succes. Fondul va fi listat, vom vedea o abundenţă de vânzători şi cumpărători. A fi investitor la Bursă este un drept pe care nu mi-l poate lua nimeni", a spus Staicu.

Piaţa de capital autohtonă a fost martora uneia dintre cele mai aprige lupte între investitori, în urmă cu doi ani, când Staicu s-a duelat cu omul de afaceri Cătălin Chelu pentru conducerea SIF "Oltenia". Staicu l-a acuzat atunci pe omul de afaceri gălăţean că a vrut să preia controlul asupra SIF5 prin intermediul firmelor sale care deţineau concertat mai mult de 1% din SIF.

Demisia lui Staicu ar putea deschide o fereastră de oportunitate pentru unii acţionari nemulţumiţi până acum de conducerea SIF5 şi ar putea da semnalul de început al unei noi lupte pentru controlul societăţii.

Staicu consideră, însă, că nu există un pericol major în acest sens, dat fiind faptul că protagoniştii duelului din 2008 au alte lucruri mai importante pe cap acum.

"Toată lumea ştie foarte bine că lupta s-a dat între mine şi Cătălin Chelu. Nu cred că au fost alţi acţionari nemulţumiţi atunci care să declanşeze o luptă pentru putere acum", a declarat Staicu. Recent, Cătălin Chelu a fost trimis în judecată, sub arest, acuzat că a încercat să mituiască un fost secretar de stat din Ministerul de Interne.

Găsirea unui nou preşedinte-director general pentru SIF "Oltenia" cade în sarcina Consiliului de Administraţie, viitorul şef al SIF5 urmând să fie ales dintre membrii actuali. Dinel Staicu a declarat că, după ce se rezolvă toate probleme sale cu justiţia, ar putea să candideze pentru un nou mandat la conducerea SIF5, dar că nu va face acest lucru, fiind decis să rămână în piaţa de capital ca investitor.

CNVM cere un alt administrator în locul lui Dinel Staicu

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) obligă Consiliul de Administraţie al SIF "Oltenia"(SIF5) ca, în termen de 30 de zile, să numească un nou membru CA provizoriu până la prima Adunare Generală, potrivit unei Ordonanţe emise vineri.

CA-ul SIF5 trebuie, de asemenea, să desemneze o altă persoană eligibilă în funcţia de conducător în locul lui Dinel Staicu.

Arbitrul pieţei de capital a decis să revoce Avizul de la finele lui 2008 prin care a fost avizată modificarea Consiliului de Administraţie al SIF5, numai în ceea ce priveşte calitatea de membru al CA a lui Dinel Staicu.

CNVM mai obligă administratorii SIF5 ca la următoarea Adunare Generală să înscrie pe Ordinea de zi, ca punct distinct, menţinerea Ioanei Carmen Popescu în funcţia de administrator al SIF5.

Ioana Carmen Popescu este inculpată, alături de Dinel Staicu, şi un fost şef al Transgaz, dar şi de alte persoane, pentru "asociere pentru săvârşirea de infracţiuni" în dosarul fraudării Transgaz.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In sfarsit SIF 5 a scapat de o capusa.

    Asteptam cu interes o miscare similara si la SIF 2. 

    1. Ce tupeu pe acest militian....Cred ca va fi primul jucator pe bursa de dupa grilaje.....

      eu nu inteleg cum puteti emite asemenea poinii despre unul dintre barzii bursei romane de actiuni!! rusine!

      *opinii.. :)

      felicitari CNVM. Hotarare inteleapta si semne bune pentru 2011! Dinele las-o moale cu investitiile pe bursa. Ce investitii ai facut daca nu exista nicio raportare???

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb