Dino Parc din Râşnov a avut, anul trecut, venituri de 9,88 milioane de lei (aproximativ 2,2 milioane de euro), în creştere cu aproape 40% faţă de valoare de 7,08 milioane de lei atinsă în 2015, arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Profitul a urcat uşor, de la 3,16 milioane de lei la 3,27 milioane de lei (peste 726.000 de euro).
Parcul a fost deschis în 2015, dar ideea a pornit în 2008 într-o vacanţă făcută de cei trei parteneri ai companiei HCR SRL din Sfântu Gheorghe, cea care administrează Dino Parc. Erau în Germania şi au vizitat un parc tematic cu dinozauri de acolo. Aşa că au început să scrie un proiect pentru finanţare europeană, au petrecut nopţi întregi la ADR în Alba Iulia, iar la final au primit finanţarea de 5 milioane de euro.
Râşnovul a fost ales, spune Adrian Apostu, unul dintre asociaţi, pentru proximitatea de Braşov şi Bran, dar şi pentru că s-a găsit deschidere faţă de autorităţile locale.
În Dino Parc Râşnov s-au dezvoltat diferite activităţi. Deşi a fost deschis cu gândul la copii, au fost adăugate diferite elemente de interactivitate şi activităţi pentru adulţi, pentru că cei mici nu vin niciodată singuri. În plus, au fost adăugate şi trasee de aventură prin arbori şi o tiroliană de 200 de metri. Efectul parcului asupra zonei s-a văzut imediat.
"Acum doi ani, Cetatea Râşnov avea 240.000 de vizitatori, iar acum are dublu. Absolut toate obiectivele turistice din zonă s-au dezvoltat. S-au făcut şi hoteluri, restaurante şi alte mijloace. Am returnat zonei amabilitatea cu care am fost primiţi. Am depăşit 700.000 de vizitatori şi facem o cifră de afaceri de aproximativ 2 milioane de euro pe an", a spus Apostu.
Străinii au început şi ei să viziteze parcul. "Există o plajă de turişti, mai vizibili în extra sezon. Undeva între 10-15% sunt turişti străini. Peste tot turismul e bun vara, luna august este, de departe, cea mai bună lună din an. Mai sunt perioade bune când e săptămâna Şcoala Altfel, ne bucurăm că am comunicat caracterul ştiinţific al parcului", a spus Apostu.
Acesta spune că parcul se va dezvolta, urmând să îşi dubleze suprafaţa. În prezent, parcul funcţionează pe 1,5 hectare, dar au mai fost concesionate alte două hectare pentru dezvoltarea ulterioară.