DIPLOMAT FRANCEZ: ''Regatul Unit se confruntă cu o pierdere de influenţă după Brexit''

G.U.
Internaţional / 6 martie 2021

''Regatul Unit se confruntă cu o pierdere de influenţă după Brexit''

Regatul Unit va trebui să depună "multe eforturi" pentru a recăpăta o "influenţă reală" în lume după ieşirea sa din Uniunea Europeană, anticipează diplomata franceză Sylvie Bermann, într-un interviu acordat AFP şi difuzat astăzi, conform Agerpres.

Bermann, autoare a cărţii "Goodbye Britannia, Regatul Unit în faţa provocării reprezentate de Brexit" şi fostă ambasadoare a Franţei la Londra, în perioada 2014-2017, ea a fost martora referendumului privind Brexitul din 2016 şi a făcut ceva valuri în Regatul Unit după ce l-a calificat pe premierul Boris Johnson drept un "mincinos incorigibil".

"Peste 700.000 de europeni au părăsit ţara (Regatul Unit - n.r.). Există dificultăţi în relaţiile comerciale, în Irlanda de Nord. Este motivul pentru care britanicii au dorit să prelungească perioada de graţie" în privinţa controalelor asupra mărfurilor care sosesc în provincia britanică dinspre Regatul Unit, a declarat ea.

Amsterdamul a depăşit Londra ca centru financiar. Unele companii au declarat că se vor instala pe continent pentru că altfel va deveni mult mai greu să exporte. Există totodată mai multă birocraţie decât înainte, a mai spus Bermann, care a avertizat că Brexitul nu s-a terminat. "Există o mulţime de chestiuni neclarificate. Vedem ce se întâmplă cu Irlanda de Nord. Niciun acord nu s-a produs în ceea ce priveşte serviciile financiare care reprezintă 80% din exporturile ţării", a spus diplomata franceză.

Întrebată dacă premierul Boris Johnson face paradă de faptul că Regatul Unit a depăşit Europa în ceea ce priveşte vaccinarea anticoronavirus pentru a distrage atenţia de la dificultăţile legate de Brexit, Bermann a apreciat că actuala "criză sanitară disimulează un pic restul, deoarece campania de vaccinare britanică este mult mai bună decât cea a europenilor. Bravo lor".

Însă Bermann aminteşte că faptul că Regatul Unit stă mai bine în acest domeniu decât Uniunea Europeană nu se datorează neapărat Brexitului, aşa cum doresc autorităţile de la Londra să acrediteze ideea. În realitate, comanda de vaccinuri a fost făcută în momentul în care Regatul Unit se afla încă sub incidenţa normelor europene, spune ea. "Este normal ca Boris Johnson să facă paradă de acest succes. Însă Regatul Unit rămâne printre ţările cele mai afectate din lume", aminteşte Bermann.

"Sunt puţin surprinsă că au făcut atâta caz că am spus că el (Boris Johnson - n.r.) este un mincinos. E un fapt bine cunoscut. A început prin a fi concediat de Times (pe când era corespondent al publicaţiei la Bruxelles). Toţi jurnaliştii din Regatul Unit sunt la curent cu 'euromiturile' lui. Mulţi ştiau că erau invenţii (aruncând UE în derizoriu), dar ele au avut impact, ele au pregătit o anumită manieră de reacţie împotriva Europei", a apreciat diplomata franceză.

Întrebată ce reprezintă în prezent Regatul Unit pe scena internaţională şi care sunt caracteristicile "relaţiei speciale" cu SUA, Bermann a răspuns că, "acum, elementul principal în lume este acest Război Rece între Statele Unite şi China. Chinezii sunt interesaţi de UE. Este unul dintre motivele pentru care au acceptat concesii în decembrie în ceea ce priveşte acordul referitor la investiţii. Iar americanii vor să aibă sprijinul europenilor pentru o anumită politică de îndiguire a Chinei. În această relaţie triunghiulară SUA/China/UE, este mai greu pentru Regatul Unit să joace un rol. Vor trebui să facă mult mai multe eforturi pentru a putea avea o influenţă reală în lume."

"Cât despre 'relaţia specială' cu SUA, ea este specială mai ales pentru britanici. Statele Unite se folosesc adesea de britanici ca o punte sau ca o pârghie în relaţia cu UE. Este evident că-i vorba despre un rol pierdut. Boris Johnson are noroc că prezidează în acest an G7 (grupul ţărilor puternic industrializate - n.r.). Şi va prezida şi COP26 (conferinţa privind clima) în noiembrie la Glasgow. Aceasta îi va oferi o vizibilitate care altfel ar fi mai greu de obţinut", a conchis Bermann.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. va veni si timpul cand isi vor da seama ca au gresit cu brexitul ,dar si ei au aceasi problema ca si noi la vot,pentru brexit au votat cei in varsta care au fost prostiti si ademeniti usor si marea majoritate din zona rurala,cine a fost in mijlocul lor,si au auzit parerile ,celor din orasele principale,ai numeau pe cei ce au sustinut brexit analfabetii si prostimea tarii, suna cunoscut sintagma aceasta,se potriveste intro oarecare masura si la votantii nostri,corporatisti si marea mjoritate al persoanelor active din uk blesteama ziua cand sa impus brexitul, dar cea mai mare rusine o vor trai englejii daca vor veni vro data la bruxel sa ceara reprimirea in comunitate,depinde de cum vor evolua separat ambele ,in orice caz uk singura este mult mai slaba in actualul context economic mondial, care este mai haotic ca niciodata

    1. Tu vorbesti de "analfabeti" ? Ia mai citeste-ti odata mesajul cu o carte de gramatica in mana si pe urma comenteaza:-)

    UK este in mama bulelor de CREDIT!

    Au iesit din UK caci urmeaza o perioada foarte foarte dificila in urmatorii 10-15 ani! 

    Sunt obligati sa intre in austeritate! 

    Cine nu crede sa mai vada piata de "Credit". 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Daca pentru astia bogatani urmeaza o perioada dificila,noi ce dracu facem?

      hai ca ai deviat, cine are de cules lire sterline din copaci emigreaza acolo stai linistit

    Francezu are 2 calitati, ingimfat si diplomat. Daca iese in public cu asemenea afirmatii atunci sa mearga la istorie sa mai citeasca ceva .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb