DIRECTORUL DIRECŢIEI AGRICOLE BUZĂU: "Noua legislaţie a venit către fermieri, mai puţin către samsarii care speculau terenurile"

ANA FELEA
Miscellanea / 13 ianuarie 2022

"Noua legislaţie a venit către fermieri, mai puţin către samsarii care speculau terenurile"

Pandemia a generat o activitate intensă în agricultura buzoiană, iar un domeniu cu schimbări importante înregistrate în 2021 a fost cel al tranzacţiilor terenurilor situate în extravilanul localităţilor. Practic, în timp ce unii fermieri sau posesori de terenuri au decis să-şi vândă suprafeţele, alţii au profitat de ofertele extrem de numeroase şi au cumpărat. Potrivit cifrelor prezentate de Direcţia Agricolă Buzău, anul trecut au fost înregistrate nu mai puţin de 5823 de oferte primite atât de la persoane fizice, cât şi de la societăţi comerciale. Totuşi, numărul lor a fost mai mic decât cel din 2020, iar diminuarea a fost generată de noua legislaţie din domeniu, care nu mai permite atât de uşor ca pământul românesc să fie achizionat de străini.

"În anul 2020 am avut un număr de dosare la Direcţia Agricolă de 7731, cu o suprafaţă de 4597 de ha. În anul 2021 au fost doar 5823, cu aproximativ 3747 de ha. Observăm o diminuare a acestui lucru şi asta noi o punem pe seama faptului că legislaţia a venit mai mult către fermieri, către cei importanţi şi mai puţin către samsari, care speculau terenul. Daţi-mi voie să cred că legislaţia, chiar dacă la început ni s-a părut foarte greoaie, chiar şi pentru noi, care o gestionăm, să ştiţi că foarte mulţi fermieri au recunoscut că este o lege bună, cu toate că, pentru vânzarea unui hectar de pământ, va trebui să treacă 90 de zile, pentru că atât durează tot acest procedeu, dar care elimină foarte mulţi oportunişti care speculează terenul. Această legislaţie filtrează foarte mult fermierii, pentru că trebuie să ai minim 5 ani cetăţenie şi să fii domiciliat în zona respectivă, ceea ce a generat mult mai puţine dosare de vânzare a terenului. Eu spun că este un lucru bun acesta şi vedem, la nivel de persoane juridice, anul 2021 am avut 327, în 2019 am avut 1100. Persoane fizice: 5496, faţă de 6631" a spus Cosmin Florea, directorul Direcţia Agricolă Buzău.

Chiar şi aşa, anul trecut au fost tranzacţionate mii de hectare, iar preţurile au fost pe măsură. Cel mai mare preţ cerut de proprietarii de terenuri a fost de 214 lei metrul pătrat, însă suma a scăzut mult şi, în urma negocierilor, cel mai mare preţ cu care s-a vândut un metru pătrat de pământ la Buzău a fost de 60 de lei. Adică, cel mai scump hectar de teren în extravilanul unei localităţi a costat 600.000 de lei.

Acest preţ a fost perceput pentru mai multe suprafeţe din extravilanul comunei Verneşti, o comună aflată la doar căţiva kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. Aici au fost înregistrate 10 tranzacţii care au însumat 36 de hectare.

Cu jumătate din acest preţ, adică cu circa 30 de lei metrul pătrat, au fost vândute suprafeţe importante în extravilanul comunelor Merei şi Gălbinaşi. Cel mai mic preţ a fost înregistrat la Vintilă Vodă, Valea Salciei şi Bozioru respectiv 1,3 lei şi un leu. Totuşi, cea mai căutată zonă când vine vorba despre teren agricol în judeţul Buzău a fost extravilanul comunei Ziduri, iar la polul opus zona care nu a strârnit deloc interesul cumpărătorilor de pământ a fost zona de munte.

"Cea mai tranzacţionată comună a fost Ziduri, cu 306 ha. Observăm la Glodeanu-Siliştea sau la Gălbinaşi avem un preţ maxim de 29,36 de lei/mp. Asta înseamnă că un hectar s-a vândut cu 290.000 lei. Avem şi suprafeţe care s-au vândut doar cu 10.000 de lei, acesta fiind cel mai mic preţ pe un hectar. Contrastele sunt foarte mari, contează foarte mult şi poziţia terenului. Atât poziţia terenului, dacă e mai la şosea, dacă e mai în spate, dacă cineva doreşte neapărat să facă investiţie în zona respectivă, atunci oferă un preţ mult mai mare, pentru a putea achiziţiona cât mai repede. Sunt diverse situaţiile. Dar avem şi situaţii cu localităţi unde nu s-a vândut teren. În general este vorba despre localităţile din zona de munte: Unguriu, Buda, Căneşti, Cătina. O surpriză este comuna Largu, zonă de câmp şi care ar trebui să aibă alt specific, dar intră în această categorie unde nu am avut nici un dosar de vânzare a terenului", a explicat Cosmin Florea directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Potrivit Direcţiei Agricole Buzău, în 2021 au fost înregistrate tranzacţii cu terenuri agricole în 78 de comune, iar printre cele mai atractive zone şi unde au fost înregistrate şi cele mai mari preţuri au fost cele unde îşi desfăşoară activitatea marii fermieri ai judeţului.

De altfel, clasamentul celor mai mari fermieri din judeţ, după suprafaţa lucrată şi înregistrată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Buzău, arată că primele trei locuri sunt ocupate de fermieri din Amaru, Ziduri şi Gălbinaşi, adică şi zonele unde un hectar de pământ s-a vândut cu preţurile cele mai mari sau au fost cele mai căutate zone.

"Cel mai mare fermier din judeţul nostrum, care exploatează suprafeţe în special pe zona localităţii Amaru, este o fermă care are o structură atât pe sector vegetal, cât şi sector zootehnic, respectiv vaci de lapte şi utilizează o suprafaţă de 4382 de ha. Pe locul doi, deşi la o mie de ha diferenţă, respectiv 3260 de ha se situează o fermă din zona Ziduri, de asemenea o societate cu tradiţie în agricultura buzoiană", a spus Claudia Stelea, directorul APIA Buzău.

Locul al treilea este ocupat însă de o societate cu capital străin care lucrează de mai mulţi ani pământurile buzoienilor. Este vorba despre o societate cu capital străin.

"Următorul clasat este un fermier care utilizează suprafeţe de teren pe mai multe UAT-uri din judeţul nostru şi nu numai, din judeţele vecine, pe zona Gălbinaşi, Cilibia, Movila Banului. Este o fermă care utilizează 2.668 de ha. De altfel, la fel avem şi pe locul 7, tot o societate cu capital străin.Sunt fermieri care nu sunt pentru primul an în judeţul nostru, care deţin şi teren în proprietate în suprafeţe însemnate, dar şi terenuri arendate de la fermieri buzoieni", a punctat directorul APIA Buzău.

Următoarele locuri, respectiv de la 4 la 6 şi cele de la 8 la 10 sunt ocupate tot de firme cunoscute din Buzău. Un exemplu este Frăţilă Burnel din Padina care este clasat pe locul cinci în topul celor mai mari fermieri.

"Nu sunt lipsiţi de importanţă nici ceilalţi fermieri aflaţi în top 10 care provin din zonele consacrate ale agricole pe cultură mare ale judeţului nostru şi care exploatează până la 1530 de ha pe UAT-urile destinate sau cu tradiţie în exploatarea terenului, respectiv Ziduri, Padina, Smeeni, Puieşti, Boldu, Luciu, Largu, Ruşeţu sau Ghergheasa", a afirmat Stelea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sa vedem cum speculeaza minus 5 milioane de oameni pentru romania pana in 2040-2050

    ps; legea favorizeaza formarea de monopoluri interne. 

    s em n a tco me n turi cre tin e 

    Actuala legislatie mult laudata a creat oportunitatea ca insasi fermierii sa devina speculanti de terenuri. Stie domnul director ca se vand ferme, adica in fapt contracte de arenda, cu 1000 euro/ha?

    1. corect

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb