O treime din gazele exportate de Rusia spre Uniunea Europeană riscă să fie pierdute din cauza războiului în Ucraina, a declarat astăzi Iuri Vitrenko, directorul executiv al grupului public ucrainean Naftogaz, potrivit France Presse, informează Agerpres.
În condiţiile în care unele state din Uniunea Europeană sunt foarte dependente de Moscova pe plan energetic, cele 27 de ţări membre ale UE şi-au stabilit ca obiectiv să-şi reducă cu două treimi importurile de gaze ruseşti până la sfârşitul anului pentru a sancţiona Rusia după invadarea Ucrainei.
UE, principala piaţă a hidrocarburilor ruseşti care asigură importante venituri Moscovei, a decis la începutul lunii aprilie să-şi sisteze în luna august achiziţia de cărbuni, dar nu s-a pronunţat încă asupra unui embargo cu privire la gaze şi petrol.
"Estimăm că o treime din gazele exportate de Rusia spre Uniunea Europeană prin Ucraina va fi pierdută dacă forţele ruse de ocupaţie nu încetează să perturbe funcţionarea staţiilor în teritoriile recent ocupate", a specificat Vitrenko pe Twitter.
De la începutul ofensivei în 24 februarie, trupele ruse au preluat controlul asupra unor părţi din teritoriul ucrainean în sudul ţării. Acestea îşi continuă ofensiva în est, unde au făcut din Donbas - format din regiunile Doneţk şi Lugansk - un obiectiv de război prioritar.
Kievul cere sistarea importurilor de hidrocarburi ruseşti, dar unele ţări europene, între care Germania, avertizează împotriva recesiunii violente pe care ar provoca-o un astfel de embargo.
Aflat în vizită la Kiev joi, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a asigurat că sancţiuni vor viza în curând exporturile ruseşti de petrol şi gaze, aşa cum o cere preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Joi, Italia -unul dintre cei mai mari consumatori europeni de gaze - a anunţat că ea va înceta curând să cumpere gaze ruseşti din "considerente etice".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2022, 07:22)
Atunci sa vedem ce face UE fara gazul rusesc....
1.1. on the long run (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 24.04.2022, 08:32)
lira italiana, peso spaniol, franc francez ....
2. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 24.04.2022, 10:28)
eu interzice gaz rusesc, naftgaz din ce mai face bani ?
din taxele de transport pt distribuitorii locali?
3. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 24.04.2022, 12:32)
eu interzice gaz rusesc, naftgaz din ce mai face bani ?
din taxele de transport pt distribuitorii locali?