Discuţiile creditorilor privind ajutorul Greciei, amânate

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 august 2012

Şomajul din Grecia a atins un nou maxim istoric în luna mai: 23,1%, comparativ cu 22,6% în aprilie.

Şomajul din Grecia a atins un nou maxim istoric în luna mai: 23,1%, comparativ cu 22,6% în aprilie.

Creditorii internaţionali ai Greciei vor lua în discuţie tranşa viitoare destinată acestei ţări abia în luna octombrie, atunci când vor analiza programul de "bailout" al ţării cu miniştrii de finanţe din zona euro, potrivit unui oficial al Uniunii Europene, citat de Wall Street Jorunal (WSJ).

În condiţiile în care guvernul de la Atena dezbate reducerile nepopulare de cheltuieli, inspectorii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Centrale Europene (BCE), care vor reveni la Atena la începutul lunii viitoare, vor analiza timp de o lună situaţia ţării, iar soarta următoarei tranşe din ajutorul extern va fi decisă după şedinţa Eurogroup din 8 octombrie.

Evaluarea inspectorilor va determina dacă Grecia poate respecta condiţiile impuse de creditorii externi, iar rezultatele discuţiilor vor stabili soarta următoarei tranşe, de 31 miliarde euro (38,3 miliarde dolari) din împrumutul multilateral de 130 miliarde euro acordat statului elen. Tranşa include o sumă de 25 miliarde euro destinată recapitalizării băncilor din Grecia.

Noua întârziere a ajutorului extern pentru Grecia este cauzată de disputele dintre liderii politici de la Atena privind eventuale disponibilizări în sectorul public. Guvernul elen mai trebuie să identifice economii de până la 4,5 miliarde euro în cadrul pachetului suplimentar de măsuri de austeritate de 11,5 miliarde euro solicitat de creditorii internaţionali pentru următorii doi ani.

O sursă oficială din UE, citată de WSJ, a declarat că experţii CE, BCE şi FMI vor ajunge la Atena la începutul lui septembrie şi "vor sta toată luna, urmând să raporteze în octombrie către Eurogroup". Misiunea creditorilor externi a plecat duminică de la Atena.

"Statele membre trebuie să vadă clar ce se întâmplă şi unde ne aflăm înainte să înceapă să plătească din nou", a afirmat oficialul european.

Tranşa a fost programată iniţial pentru luna iunie, însă a fost amânată din cauza alegerilor din Grecia, care au creat, potrivit oficialului citat, întârzieri semnificative în implementarea programului convenit cu instituţiile financiare internaţionale.

Grecia riscă falimentul în viitorul apropiat, având o scadenţă de 3,1 miliarde euro la data de 20 august, în contul unor obligaţiuni de stat ajunse la maturitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb