Discuţiile Greciei cu creditorii internaţionali, suspendate

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 septembrie 2011

FMI se opune planului european de a forţa Grecia să dea garanţii pentru al doilea program de salvare

Grecia va revizui în creştere ţinta de deficit pe 2011

Discuţiile dintre Grecia şi misiunea UE-FMI-BCE au fost suspendate timp de zece zile, după ce Atena a anunţat că va rata ţintele de deficit bugetar pentru acest an.

Troika creditorilor ţării (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) urma să evalueze dacă Grecia a îndeplinit condiţiile de care depinde acordarea următoarei tranşe din pachetul de asistenţă financiară de 110 miliarde de euro, acordat în luna mai 2010.

Discuţiile vor fi reluate în zece zile, a declarat un reprezentant al ministerului elen al Finanţelor, citat de Reuters, potrivit Mediafax. Oficialii greci indicaseră anterior că negocierile se vor desfăşura fără întreruperi.

Grecia nu va putea respecta obiectivul de reducere a deficitului public în 2011 din cauza agravării recesiunii, a anunţat vineri ministrul grec de Finanţe, Evangélos Vénizélos.

Acesta a amânat să facă o nouă estimare oficială pentru mijlocul lunii septembrie, când vor fi reluate negocierile cu instituţiile internaţionale. Vénizélos a subliniat că în valoare absolută, Grecia va reuşi să aducă deficitul la un nivel apropiat de cel prevăzut, adică aproximativ 17 miliarde de euro.

Ministrul a mai precizat că PIB va scădea cu aproape 5% în 2011, în loc de o contracţie de 3,5% prognozată iniţial.

Oficialul elen a respins însă speculaţiile privind existenţa unor dezacorduri majore între reprezentanţii Greciei şi delegaţia Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional. Evangelos Venizelos a subliniat că negocierile vor fi reluate în următoarele două săptămâni iar inspectorii UE, BCE şi FMI vor reveni la Atena peste zece zile, aşa cum era programat.

Surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg, au declarat, vineri, că Fondul Monetar Internaţional (FMI) se opune planurilor europene de a obliga Grecia să ofere garanţii pentru al doilea program de salvare.

Folosirea de garanţii, o concesie pentru obţinerea sprijinului Finlandei pentru împrumuturile de 109 miliarde de euro promise de liderii zonei euro în iulie, ar contravine cu statutul de creditor al FMI şi ar încălca drepturile deţinătorilor de obligaţiuni elene, au spus sursele.

Obiecţiile FMI riscă să bage în impas eforturile europene de management al crizei, după ce ajutoarele de 256 miliarde de euro acordate Greciei, Irlandei şi Portugaliei nu au readus ordinea pe pieţele financiare.

Şi în Europa au apărut probleme legate de extinderea Fondului de stabilitate financiară, parlamentarii germani cerând dreptul de a bloca prin veto operaţiunile acestuia.

Acţiunile băncilor elene au scăzut cu până la 7,3% vineri la Atena din cauza evenimentelor, în timp ce pieţele europene înregistrează deprecieri modeste.

Angela Merkel: Grecia trebuie să implementeze rapid reformele economice

Angela Merkel crede că Grecia trebuie să implementeze rapid şi amplu reformele economice, a afirmat vineri Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

De asemenea, Angela Merkel şi-a exprimat încrederea că Italia îşi va îndeplini obiectivele de reducere a cheltuielilor.

Luna trecută, Parlamentul Italiei adoptat într-un timp record noile măsuri de austeritate de 45,5 miliarde de euro pentru a calma panica de pe pieţe, care a dus la creşterea costurilor de împrumut, din cauza temerilor privind nivelul ridicat al datoriei ţării.

Comentând declaraţia de vineri a ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, care a făcut apel la o revizuire a Tratatului Uniunii Europene în scopul de a asigura Bruxellesului o mai mare marjă de manevră în domeniul economic, Steffen Seibert a declarat că executivul de la Berlin se concentrează mai degrabă asupra problemelor actuale decât asupra dezbaterilor pe termen lung.

Din cauza crizei actuale din zona euro sunt cerute astfel de schimbări, "deşi noi ştim cât de greu este să negociezi un tratat", a explicat Wolfgang Schaeuble.

În martie, cancelarul german Angela Merkel afirma că doreşte şi ea schimbări în tratatele UE, pentru a putea face faţă mai bine unor viitoare crize financiare.

"Aş îndemna la efectuarea unor schimbări necesare ale tratatului, pentru a putea acţiona mai din vreme şi mai eficient când lucrurile merg rău, care să includă sancţiuni punctuale", declara Merkel în Parlament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb