• Familia regală a Qatarului preia divizia din Luxemburg
Grupul franco-belgian "Dexia" SA a acceptat naţionalizarea diviziei sale bancare din Belgia, în cadrul programului de salvare convenit la finele săptămânii trecute de guvernele din Franţa, Belgia şi Luxemburg.
Guvernul belgian va cumpăra 100% din "Dexia Bank Belgium", pentru 4 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari). Divizia derulează în principal activităţi în sectorul retail, numără 6.000 de angajaţi, 4 milioane de clienţi şi are depozite de 80 de miliarde euro.
"În cadrul acestui acord, dorinţa guvernului belgian nu este să rămână pe termen nelimitat în bancă, nici să iasă foarte repede, ci să asigure continuitatea", a declarat ministrul belgian al finanţelor, Didier Reynders.
Belgia va garanta şi finanţarea a 60% din viitoarea "bancă rea" (care va rămâne după dezmembrarea grupului "Dexia"), respectiv 54 de miliarde euro, şi va asigura conducerea acesteia.
"Dexia" va primi, în următorii zece ani, garanţii de stat de până la 90 de miliarde de euro ca să atragă finanţare. Belgia va oferi 60,5% din aceste garanţii, Franţa - 36,5%, iar Luxemburg - 3%.
"Cele trei guverne confirmă că vor lua toate măsurile necesare ca să ofere siguranţă depozitarilor şi creditorilor", a afirmat premierul belgian Yves Leterme.
Conform planului, board-ul "Dexia" l-a mandatat pe directorul executiv Pierre Mariani să lanseze negocieri exclusive cu "Caisse des Depots et Consignations" (CDC) şi "La Banque Postale" din Franţa, în vederea realizării unui acord privind finanţarea autorităţilor locale din ţară şi sprijinul "Dexia Municipal Agency" din partea CDC.
Statul francez ar urma să creeze din operaţiunile franceze ale "Dexia" o nouă bancă dedicată colectivităţilor locale, deţinută în mod egal de "La Banque Postale" şi "Caisse des Depots".
Pe de altă parte, divizia din Luxemburg a grupului Dexia, "Dexia Banque Internationale a Luxem-bourg" ("Dexia BIL"), va fi preluată de membri ai familiei regale din Qatar, a anunţat ministrul luxemburghez de finanţe, Luc Frieden.
"O familie constituită într-un grup financiar din Qatar este gata să cumpere Dexia BIL", a spus Frieden.
Valoarea achiziţiei nu a fost dezvăluită de Frieden, însă oficialul a afirmat că statul luxemburghez va prelua o participaţie minoritară la "Dexia BIL", pentru 150 de mi-lioane de euro.
Achiziţia "Dexia BIL" ar urma să se încheie până la sfârşitul acestei luni şi face parte din procesul de divizare a grupului "Dexia".
"Dexia", odinioară cel mai mare creditor mondial către municipalităţi, avea, la finele lunii iunie, active totale de aproximativ 518 miliarde euro.
"Dexia" a luat fiinţă în 1996, prin fuziunea dintre "Credit Local de France" SA şi "Credit Communal de Belgique" SA, cei mai mari creditori către autorităţile locale din Franţa şi Belgia. În timpul crizei financiare din 2008, "Dexia" a primit un pachet de sprijin de şase miliarde de euro din partea guvernelor francez şi belgian.
Expunerea globală a "Dexia" pe riscuri de credit este evaluată la 700 de miliarde de dolari.
•
Acţiunile "Dexia" au scăzut cu 0,2% ieri, la ora 16.45, pe piaţa belgiană, ajungând la 84,30 eurocenţi. Săptămâna trecută, titlurile băncii s-au depreciat cu 42%.
•
La data de 6 octombrie, agenţia de rating Standard & Poor"s a retrogradat cele trei divizii principale ale "Dexia": "Dexia Credit Local", "Dexia Bank" şi "Dexia Banque Internationale a Luxembourg", din cauza accesului limitat al grupului la finanţare.
Ieri, Standard & Poor"s a confirmat ratingurile suverane ale Belgiei şi Franţei, după ce autorităţile din cele două ţări au dezvăluit planurile de salvare a grupului "Dexia". Agenţia a confirmat ratingul Franţei la "AAA", cu perspectivă stabilă. Ratingul Belgiei a fost confirmat la "AA+", cu perspectivă negativă.