DNA: Fost şef în RATB, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

V.B.
Anticorupţie #Transporturi / 15 decembrie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis astăzi în judecată, sub control judiciar, pe Radu-Viorel Jianu (fost şef al Serviciului Logistic din Regia Autonomă de Transport Bucureşti) pentru trafic de influenţă, în formă continuată.

În acelaşi dosar, tot sub control judiciar, au fost trimişi în judecată Marian Brebeanu şi Mehmet Gani Kiyak (asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale), acuzaţi de cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Totodată, DNA a trimis în judecată, în stare de libertate, alţi administratori de societăţi comerciale (Florian Cociu, Florin Feraru, Virgil Papan şi Vasile Minea), pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2011, în contextul organizării unei licitaţii pentru vânzarea unor mijloace de transport pentru valorificarea ca deşeuri, Jianu ar fi pretins 60.000 dolari de la Brebeanu Marian şi Kiyak (sumă plătibilă în mai multe tranşe), ca să intervină pe lângă membrii comisiei de evaluare pentru vânzarea prin negociere directă din RATB, pentru atribuirea contractului respectiv către două firme administrate de ultimii doi.

"Aceşti bani, reprezentând 30 USD/tonă de metal, la o cantitate de minimum 2000 tone de deşeuri, ce urmau să rezulte din valorificarea şi dezmembrarea unui număr de 232 de vehicule casate, au fost ceruţi de către inculpatul Jianu Radu - Viorel pentru ca firmele celorlalţi 2 inculpaţi să câştige licitaţia respectivă. În prealabil, cei doi au stabilit cu inculpatul Jianu Radu Viorel ca acea cantitate de deşeuri, ce urma a fi evidenţiată scriptic, să fie doar de 1400 tone, restul până la 2000 tone urmând a fi însuşit de cele două firme câştigătoare. Concret, în intervalul noiembrie 2011 - mai 2012, în baza înţelegerii iniţiale, inculpatul Jianu Radu Viorel a primit direct sau indirect, printr-un intermediar, suma totală de 173.000 lei (în patru tranşe de câte: 80.000 lei, 33.000 lei, 40.000 lei şi 20.000 lei). Din aceste sume de bani, cel puţin două tranşe au fost date şi în considerarea necesităţii încheierii unui act adiţional, la acelaşi contract", se mai arată în comunicatul DNA.

Ca să retragă din casieriile firmelor sumele de bani sus-menţionate, Marian Brebeanu şi Mehmet Kiyak ar fi creat un circuit financiar fictiv, folosindu-se de societăţile comerciale administrate în drept de Florian Cociu, Florin Feraru, Virgil Papan şi Vasile Minea, pe care de fapt le controlau tot ei, susţin procurorii.

"Cu ocazia audierilor, aceştia din urmă au făcut afirmaţii mincinoase, precizând că au derulat întotdeauna relaţii comerciale cu caracter real, cu firmele inculpaţilor Brebeanu Marian şi Kiyak Mehmet Gani", relatează DNA.

În cauză, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe diverse bunuri mobile ale lui Radu Jianu şi Marian Brebeanu, precum şi asupra unor sume de bani ridicate de la Brebeanu şi Kiyak

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb