DNA: Patronul Agroli Group Crevedia, Rami Ghaziri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Andrei Stan
Anticorupţie / 4 ianuarie 2016

Patronul Agroli Group Crevedia, Rami Ghaziri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Prejudiciul estimat de procurori se ridică la 25 milioane euro

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a lui Rami Ghaziri, patronul SC Agroli Group SRL Crevedia, alături de alţi inculpaţi - români, libanezi, sirieni, pentru un prejudiciu adus statului de peste 25 de milioane euro, potrivit unui comunicat al DNA remis redacţiei.

Rami Ghaziri, cetăţean francez, rezident în România, administrator al mai multor societăţi comerciale, aflat în detenţie pentru executarea unei pedepse într-un alt dosar, este acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare a banilor, în formă continuată.

Acesta a fost condamnat definitiv de ICCJ, în 15 iunie 2015, la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru cumpărare de influenţă în dosarul fostei procuroare PICCJ Angela Nicolae. El a mai fost trimis în judecată de DNA, în decembrie 2014, pentru fraudare de fonduri europene.

Potrivit comunicatului DNA, în noul dosar, pentru fapte similare, au mai fost deferiţi justiţiei: în lipsă - Emile George Kharrat, cetăţean român şi libanez, reprezentant al unei societăţi comerciale, Ezzeedine Maher Bou, cetăţean libanez, cu reşedinţa în România, şi Eduard-Orlando Burlacu, administratori ai unor firme; în stare de arest la domiciliu într-o altă cauză - Mahmoud Sleiman Moubarak, cetăţean englez, rezident în România, Abdulmounim Alzaid, cetăţean sirian, rezident în România, Hussein Zayed, cetăţean sirian rezident în România, administratori al mai multor societăţi; în stare de libertate - Emilia Nae, Ionela Alina Marin, Ali Chraif, cetăţean român şi libanez, reprezentant al unei societăţi, Daniel Marian Raicu, administrator de firme.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: "În perioada iulie 2010 - august 2012, inculpatul Ghaziri Rami, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale, a constituit alături de inculpaţii Kharrat Emile George, Moubarak Mahmoud Sleiman, Alzaid Abdulmounim şi Zayed Hussein pe de o parte, respectiv alături de inculpaţii Kharrat Emile George, Bou Ezzeddine Maher şi Burlacu Eduard Orlando pe de altă parte, două grupuri infracţionale organizate în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni de evaziune fiscală.

Acest lucru a fost posibil prin evidenţierea, în acte contabile, a unor operaţiuni comerciale intracomunitare fictive, prin folosirea unor circuite economice deja formate şi societăţi comerciale coordonate de membrii grupului, totul având ca scop deducerea ilegală a T.V.A..

Aceste persoane au fost sprijinite în realizarea activităţilor infracţionale de către inculpaţii Nae Emilia, Raicu Daniel Marian, Chraif Ali şi Marin Ionela Alina.

Astfel, în perioada respectivă, inculpatul Ghaziri Rami, alături de inculpatul Kharrat Emile George, a evidenţiat în actele contabile a trei societăţi comerciale cu profil avicol operaţiuni fictive (1615 acte materiale aferente facturilor emise), privind livrări intracomunitare de mărfuri (nepurtătoare de T.V.A.) către firme de tip fantomă din Bulgaria, Cipru şi Ungaria.

Aceasta a fost posibilă prin folosirea unui lanţ de comercializare scriptic în care au fost interpuse mai multe societăţi comerciale tip fantomă, cauzând un prejudiciu bugetului statului în sumă de 107.153.731 lei, reprezentând T.V.A. dedus ilegal".

Procurorii DNA precizează în rechizitoriu: "În perioada 17 septembrie 2010 - 12 octombrie 2012, inculpatul Ghaziri Rami, beneficiind de ajutorul aceleiaşi persoane, cu rea credinţă, a depus la organele fiscale un număr de 54 cereri privind rambursarea /compensarea de T.V.A. (aferente celor 1615 facturi prin care s-a simulat livrarea intracomunitară), pentru care a beneficiat fără drept de suma de 85.993.395 lei.

În perioada 26.10.2010 - 29.11.2012, inculpatul Ghaziri Rami, alături de inculpatul Kharrat Emile George, ca urmare a restituirii, de către organele fiscale, în conturile a trei societăţi comerciale, a sumei 60.686.821 lei (reprezentând T.V.A. rambursată ilegal) a introdus-o în circuitul economic (prin multiple plăţi având drept justificare - plăţi furnizori, restituire credit, consultanţă către companii off-shore, achiziţii imobiliare supraevaluate de la firme controlate de inculpat), în scopul ascunderii originii ilicite a provenienţei acesteia.

În realizarea acestui mecanism infracţional, inculpaţii Ghaziri Rami şi Kharrat Emile George au beneficiat de sprijinul inculpaţilor Zayed Hussein, Alzaid Abdulmounim, Moubarak Mahmoud Sleiman şi Chraif Ali. Acesta din urmă, la data de 26 martie 2012, pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani provenite din evaziune fiscală, a semnat un contract privind vânzarea, la un preţ supraevaluat, a unui teren intravilan în suprafaţă de 42.000 mp, situat în localitatea Mihăileşti, judeţul Giurgiu, către o societate administrată/reprezentată de inculpatul Ghaziri Rami.

În perioada 08 iulie 2010 - 06 august 2012, inculpata Nae Emilia, în calitate de referent în cadrul uneia dintre firmele administrate de Ghaziri Rami, beneficiind de ajutorul inculpatului Raicu Daniel Marian, a întocmit, în mod nereal, documentele de transport aferente simulării livrărilor comunitare, în scopul creării aparenţei unor tranzacţii reale.

Totodată, aceştia s-au asigurat şi de procurarea unor documente care să ateste, la un eventual control, deplasarea mijloacelor de transport pe teritoriul Bulgariei, respectiv bonuri privind achitarea taxei de pod, vignete, etc, în vederea deducerii ilegale a T.V.A.

De asemenea, inculpata a mai ţinut legătura cu persoanele interpuse (administratori ai unor societăţi de tip fantomă), cărora le-a achitat periodic sume de bani pentru faptul că au acceptat înfiinţarea în numele lor a unor astfel de societăţi şi au păstrat confidenţialitatea adevăratului rol îndeplinit de aceştia, mijlocind totodată relaţiile dintre membrii grupului, în ceea ce priveşte situaţia exactă a operaţiunilor intracomunitare simulate.

În perioada 08 iulie 2010 - 30 iunie 2012, inculpata Marin Ionela Alina, în calitate de reprezentant legal al unei societăţi comerciale, a evidenţiat în actele contabile ale societăţi operaţiuni fictive (213 acte materiale aferente facturilor emise), privind livrări intracomunitare de mărfuri (nepurtătoare de T.V.A.) către societăţi comerciale de tip fantomă din Bulgaria, Cipru şi Ungaria, prin folosirea unui lanţ de comercializare scriptic în care au fost interpuse mai multe societăţi comerciale tip fantomă, cauzând un prejudiciu bugetului statului în sumă de 15.926.386 lei reprezentând T.V.A. dedus ilegal.

În perioada 15 februarie 2011 - 08 august 2012, inculpata Marin Ionela Alina, în aceeaşi calitate, cu ştiinţă, a depus fără drept la organele fiscale un nr. de 8 cereri privind rambursarea /compensarea de T.V.A. (aferente celor 213 facturi prin care s-a simulat livrarea intracomunitară) pentru care a beneficiat fără drept de suma de 8.315.267 lei reprezentând T.V.A. rambursată/compensată ilegal.

La data de 08 martie 2013, în scopul sustragerii de la efectuarea verificărilor fiscale, inculpata Marin Ionela Alina, cu ştiinţă, a declarat în mod fictiv la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa schimbarea sediului social al firmei pe care o reprezenta.

De asemenea, la data de 15 decembrie 2010, aceeaşi inculpată a semnat, fără a deţine vreo calitate în cadrul societăţii off-shore Davana Holding Panama, un contract de consultanţă şi asistenţă managerială, încheiat între această firmă şi una din firmele administrată de inculpatul Ghaziri Rami, cunoscând fictivitatea acestuia, dar şi destinaţia ulterioară a sumelor de bani.

În baza acestui contract, în perioada 22.12.2010 - 23.08.2013, pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani provenite din evaziune fiscală, inculpata Marin Ionela Alina a efectuat plăţi cu titlu de avans achiziţie echipamente în contul Davana Holdings SA Panama, în valoare totală de 7.312.781,85 lei".

Potrivit procurorilor, prejudiciul total cauzat bugetului statului este în sumă de 107.153.731 lei (25.035.918 euro).

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparţin a două dintre firmele inculpatului Rami Ghaziri.

De asemenea, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului constând în indisponibilizarea prin înfiinţarea popririi asupra sumelor de bani existente în conturile inculpatului Rami Ghaziri.

Totodată, în cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra părţilor sociale pe care inculpaţii Rami Ghaziri şi Emile George Kharrat le deţin la mai multe societăţi comerciale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmboviţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb