Dobânzile la împrumuturile ipotecare au scăzut săptămâna trecută, în Statele Unite, până la nivelul minim record, locuinţele devenind astfel mai accesibile pentru eventualii cumpărători, conform unui sondaj realizat de creditorul ipotecar "Freddie Mac", citat de CNN.
Dobânda fixă medie pentru împrumuturile pe 30 de ani a coborât de la 4,32% în intervalul 8 - 12 august, la 4,15% săptămâna trecută. Acesta este un record minim pentru ultimii 50 de ani. Minimul anterior, de 4,17%, a fost înregistrat în noiembrie anul trecut.
Pentru creditele pe 15 ani, dobânda fixă medie a coborât la 3,36%, de la 3,5% în săptămâna anterioară.
"Anunţul recent al Rezervei Federale privind menţinerea dobânzii minime record, apropiate de zero, şi temerile de pe pieţele financiare privind băncile europene au avut un impact şi în această săptămână (n.r. - săptămâna trecută), şi au permis tuturor produselor ipotecare din sondajul nostru să ajungă la niveluri minime record", a afirmat Frank Nothaft, economist şef la "Freddie Mac".
Totuşi, în pofida condiţiilor favorabile, piaţa imobiliară din SUA nu îşi revine după criza izbucnită în 2008.
În SUA, vânzările de locuinţe vechi au scăzut în iulie, faţă de iunie, potrivit Asociaţiei Naţionale a Dezvoltatorilor Imobiliari. Totuşi, aces-tea au sporit faţă de luna iulie a anului trecut.
Piaţa locuinţelor noi rămâne la circa un sfert faţă de ceea ce era anterior crizei imobiliare.
Conform studiului "Freddie Mac", cele mai accesibile locuinţe din SUA sunt (ca preţ) în Youngstown, Ohio: aproape 94% din locuinţele vândute în trimestrul al doilea au un preţ pe care şi-l poate permite o familie cu venituri medii. Urmează Syracuse, New York (92,6%), Indianapolis (91,6%) şi Dayton, Ohio (90,7%).
Cel mai puţin accesibile locuinţe se găsesc, conform analizei, în oraşele New York, San Francisco, Santa Ana şi Los Angeles.
Dobânzile la creditele ipotecare sunt puternic influenţate de randamentele titlurilor Trezoreriei SUA, care au coborât la un minim istoric, sub pragul de 2%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.08.2011, 09:48)
Ce se intampla ? au devenit SUA o
" democratie centralizata" ? pe cand se vor dicta si la noi "dobanzi minime" la ipotecare ?.