• "Principalele beneficii ale chirurgiei estetice sunt de natură psihică"
Cererea pentru intervenţii estetice a luat amploare în ultimul timp, iar numărul pacienţilor care apelează la astfel de servicii creşte de la an la an.
Doctorul Oltjon Cobani, medic primar în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, ne-a declarat: "În mod cert această industrie a medicinei estetice a crescut în ultimul timp pentru că şi oamenii sunt acum mult mai deschişi. Dacă înainte era un subiect tabu şi nu apelau la intervenţii estetice uşor, acum mult mai multe persoane caută intervenţiile estetice pentru a corecta unele probleme. Pot spune că în ultimii doi ani, numărul cererilor a crescut cu 10-20% în fiecare an, cel puţin în ceea ce ne priveşte . Nu vorbim doar de chirurgie estetică, dar şi de practicile de injectare. Dacă ne uităm în jur, vedem foarte multe cabinete noi specializate pe injectare şi acestea au apărut desigur în urma cererii din piaţă".
Doctorul Oltjon Cobani ne-a mai spus că pandemia a pus stop acestui tip de intervenţii, mai ales în perioada de urgenţă, însă, odată cu relaxarea măsurilor şi cu începerea campaniei de vaccinare, numărul pacienţilor s-a reluat.
Cele mai multe paciente apelează la chirurgia estetică pentru remodelare corporală, iar cele mai frecvente intervenţii sunt la nivelul sânilor.
Domnia sa a precizat că intervenţiile estetice ne ajută, practic, să fim într-o stare psihică mult mai bună fiind astfel mai prolific pentru noi, dar şi pentru cei din jur.
"Trebuie să înţelegem că intervenţiile estetice ne fac să ne simţim bine în pielea noastră. O persoană sănătoasă nu înseamnă doar lipsită de probleme de sănătate, ci şi cu o stare mentală foarte bună. Principalele beneficii ale chirurgiei estetice sunt de natură psihică. Nu putem spune că fără intervenţii estetice oamenii nu pot trăi, dar impactul psihic este foarte mare. Noi redăm, practic, încrederea în propria persoană", a subliniat doctorul Oltjon Cobani.
Domnia sa, specializat în chirurgie plastică şi chirurgie estetică, efectuează, în principal, remodelări corporale din punct de vedere chirurgical.
"În general pacienţii noştri vin pentru partea estetică, dar pot prezenta anumite probleme, de exemplu, la nivelul abdomenului multe dintre ei, pentru că vorbim despre femei majoritar, au trecut prin sarcini şi au rămas cu anumite defecte ale peretelui abdominal - hernii, diastazis abdominal. Evident, vorbim şi de chirurgie reconstructivă, reparăm practic acest perete abdominal", ne-a mai spus doctorul Oltjon Cobani.
Domnia sa ne-a explicat că face echipă comună în cazul intervenţiilor de chirurgie generală necesare pentru repararea problemelor de la nivelul abdomenului, alături de cele pentru remodelarea corporală, ca abdominoplastia, pentru ca pacientele să aibă în final cele mai bune rezultate din toate punctele de vedere.
Doctorul Oltjon Cobani ne-a detaliat: " Diastazisul la pereţii abdominali şi herniile sunt şi cazuri medicale, nu vorbim doar de estetică. Diastazisul înseamnă, mai exact, depărtarea muşchilor de pe linia mediană în urma unei presiuni interne, de cele mai multe ori sarcina. Dacă ai un diastaz mare şi apelezi la chirurgie, pereţii abdomenului sunt apropiaţi, dar va exista o piele care rămâne în exces şi pe care, din păcate, chirurgii o vor lăsa acolo. Apelând şi la partea de estetică şi combinând-o cu lipoaspiraţia şi abdominoplastia pacientele îşi vor recăpăta forma iniţială. Inovaţia noastră constă, practic, în tratarea problemei, atât din punct de vedere medical, cât şi chirurgical. Colaborarea interdisciplinară este foarte importantă şi poate duce la rezultate minunate".
Doctorul Oltjon Cobani a mai afirmat că diastazisul este o afecţiune des întâlnită în urma sarcinii, iar doamnele care suferă de această afecţiune nu au altă soluţie în afară de chirurgie, mai ales că, în cazul acestui tip de afecţiune, nu se recomandă activitatea fixică.
Costul unei lipoabdominoplasti este de aproximativ 3500 de euro. În această sumă intră şi repararea peretelui abdominal, după cum ne-a mai spus doctorul Oltjon Cobani.
Domnia sa a precizat: "Încerc ca preţurile practicate să fie destul de accesibile. Nu vreau ca intervenţiile de chirurgie estetică să fie privite drept un serviciu de lux. Toată lumea trebuie să aibă acces la astfel de intervenţii. De altfel, organizez şi concursuri, pe partea de abdominoplastie şi voi face şi pe reducţie mamară. Fac în general 3-4 intervenţii gratuite pe an. Printr-o astfel de intervenţie schimbi viaţa persoanei respective".
Conform domniei sale, piaţa din ţara noastră urmează tendinţele din Europa de Vest, fără să existe mari diferenţe. Topul chirurgiei estetice este considerată Brazilia, unde se şi fac cele mai multe intervenţii, potrivit domnului doctor. Acolo există o adevărată cultură pentru chirurgia estetică, ce este efectuată chiar şi în spitale. Pe piaţa din SUA accesul la intervenţiile de chirurgie estetică este mai greu, ţinând cont că tarifele practicate sunt mai mari.