Prima bănuială am avut-o la începutul lui 1990. Eram pe atunci, ca student, reprezentant în consiliul Facultăţii de Filozofie. La sfârşitul unei şedinţe, decanul nostru de atunci, profesorul Alexandru Valentin, ne-a spus că mai trebuie să discutăm despre "dosarele de doctorat". Eu m-am mirat, pentru că ştiam că doctoratele erau blocate de ani de zile de "tovarăşa". Însă profesorii care erau în consiliu ştiau despre ce era vorba - de unde şi figurile lor exasperate.
M-am lămurit repede. Erau dosarele unor "doctoranzi" de la IEFS (Institutul de Educaţie Fizică şi Sport). Majoritatea, dacă nu toţi, erau din ţările arabe. Ce căutau la Filozofie? Păi... Un doctorat.
Facultatea de Filozofie avea în componenţă catedra de Psihologie, ca rămăşiţă a Facultăţii de Psihologie, desfiinţată de regim. (Ce nevoie aveam de Psihologie când eram conduşi de cineva ca Nicolae Ceauşescu?) Iar unii de la IEFS ajungeau la Filozofie cu doctorate în domeniul psihologiei sportive. Mă rog, asta era ideea...
În cazul nostru, povestea are un happy-end. Consiliul a votat atunci să înceteze această practică, iar facultatea să accepte doar dosare ale propriilor doctoranzi, pe specialităţile existente.
Atunci am început să înţeleg cum funcţiona sistemul. Pe lângă traseul obişnuit, mai exista un traseu paralel. Exemplul cel mai scandalos era acela al diplomelor în Drept obţinute la "apelul bocancilor". Securiştii de la şcolile de ofiţeri erau înscrişi direct în anul III la Drept. Aţi fi surprinşi să aflaţi câţi "specialişti în Drept Internaţional" şi câţi "eminenţi jurişti" sau "constituţionalişti" au fost făcuţi la "apelul bocancilor"...
Normal era ca după 1990 acest sistem să fie abandonat. Eroare.
Foarte multe dintre "dottoratele" care acum creează scandal în piaţa publică sunt exact de acest tip. Doctorate cu cozoroc.
Aş vrea să fiu bine înţeles. Nu susţin că universităţile "civile" nu au nimic să îşi reproşeze. Dimpotrivă. VV Ponta, spre exemplu, a primit titlul de doctor de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Cu o lucrare plagiată şi coordonată de un infractor recidivist (Adrian Năstase). Şi aceste universităţi trebuie să se uite lung în oglindă şi să ia măsuri urgente şi radicale pentru a reveni la o minimă respectabilitate academică.
Dar realitatea este că inflaţia de diplome în te-miri-ce, obţinute de "barosanii" zilelor noastre, este produsă mai ales de acest sistem paralel. O bună parte din el este controlat direct de oamenii în uniformă. Armată, servicii secrete, poliţie.
Luaţi cazul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". Acolo există o Facultate de Poliţie. (Cum vine asta, habar nu am... Adică "Poliţia" este subiect academic, la fel ca Fizica, Istoria sau Geologia?). Unde este un personaj, decan al acestei "facultăţi, care a încercat să îl spele pe celebrul "doctor Tobă" de acuzaţiile de palgiat.
Că veni vorba de "doctor Tobă"... Omul şi-a obţinut doctoratul cu o lucrare plagiată, la altă asemenea instituţie, la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". Da, clădirea aceea mare, cu statuia comunistă în faţă...
Priviţi un pic CV-ul lui Tobă. A terminat, conform acestui CV, Facultatea de Maşini şi Utilaje pentru Construcţii, în 1985. S-a prins repede că ajungi mai departe cu milităria. În 1991 ia un "certificat de absolvire" de la un Institut de Studii pentru Ordine Publică. După care ia o licenţă în... Drept, de la Facultatea de... Drept (!) de la... Academia de Poliţie. Asta în timp ce era angajat full-time. Conform CV-ului, "Prestare serviciu public în calitate de poliţist".
Las la o parte un şir lung de "cerificate de absolvire" şi "mastere" obţinute de la Armată şi de la ASE pentru a ajunge la momentul culminant. Doctoratul. Plagiat şi obţinut în 2011 de la Armată. Curios este şi faptul că Petre Tobă obţine acest document în condiţiile în care nu rezultă din CV că ar fi urmat cursurile unei şcoli doctorale.
Diplomele cu cozoroc au însoţit şi cariera lui Gabriel Oprea, Dan Mihalache sau Elena Udrea. Asta pentru a da doar câteva exemple...
Pe scurt, s-a întâmplat aşa. Statul a creat, începând cu 1990-1991, o imensă reţea de instutiţii paralele. Acestea dublau sistemul de învăţământ normal. În aparenţă, aceste instituţii erau destinate formării de specialişti în domeniile militare, de informaţii, ordine publică şi administraţie.
Odată pornit trenul din depou, a luat viteză. Instituţiile acestea au început să ofere diplome în Ştiinţe Politice, Drept, sau în alte specialităţi, unele dintre ele inventate ad-hoc. Au făcut-o în afara oricărui control academic decent. În beneficiul propriu şi al unei clientele de politicieni.
Şi totul pe banii Statului. Aceşti indivizi cu cozoroc care au patronat impostura au fost plăţiţi cu sume aiuritoare. Din banii dumneavoastră. Au primit privilegii precum ordonanţe, maşini de serviciu, case de vacanţă, prime "de performanţă". Şi-au creat "academii" la purtător.
Asta în timp ce învăţământul universitar a fost sub-finanţat şi demolat sistematic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2016, 04:44)
Corect.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Toba Depoker în data de 27.09.2016, 10:57)
"doctor Tobă" ! toba de carte? deaia a ajuns ministru?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2016, 10:58)
AVRAMESCU NU S-A PENSIONAT INCA; VA STA PANA LA 100 DE ANI?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de emil în data de 27.09.2016, 11:09)
Va deranjeaza ?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2016, 13:12)
DA PENTRU CA DOARE EU AM PENSIE MICĂ DE LA MAPN
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2016, 14:12)
Du-te la munca!
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Un tanar oarecare în data de 27.09.2016, 17:46)
Lasa-l ca este obsedat de pensie.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.10.2016, 09:39)
[Mesaj eliminat, conform regulamentului]