DOCUMENT AL MINISTERULUI RUS AL ECONOMIEI, VĂZUT DE REUTERS: Moscova aşteaptă venituri în creştere semnificativă din exporturile de energie

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 august 2022

Moscova aşteaptă venituri în creştere semnificativă din exporturile de energie

Volumele mai mari ale exporturilor de petrol, coroborate cu creşterea preţurilor gazelor, vor mări, anul acesta, cu 38% veniturile Rusiei din exporturile de energie, la 337,5 miliarde de dolari, potrivit unui document al Ministerului Economiei văzut de Reuters.

Creşterea veniturilor (faţă de 2021), dacă se va materializa, va ajuta la susţinerea economiei Rusiei în faţa valurilor de sancţiuni occidentale. Aceasta va oferi preşedintelui Vladimir Putin numerar pentru a finanţa cheltuielile militare sau pentru a creşte salariile şi pensiile într-un moment în care economia a intrat în recesiune şi inflaţia erodează nivelul de trai, notează news.ro.

Dar boom-ul veniturilor din energie compensează doar parţial prejudiciul cauzat de sancţiuni asupra economiei în ansamblu, au spus analiştii.

"Impactul sancţiunilor asupra economiei Rusiei este foarte neuniform. În unele sectoare, a fost catastrofal, cum este cazul industriei auto. Sectorul petrolului este relativ nevătămat deocamdată", a declarat Janis Kluge, asociat senior la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate.

Pe lângă sectorul auto, acesta a citat IT-ul şi finanţele drept două dintre sectoarele cele mai afectate.

"Aceste sectoare au avut cele mai puternice legături cu Occidentul şi, prin urmare, suferă cel mai mult", a explicat Janis Kluge.

Documentul ministerului prevede că veniturile din exporturile de energie vor scădea la 255,8 miliarde de dolari anul viitor, dar că vor fi mai mari decât încasările din 2021, de 244,2 miliarde de dolari.

Ministerul Economiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii privind informaţia publicată de Reuters.

Ministerul Economiei mai estimează că volumele de gaze din conducte de la exportatorul rus Gazprom vor scădea la 170,4 miliarde de metri cubi (bcm) în acest an, comparativ cu prognoza publicată în mai, de 185 miliarde de metri cubi şi faţă de 205,6 miliarde de metri cubi exportaţi în 2021.

Rusia a început să-şi crească treptat producţia de petrol după restricţiile legate de sancţiuni şi pe măsură ce cumpărătorii asiatici au mărit achiziţiile, ceea ce a determinat Moscova să-şi mărească previziunile pentru producţie şi exporturi până la sfârşitul anului 2025, arată documentul.

Gazprom a informat, de asemenea, că livrările de gaze pentru China sunt în creştere, dar nu a oferit detalii, iar Europa rămâne de departe cea mai mare piaţă a gazului rusesc.

În general, prognozele Ministerului Economiei văzute de Reuters la începutul acestei săptămâni sugerează că economia Rusiei face faţă sancţiunilor mai bine decât se temea iniţial Moscova şi se va contracta mai puţin decât se aştepta.

La un moment dat, ministerul a avertizat că economia este pe cale să scadă cu peste 12%, ceea ce ar însemna cel mai sever declin de la prăbuşirea Uniunii Sovietice şi de la criză de la mijlocul anilor 1990. Acum, oficialii aşteaptă ca PIB-ul să scadă cu 4,2% în acest an şi ca veniturile reale disponibile să fie mai mici cu 2,8%.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 225,5 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 242,14 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.11 atingea 241,7 euro.

Guvernul german a decis ieri să reducă temporar TVA la gaze naturale - de la 19% la 7% -, ca să ajute consumatorii să înfrunte scumpirile declanşate de războiul rus în Ucraina, anunţă cancelartul Olaf Scholz, citat de AFP. Această reducere a TVA urmează să rămână în vigoare până la sfârşitul lunii martie 2024. Scholz a precizat: "Ne aşteptăm ca firmele să aplice 100% clienţilor această scădere".

................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a urcat cu 2,7% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 96,14 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a crescut cu 2,5%, la 90,32 dolari barilul la ora locală 11.05.

..................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,02%, la 1.777 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 11.02, cea spot a stagnat la 1.761,72 dolari/uncie.

Exporturile elveţiene de aur către China au urcat în iulie la cel mai ridicat nivel de după decembrie 2016, arată datele publicate ieri de autorităţile vamale elveţiene, cererea pentru metalul galben îmbunătăţindu-se pe cea mai mare piaţă din lume, transmite Reuters.

Luna trecută, Elveţia a livrat în China continentală 80,1 tone de aur, în valoare de 4,4 miliarde de franci elveţieni (4,6 miliarde de dolari), în creştere de la 32,5 tone de aur în iunie, conform Agerpres.

În iulie, preţul aurului a scăzut sub 1.700 dolari uncia, de la nivelul anterior de peste 2.000 dolari uncia, în condiţiile în care băncile centrale au înăsprit politica monetară.

Consumatorii de retail din ţări precum China cumpără deseori mai puţin când preţurile cresc şi mai mult când ele scad. De asemenea, statul chinez a ridicat în iulie restricţiile impuse anterior.

Luna trecută, Elveţia a livrat în total 186,2 tone de aur, de asemenea, cel mai ridicat nivel începând din 2016, din care 15,8 tone de aur către India - o altă piaţă importantă.

Totodată, Elveţia a importat 261 kg de aur din Rusia, astfel încât în total a importat în perioada mai-iulie 3,6 tone, în valoare de 225 milioane franci elveţieni (235 milioane de dolari). Luna aceasta, Elveţia a interzis importurile de aur din Rusia.

..........................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 3,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,55 dolari/buşel la ora locală 11.02, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,9%, la 6,17 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Veniturile in crestere sunt legate de conjunctura pietei, adica preturi mari ... nu se mentioneaza nimic de costuri (Rusia exporta acum in India sau China, cu costuri mult marite de transport) si nici de cantitati (care sunt in scadere, deci cand preturile se vor corecta, vor fi loviti dublu)

    1. Plâng deja de grija rușilor.

      Mai dă-i în.... Doamne Iartă-mă!!! Din partea mea să-i văd cu foamea-n gât și cu ochii-n soare.

      Aștept ziua aia. Dar până atunci plătesc triplu pentru incompetența alor noștri. Și pe ăștia să îi văd cu foamea-n gât. Pardon, am uitat. Tocmai și-au mărit salariile. 

      "conjunctura" ... ai preluat tampeniile bancherilor "inflatia este tranzitorie"

      Afla ca preturile la energie sunt si vor ramane mari cativa ani. Nu o spun doar eu. Au spus-o si aceiasi bancheri centrali. 

    Dragi “parteneri strategici”, cunoscuti mai bine in Europa si in lume ca “Blondinii Europei” sau “Imblanzitorii de lebede”. Nu mai muriti de grija rusilor. Mai bine preocupati-va de faptul ca stapanii vostri europeni v-au creat asa conditii in tarisoara voastra, ca intre 5.7 si 8 milioane de romani (cf ultimul recensamant) au fost nevoiti sa plece de acasa in Europa sa culeaga capsuni sau sparanghel, sau sa spele toalete sau sa lustruiasca bara in clubul de striptease.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb