DOCUMENT/ DUPĂ CE GUVERNUL I-A SOLICITAT SĂ DISTRIBUIE DIVIDENDE SUPLIMENTARE, "Transelectrica" anunţă că va trebui să se împrumute pentru investiţiile strategice
ANDREI STAN
Piaţa de Capital #Energie / 20 septembrie 2017
Transportatorul naţional al energiei electrice "Translectrica" (simbol bursier TEL) anunţă, într-o notă de informare transmisă acţionarilor, că încă din primul semestru al anului viitor compania va fi obligată să contracteze împrumuturi pe termen mediu şi lung pentru a-şi putea finanţa investiţiile strategice aprobate de către ANRE şi Ministerul Economiei, dacă va distribui dividendele suplimentare de 171 milioane de lei solicitate de Guvern.
În documentul adresat acţionarilor se arată: "Trebuie avut însă în vedere că orice sumă distribuită ca dividende în acest moment va presupune necesitatea contractării de către companie încă din semestrul I al anului 2018 a unor finanţări noi pe termen mediu şi lung în vederea realizării proiectelor de investiţii strategice aprobate de către ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, n.r.) şi Ministerul Economiei în planul de dezvoltare pe 10 ani. Proiectele majore incluse în planul de dezvoltare al companiei sunt deja incluse în Planul European de dezvoltare a reţelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport al Energiei, n.r.). Subliniem că printre aceste proiecte se numără şi 6 «Proiecte de Interes Comun European»".
Vă reamintim că, pe lângă "Transelectrica", statul român a solicitat şi "Transgaz", "Conpet", "Romgaz", "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica" distribuirea de dividende suplimentare.
"Transelectrica" şi "Transgaz" (TGN) vor trebui, fiecare, să distribuie dividende de 171 milioane de lei. Acţionarii "Hidroelectrica" au aprobat deja, pe 13 septembrie, distribuirea sumei de 655 milioane de lei sub formă de dividende, plata urmând să se facă în cel mult 15 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii AGA.
"Nuclearelectrica" (SNN) a anunţat că Ministerul Energiei i-a cerut să distribuie 110 milioane de lei.
Acelaşi minister a mai cerut până acum 750 de milioane de lei de la "Romgaz" (SNG) şi 85 de milioane de lei de la "Conpet" (COTE), sub formă de dividende suplimentare.
Recent, premierul Mihai Tudose a declarat că Executivul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare.
Întrebat despre faptul că Ministerul Energiei a solicitat "Romgaz" şi "Conpet" să vireze în avans către bugetul de stat câteva sute de milioane de lei sub formă de dividende, premierul a explicat: "Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Deci, nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuiau. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari. V-am dat un exemplu, Braşov - Ploieşti (tronson de autostradă - n.r.). Se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii, măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener".
Tudose a arătat că virarea la buget a acelor sume de către companiile de stat menţionate nu reprezintă o problemă: "Nu, nu este. Dacă dividendele acestea erau date către stat peste şase luni sau acum, din punctul meu de vedere, este exact acelaşi lucru. Cu toate companiile s-a vorbit şi s-a ţinut cont de necesarul până la sfârşitul anului sau pe primele luni ale anului viitor. La toate companiile de stat s-a pus această problemă şi s-a găsit această soluţie. Acolo unde banii oricum nu erau angajaţi, nu era nicio prognoză că vor fi necesari, s-au luat acum".