DOI FRAŢI DE CRUCE ROŞIE Bail-in Băsescu şi Bail-in Voinea

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 decembrie 2013

Bail-in Băsescu şi Bail-in Voinea

Nerabdător să ne distrugă sistemul bancar şi afacerile, ministrul bugetului Liviu Voinea şi-a exprimat dorinţa, la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului extraordinar ECOFIN, de miercuri, 18 decembrie, ca furtul banilor depuşi în bănci prin mecanismul de "bail-in" să devină legal cât mai curând şi să fie efectiv de la întâi ianuarie 2016.

Întrucât avem norocul să nu facem parte, încă, din Zona Euro, prevederile stupefiante adoptate de UE în privinţa confiscării depunerilor din bănci, pe modelul din Cipru, nu ni s-ar aplica, dacă nu am adera la proiectata Uniune bancară a continentului.

Dar preşedintele Traian Băsescu este, conform propriilor spuse, un entuziast al Uniunii bancare.

Sinteza nerăbdării lui Voinea cu entuziasmul lui Băsescu ne condamnă să urmăm destinul stupid rezervat Europei de cele mai întunecate minţi financiare ale Uniunii Europene; în faţa pericolului să ne fie şterpeliţi banii din bănci, ni-i vom retrage, în masă, căutând o altă soluţie de păstrare a agoniselii, iar afaceriştii vor căuta să-şi deschidă conturi pe alte meleaguri decât cele europene.

Culmea ironiei, acestui mecanism i-a fost acordat titlul de "mecanism de salvare a băncilor", ca şi când ele ar mai putea fi salvate când le fuge clientela.

Dar cinismul autorităţilor europene este cel mai manifest în felul în care măsura a fost anunţată, miercurea trecută, de comisarul european pentru piaţă internă şi servicii Michel Barnier, care, triumfător, a spus că nu va mai fi necesar ca băncile să fie salvate din banii tuturor cetăţenilor (că, adică, nu toţi cetăţenii fiind depunători la bănci, rezultă că i-ar fi scutit să mai fie furaţi, când bugetele ţărilor le varsă contribuţiile în băncile falite).

Barnier minte: finanţarea băncilor falite cu banii bugetului nu a fost exclusă, ci doar a fost deschis şi buzunarul depunătorilor, care, acum, vor fi furaţi de bănci şi direct, ca depunători, dar şi prin buget, în calitate de cetăţeni contribuabili.

Interesant este că minciuna prinde la public.

În afară de BURSA, presa românească nu a reflectat acest eveniment epocal, al trecerii de la civilizaţia creditului la civilizaţia furtului; publicaţiile care-şi zic "de specialitate", au înghiţit găluşca lui Barnier, spunând că "bail-in"-ul este o soluţie de despovărare a cetăţenilor de falimentele băncilor.

La Orwell, un personaj anunţă, bucuros: "Ai văzut, au crescut raţia de ciocolată de la 40 de grame, la 30 de grame!"

Da, trăim orwellian, dar stupiditatea europeană îi excede imaginaţia - este realitatea noastră.

Să fim mândri!

La mulţi ani!

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Draga Maestre,

    ai absoluta dreptate:Publicatia Bursa este singura aparitie editoriala care este interesata de mecanismul financiar al lumii moderne. Bineinteles ca este de neascuns admiratia pe care o am pentru domnul Presedinte si modul in care face politica. Astazi am pierdut ocazia sa-l felicit pentru modul briliant in care a reusit indirect sa convinga comisia CEC pentru marirea capitalului social, si astfel a capacitatii de creditare. Personalitatea ta si cuprinderea variabilelor care intra in ecuatia benefica sau nu pentru noi a zonei euro fac cea mai redutabila platforma pentru ca majoritatea populatiei sa priveasca cu bucurie si satisfactie publicatia ta, care daca ar avea si un stream video ar concura lejer cu cea mai ratata televiziune sau cu emisiunile reality show. A avea propria moneda este intr-adevar o onoare , o mandrie , dar in acelasi timp ceva genul chelului care are tichie de margaritar. Celula de baza a finantarii este capacitatea si forta de productie. Prima se afla pe Dunare in jos, a doua pe acelasi fluviu in amonte. Noi toti traim de mult in zona euro , dar nu vrem sa o luam in serios. De ce platim telefonul, gazele, curentul in euro. Simptomele inflatiei sunt printre altele (100% scaderea valorii monedei intr-o perioada de 3 ani) si faptul ca produse si servicii sunt exprimate intr-o moneda de circulatie internationala , alta decat cea nationala. Ce ne ajuta moneda nationala? Ca o putem devaloriza si astfel "pacali" brutele mioritice ca vor putea primi salarii crescute? Ce inseamna sa iti poti finanta economia luand bani direct la BCE ? Pentru ce au acceptat oamenii sa le fie taiate salariile? Ca sunt lasi, sau ca inteleg fenomenele economice mult mai bine decat isi inchipuie domnul Anghel, care deja le-a dedicat o carte, insa face parte din cercul celor care spun ca fara un discount nu s-ar trezi niciun broker la o ora prea matinala , nemaivorbind sa citeasca prospectul respectiv. Cum se intampla ca in aceeasi splendoare mioritica insusi domnul guvernator sa fie de parere ca inca nu atingem criteriile, mai ales acela ca dobanzile la credite sa ajunga in marja celor din zona euro(propria declaratie). Moneda noastra nationala este leul, insa el se afla cu ajutorul celor de la Vier Pfoten in Africa de Sud si probabil ii soptesc luptatorului Mandela de clipele lui de glorie. Eu cred in moneda unica pentru ca ea ne ajuta sa fim mai puternici aratandu-ne deschisi unul catre celalalt. Iti doresc o seara placuta si multumesc pentru articolele extrem de interesante. 

    1. Basi(s)tule !!!

      ... faptul ca NU suntem capabili sa fructificam avantajele pe care ni le ofera o moneda nationala nu inseama ca solutia monedei unice ne va aduca paradisul si tocmai intre cele doua solutii apare dilema care naste urmatoarea intrebare: oare nu cumva lipsa de “capabilitate” este interesat-intetionata? tocmai pentru a conduce la solutia unionista ... privind spre Cipru in criza, am obesrvat ca solutia uniunii a fost de genul: problema voastra, rezultatul: bail-in-ul, cu alte cuvinte, mesajul UE mie mi-a sunat cam asa: la beneficii participam cu totii (mai ales noi Germania, Franta), problemele rezolvati-vi-le singuri, in baza principiului cine-mparte, parte-si face ... intreb: este uniunea bancara o solutie sau este solutia - singura lasata disponobila ... spre exemplu, cel ce incerca sa prinda un iepure cu ajutorul unei capcane de tip laţ, va aseza capcana intodeauna in drumul iepurelui ingradindu-i orice alta ruta alternativa, singura “solutie” disponibila iepurelui fiind aceea de a devenei prada ... sa fie Ucraina iepurele care a pacalit pradatorul!? sa vedeam mai intai cum trece iarna ...

      Atat timp cat n-am 100000 euro pentru fiecare banca din ROMANIA ca orice mioritic sunt de accord cu modul de salvare al bancilor(cu furtul)

      Citeste cu atentie Make, vezi cum te apreciaza: ".....publicatia ta, .....ar concura lejer cu cu cea mai ratata televiziune....... 

      Se poate nene Make? chiar in asa hal ati ajuns?? cu cea mai ratata televiziune!? .

      Serios, este evident ca sunteti in fruntea breslei;ce-o fi fost in mintea p(r)ostacului??. 

      mai degraba tinand cont de unele opiniuni ca ar trebui sa iau niste pastilute as fi inclinat sa ma considerati PONTIST. Totusi se pare ca acest curent literar inca nu are o doctrina ...

      avantajul unei monede nationale este acela de a o putea devaloriza pentru a ne face sa credem cat de bine o ducem...si inca un element nesemnificativ, ar trebui la nivelul dobanzilor sa putem fii convergenti cu cei din uniunea monetara....

      stimate domn ANO NIM. Chiar si la o mica compunere nu DORESTI sa intelegi ceea ce este scris in LETOPISET. Deci mai incercam o data // care daca ar avea si un stream video ar concura lejer cu cea mai ratata televiziune sau cu emisiunile reality show // Sa inteleg ca nu esti interesat sa vezi cum e cu ratingul.Daca se aplica la tari, companii de ce nu s-ar putea aplica si la companiile de televiziune, in cazul insolventei am observat ca se aplica special in cazul televiziunilor un anumit paragraf. Este adevarat ca publicatia maestrului se afla in fruntea breslei, insa este citita doar de elita , sau mai bine spus de cei care recunosc frumosul si vor sa aiba o satisfactie culturala. La fel ca si dumneavoastra care sunteti un om cultivat si care poate fi observat si in calificativul pe care mi l-ati acordat de postac mioritic, R fiind un element de care sunt mandru. A doua utilizare a cuvantului nu s-ar fi necesitat deoarece se intelegea din context.

    parintele asa zise-i porcarii numita impropriu TVA la incasare ar trebui sa plateasca politic pentru esecul masuri si pentru faptulc a nu a ascultat pareriel specialistilor din domeniu el fiind o nulitate, lucru dovedit din pacate si prin aceasta masuri antieconomica. dar intrebarea este cine [plateste pentru haosul creat in sistem ? sigur nu voinea el nici habar nu are ce dezastru a creat in evidenta TVA.

    Un nou tandem in presa romaneasca: Make&Bestea, fiecare cu pasarica lui, primul cu Sima, al doilea cu Treichl. 

    Deh....cine s-a fript cu ciorba, sufla si "in vant".

    De fapt ambii se lupta cu morile de vant. Nu-i asa domnule Make ?. 

    1. Am facut apelul la pasarelele mele si nici una nu raspunde la numele Sima.

      Stafiile acelea, care ziceai ca nu-ti dau pace noaptea, le-ai apelat?. 

      draga domnule Anonim,

      insa experienta si cultura Maestrului Make este incomparabila cu incercarile sau mai bine zis cu INDRAZNELILE mele pentru a ii convinge pe mioritici ca nu sunt atat de corupti, saraci si lipsiti de competenta pe cat sunt altii dornici a-i face sa creada.

      Referitor la morile de vant, o alta comparatie foarte magulitoare. Cititi biografia lui Cervantes si veti putea descoperi fascinatia de a fii capabil sa te lupti cu imaginarul, care este mult mai complexa decat a luptei de zi de cu zi. De unde vine si cuvantul IDEAL totusi. Domnul Treichl este unul din prietenii mei. Iar definitia prieteniei ar fi o relatie intre doua persoane care un tel comun. Ati observat cumva dumneavoastra o diferenta intre noi doi. Domnia sa spune ca sunteti invatati cu brutalitatea, eu spun ca suntem invatati cu greutatile, domnia sa spune ca ii facem probleme, eu zic totusi ca nu backgroundul cultural face sa avem o rata mare a creditelor neperformante..... 

      Draga Maestre,

      domnul anonim cand iti citeste publicatia se gandeste probabil la regizorul Hitchcock, atunci cand vorbeste de pasarele.  

      Nu,nu; ma refeream la o afirmatie anterioara a lui Make, daca nu crezi citeste articolele lui Make. 

      Imi pare rau, esti mincinos; l-am sunat pe dl Treichl si mi-a zis ca nu a auzit de Bestea, ca stie el cateva bestii, dar de alta nuanta. 

      normal ca l-am citit. Este impresionant prin sinceritatea si blandetea cu care a fost scris. Este o placere sa lecturezi astfel de editoriale.

      un baiat mai curajos ca tine pe nume Wolfgang spunea mai deunazi ca oamenii aud doar ceea ce inteleg. Poate ca prietenul Andreas are un lipsus. Vezi te rog sa nu cumva sa fi incurcat numarul cu al domnului Roiss. Daca imi spui cum te numesti vorbesc cu dansul si iti trimit salutari...

    Repede banii pe burse si in teren agricol. Cumparat casa si teren la tara, infiintat o ferma medie de orice, iar sursa de lichiditati la bursa, in actiuni lichide si/sau cu dividend. E doar o chestiune de timp pana cand inevitabilul se va produce...

    Problema este ca aceasta masura de a ii fura pe cei care au multi bani nu este vazuta ca ceva rau de catre cei care nu au bani, ba chiar se imprumuta de la banci. Ei vor considera ca acesta este un alt mod de transfer indirect a banilor de la cei bogati catre cei saraci. Sa nu uitam ca noi nu suntem interesati de adevar sau dreptate. Niciunul dintre noi, indiferent ca suntem bogati sau saraci.

    Suntem interesati sa ne fie bine, ceea ce este si normal. 

    Bogatii considera "normale" legile care ii protejeaza pe ei si proprietatea lor, iar saracii considera "normale" legile care ii favorizeaza pe ei. 

    Iar aceste lucruri sunt cat se poate de normale si asa au fost intotdeauna.

    Problema este ca nu exista o baza de comparatie pentru a putea stabili care este punctul de echilibru, adica cum este bine pentru a fi o situatie "normala" pentru majoritate. 

    1. Cred ca migratia afacerilor europene in banci de pe alte continente transeaza dubiile tale cu privire la "normalitate"; problema nu e ce cred bogatii si ce cred saracii, ci desfiintarea sistemului bancar prin asazisul sistem de "salvare" a sa.

      Banii sunt facuti sa circule si bancile au un rol important in aceasta miscare .Din pacate organigrama acestora este tot mai stufoasa salarile exorbitante iar ei daca nu fura ,dorm.Saracii n-au treaba cu bancile si n-ar trebui nici indirect sa participle la salvarea acestora.

      Mi s-ar parea normal / interesul meu ar fi ca statul sa nu isi tina banii in banci, ci doar la Trezoreria Statului.

      SI ar fi normal / in interesul meu ca bancilor comerciale sa nu aiba voie sa participe pe piata derivatelor, sa speculeze. Sa nu joace cu / atinge de banii clientilor.Sa nu poata face bail-in din banii mei. Dupa principiul: eu am depus in banca banii doar pentru ca statul nu ma lasa sa am cash, nu ca sa particip la specula bancii, banca nu ma intreaba / eu nu mi-am dat acordul ptr vreo speculatie. 

      Problema va fi ca in toata lumea se va practica bail-in-ul si nu mai ai unde sa iti muti banii. 

      Iar daca vrei sa ii muti o sa trebuiasca sa dai 1000 de explicatii de ce vrei sa ii muti si nu o sa ti se dea voie (pe motiv de anti-terorism, anti-spalare de bani, etc).

      Credeti ca daca bagatanii viseaza la banii tai, promovind bail-in-ul, nu inventeaza mijloacele ca sa nu poati scapa? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb