Dolarul - prea puţin stimulat de predarea puterii în Irak

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 iunie 2004

Moneda americană a cîştigat ceva teren în prima parte a zilei de ieri, după ce Statele Unite au predat, înainte de termen, autoritatea guvernului de tranziţie de la Bagdad, însă situaţia s-a schimbat după ce administraţia de la Washington a dat publicităţii raportul privind creşterea veniturilor personale şi a consumului, peste rata inflaţiei, fapt care arată că banca centrală a SUA trebuie să ia măsuri, respectiv să-şi majoreze dobînda de referinţă.

Creşterea înregistrată de dolar în prima parte a zilei (în raport cu euro, yenul şi francul elevţian) se datora, spun analiştii, faptului că americanii "i-au păcălit pe rebeli", predînd puterea Irakului cu două zile mai devreme decît era programat iniţial acest demers. "Acţionînd mai devreme, coaliţia i-a luat prin surprindere pe rebeli", spune un strateg din cadrul "Dresdner Kleinwort Wasserstein", sucursala Londra.

Moneda americană era cotată la 1,2211 unităţi/euro pe piaţa din New York, comparativ cu 1,2178 unităţi/euro, la închiderea săptămînii trecute. Anterior raportului SUA, dolarul era tranzacţionat la 1,2166 unităţi/euro, pe piaţa din Londra, după ce atinsese chiar 1,2122 unităţi/euro.

Aşadar, ştirea privind preluarea autorităţii de către guvernul de la Bagdad nu a avut efectul scontat pentru dolar, contrazicînd analiştii care susţineau că acest fapt ar trebui să impulsioneze, măcar pe termen scurt, bancnota verde. Cel puţin pentru moment, rapoartele privind economia SUA par să fie mai importante decît evoluţia din Irak.

Predarea puterii înainte de termen - modalitate de stopare a violenţelor?

Violenţele au escaladat în Irak, în ultimele zile, în timp ce SUA se pregăteau pentru transferul puterii în mîna guvernului de tranziţie, condus de Ayad Allawi. Numai săptămîna trecută, au fost ucise peste 100 de persoane, iar alte 300 - rănite, în atacurile cu bombă din Bagdad. Totodată, în apropierea capitalei irakiene, au murit 23 de civili, în urma exploziei unei maşini-capcană. În dimineaţa zilei de ieri, au fost omorîţi patru soldaţi ai coaliţiei americano-britanice.

Specialiştii sînt de părere că predarea puterii în Irak cu două zile înainte de termen ar trebui să ducă la detensionarea situaţiei din regiune, cel puţin pentru moment.

Guvernul interimar condus de premierul Ayad Allawi va fi "deplin suveran", potrivit unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU. Totuşi, autorităţile irakiene nu pot adopta decizii politice aplicabile pe termen lung şi nu îi vor controla pe cei 160.000 de militari străini care vor rămîne pe teritoriul Irakului.

Guvernul are dreptul să le ceară acestora să părăsească ţara, însă, după cum a anunţat în repetate rînduri, nu intenţionează să facă acest lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb