Moneda americană s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, până la nivelul maxim al ultimelor două săptămâni faţă de euro, în baza semnalelor potrivit cărora economiile nu au reuşit să depăşească cele mai grele efecte ale recesiunii globale. Dolarul a crescut după ce banca centrală a Rusiei a redus dobânda de referinţă (10%, de la 10,5%), alimentând temerile legate de faptul că autorităţile din domeniu mai au multe de făcut ca să impulsioneze redresarea.
În opinia analiştilor, reducerea dobânzii de către Rusia este un semn că lucrurile nu sunt atât de sigure precum păreau înainte. În asemenea condiţii, dolarul nu are decât de câştigat, investitorii fiind mai interesaţi de plasamentele în bancnota verde decât de cele în active cu un randament mai mare.
Ieri dimineaţă la ora 7:00, pe piaţa din New York, dolarul a urcat cu 0,4%, la 1,4558 unităţi/euro, de la 1,4622 unităţi/euro în ziua anterioară. Tot ieri, moneda americană a ajuns la 1,4537 unităţi/euro, cel mai ridicat curs de după 14 septembrie.
Moneda Rusiei nu a suferit modificări importante faţă de ziua precedentă, cursul fiind de 30,1195 ruble/dolar. Banca Rusiei a redus dobânda de şapte ori din 24 aprilie până în prezent.
De menţionat că dinamica dolarului a fost impulsionată, ieri, şi de afirmaţiile făcute de preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Potrivit spuselor sale, "soliditatea dolarului este foarte importantă" pentru economia mondială.
Amintim că, la data de 23 septembrie, dolarul a atins cursul minim al anului: 1,4844 unităţi/euro.