Dorin Alexandru Badea şi Manuel Costescu au fost numiţi membri în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, ieri, în urma Adunării Generale a Acţionarilor "Transelectrica", la propunerea acţionarului statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
Dorin Alexandru Badea este Director Executiv Divizia Trezorerie şi Pieţe Financiare la Banca de Export Import a României- EXIMBANK SA. Domnia sa are o experienţă profesională de peste 15 ani în domeniile bancar, audit şi risk management, dintre care 10 ani în funcţii de conducere, experienţă acumulată în companii precum UniCredit Ţiriac Bank S.A., Atrium Capital SRL, Banca Româna de Credite şi Investiţii.
Manuel Costescu este Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, responsabil pentru Comerţ exterior şi Investiţii străine. Domnia sa are o experienţă profesională de peste 17 ani în domenii precum: audit si risk management, banking, companii de consultanţă- McKinsey and Company, The Brattle Group.
Sorana Baciu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a declarat: "Prin completarea acestor două poziţii, finalizăm prima etapă a selecţiei membrilor în consiliile de administraţie şi de supraveghere la primele 5 companii din Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. În perioada mai-august 2016 am selectat 18 noi administratori, din peste 300 de aplicanţi, pe baza unor criterii de competenţă, experienţă profesională şi integritate. Avem încredere că acest proces va fi continuat în perioada care urmează la toate societăţile unde statul este acţionar. În acest moment există toate instrumentele necesare pentru aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă în întreprinderile de stat, mă refer la Memorandumul privind participarea statului în economie, care conţine orientări privind administrarea participaţiilor statului în întreprinderile publice, precum şi rolul şi aşteptările statului, ca proprietar, cât şi OUG 109/2011, ale cărei norme vor fi aprobate şi publicate în perioada imediat următoare".
Experţii în recrutare au centralizat 48 de dosare de aplicaţie (în medie 24/poziţie vacantă) aparţinând unor candidaţi cu experienţă, pregătire şi competenţe diferite. Numărul mare de candidaţi a permis realizarea unei selecţii riguroase, care să ţină cont, printre altele, de necesitatea numirii în funcţie a unor profesionişti care, împreună, să acopere o arie cât mai mare de expertiză, conform Ministerului.
Ţinând cont de faptul că în cadrul C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. a fost necesară o completare a actualului Consiliu de Supraveghere cu doi membri, s-a concluzionat că experienţa a doi profesionişti în domeniile audit şi risk management este necesară în cadrul Consiliului de Supraveghere, conform comunicatului autorităţilor.
• Salariile CS, aprobate
Acţionarii Transelectrica au mai aprobat, ieri, propunerea Ministerului Economiei ca indemnizaţia fixă lunară a tuturor membrilor consiliului de supraveghere al companiei să fie de două ori media pe ultimele 12 luni a salariului brut mediu din domeniu, comunicat de INS pentru perioada august 2015 - iulie 2016.
Conform propunerii Ministerului Economiei, componenta variabilă se va calcula pe baza indicatorilor de performanţă, cuantumul maxim al acesteia neputând depăşi 12 indemnizaţii fixe lunare.
Ministerul a făcut referite la prevederile Legii 111/2016 pentru aprobarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, potrivit căreia "remuneraţia membrilor neexecutivi ai consiliului de administraţie sau al consiliului de supraveghere este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară şi o componentă variabilă. Indemnizaţia fixă nu poate depăşi de două ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat în societate (...). Cuantumul componentei variabile a membrilor neexecutivi nu poate depăşi maximum 12 indemnizaţii fixe lunare".