Dorin Boboc, Allianz-Ţiriac: "Mai ieftin prin SIF-uri..."

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2010

Adevărate "perle" ale Bursei de Valori Bucureşti, societăţile de inves­tiţii financiare (SIF-uri) se află în vizorul administratorilor fondurilor de pensii de la noi, interesaţi să îşi crească expunerea pe unele dintre cele mai valoroase companii din portofoliul SIF-urilor. Posibilitatea majorării limitei maxime de deţinere de la 1 la 5% din acţiunile unui SIF şi a schimbării formei de management fac aceste instituţii extrem de atractive pentru administratorii fondurilor de pensii, care, aflaţi încă la începutul activităţii lor, par să aibă tot timpul din lume să aştepte recompensele investiţiei în SIF-uri.

"Este foarte greu pentru un inves­titor instituţional pe piaţa româneas­că să ignore SIF-urile pentru că portofoliile lor sunt foarte interesante. De cele mai multe ori este mai ieftin să obţii expunere pe sectoare-cheie prin intermediul SIF-urilor pentru că acestea deţin deja în portofoliu acţiunile care ne interesează", a spus Dorin Boboc, director de investiţii în cadrul societăţii de administrare a fondurilor de pensii private Allianz Ţiriac, într-un interviu acordat ziarului BURSA.

"Spre exemplu, noi am considerat că putem obţine expunere pe sectorul financiar-bancar mai ieftin prin SIF-uri decât în mod direct, cu atât mai mult cu cât SIF-urile ne oferă expunere pe BCR, pe care nu o putem obţine direct deocamdată. La momentul acesta, acţiunile SIF-urilor sunt tranzacţionate la un discount faţă de valoarea corectă a activelor din portofoliul lor. Asta înseamnă că noi cumpărăm o valoare mai mare la un preţ mai mic decât preţul real. Ultima dată când am calculat acest discount, era de 50%", a explicat Dorin Boboc, făcând referire la participaţiile bancare ale celor cinci societăţi de investiţii financiare care controlează aproximativ 30% din BCR şi până la 25% din BRD.

Directorul de investiţii al Allianz Ţiriac Pensii Private susţine că interesul pentru SIF-uri este alimentat şi de exemplele oferite de piaţa de capital din statele vecine şi de modul în care au evoluat acolo organisme similare SIF-urilor de la noi: "Dacă ne uităm la statele din jurul nostru, vedem că şi acolo au existat SIF-uri, dar că, la un moment dat, au fost preluate şi au fost desfiinţate. În cele mai multe cazuri, investitorii au avut de câştigat de pe urma desfiinţării SIF-urilor şi împărţirii activelor. Noi credem că, mai devreme sau mai târziu, SIF-urile vor fi eficientizate printr-o metodă sau alta. Nu spunem că acest lucru va avea loc neapărat prin preluarea lor, acesta fiind doar un scenariu, deşi nu singurul disponibil".

Scenariul preluării SIF-urilor a fost dezbătut intens cu precădere în ultimul an şi jumătate, de când un grup de senatori încearcă să treacă un proiect legislativ pentru majorarea la 5% a limitei de deţinere din capitalul social al unui SIF. Opozanţii proiectului legislativ au atras atenţia că majorarea sau eliminarea pragului ar putea duce la preluarea SIF-urilor, instituţii percepute ca deţinând felii importante din bogaţia naţională.

"Nu cred că pragul de 1% mai este realist. Ideea de prag te duce cu gândul la un fond mutual, al nimănui şi al tuturor în acelaşi timp, administrat pentru binele celor mulţi. Poate această idee a funcţionat la un anumit moment, dar nu cred că mai este necesară acum", a menţionat directorul de investiţii al Allianz Ţiriac, adăugând: "Un SIF nu mai trebuie privit ca un bun al întregului popor, ci ca firmă care trebuie să producă profit pentru acţionarii ei. De ce să intervenim cu obstacole legislative în funcţionarea unei instituţii care îşi doreşte să facă profit pentru acţionarii ei?", se întreabă retoric Dorin Boboc.

Acesta spune că nu favorizează eliminarea dintr-odată a pragului limită de deţinere, ci o majorare graduală: "Să se treacă de la 1 la 5% şi după aceea vom mai vedea. Noi credem în SIF-uri pe termen mediu şi lung şi avem răbdare".

Societatea de administrare Allianz Ţiriac Pensii Private administrează fondul de pensii AZT Viitorul Tău de pe Pilonul II (fonduri de pensii obligatorii), cu o valoare a activelor nete de 734,66 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Odata cu ridicarea pragului, cateva fonduri de pensii, in asociere, ar putea incerca preluarea unui SIF. Sau macar obtinerea unor pozitii de forta in Consiliul de Administratie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb