Dorinţa de cenzurare a cărţilor, la un nivel record

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 27 martie 2023

Dorinţa de cenzurare a cărţilor, la un nivel record

Iureşul corectitudinii politice, greu de înţeles în anumite zone, dar şi replicile la această tendinţă, ating noi şi noi culmi pe care nimeni nu le doreşte. Statui dărâmate, cărţi cenzurate, melodii interzise sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă cultura din cauza acestui "război". Niciodată în ultimele decenii atât de multe cereri de cenzură a cărţilor nu au fost formulate în Statele Unite, a avertizat Asociaţia bibliotecilor americane, într-un context de polarizare culturală tot mai intensă în această ţară. Încercările de retragere a cărţilor de pe rafturi vizează mai ales volume care abordează chestiuni legate de comunitatea LGBT+ şi de minorităţi, potrivit acestui ONG. În total, 1.269 de cereri de cenzură vizând una sau mai multe cărţi au fost depuse pe teritoriul american în 2022, faţă de 729 de cereri în 2021, anul ce stabilise deja un record, potrivit unui comunicat al acestei asociaţii, care recenzează datele de acest tip începând din 2003. Numărul cărţilor vizate a fost de 2.571 în 2022, faţă de 1.858 în 2021. Marea lor majoritate (86%) sunt cărţi aparţinând literaturii pentru tineri, iar mai mult de jumătate (58%) sunt cărţi incluse în programa de predare sau care sunt disponibile în şcoli. "Am observat că aceste cereri provin de la grupuri organizate de cenzură, care iau la ţintă consiliile de administraţie ale bibliotecilor locale pentru a le cere să retragă o listă lungă de cărţi", a denunţat Deborah Caldwell-Stone, coordonatoarea departamentului pentru libertate intelectuală din cadrul asociaţiei menţionate. Obiectivul acestei "poliţii autoproclamate a cărţii" este "de a şterge vocile celor care sunt în general excluşi din conversaţiile naţiunii noastre, precum persoanele din comunitatea LGBTQIA+ şi persoanele de culoare", a adăugat ea. Publicarea acestor date intervine în contextul în care statele conservatoare americane atacă într-o manieră mult mai directă cărţile ce abordează subiecte precum rasismul şi identitatea de gen. Potrivit criticilor lor, aceste cărţi îi stimulează în special pe copiii albi să se vadă ca nişte asupritori ai minorităţilor. Romanul "Beloved", un clasic al scriitoarei afro-americane Toni Morrison, este unul dintre volumele vizate de astfel de cereri de cenzură. Recompensat cu premiul Pulitzer în 1988, el spune povestea unei foste sclave care alege să îşi ucidă copilul pentru ca acesta să nu mai trăiască, la rândul său, atrocităţile sclaviei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dorinţa de cenzurare a cărţilor e victoria LMBTQ+

    Lumea trebuie condusa de homosexuali si femei .

    În Fahrenheit 451, Ray Bradbury, celebrul autor SF si-a imaginat o lume a viitorului în care cărțile vor fi interzise, fiind arse.

    O parte din oameni încearcă să le păstreze amintirea memorand fiecare câte carti poate, urmând ca în situația unui viitor mai bun, cărțile să fie rescrise din memorie.

    Ar trebui să ne exersam memoria :) 

    1. Si-a imaginat o lume a viitorului in care cartile vor fi interzise sau arse?

      Acest fenomen se repeta periodic la zecii sute de ani in diferite natii si culturi; este un proces firesc evolutiv; ca acest proces este bun sau rau doar timpul are sa dovedeasca. 

      Fenomen repetat pe meleagurile Romanieie in 1945-1950; fenomen repetat prin mica si marea unire; fenomen repetat prin 1860-1870... fenomen repetat in Germania dupa hiperinflatie si aparitia nazismului; fenomen repetat in Zimbabue dupa hiperinflatie si aparitia alui mecanism economic cultural etc... fenomen repetat in Franta cand cineva striga "Lasa-i sa mance cozonac"; fenomen repetat pe vremea lui Napoleon; Fenomen Repetat dupa caderea Greciei Ancice; Fenomen Repetat duca caderea Faraonilor; fenomen repetat in China la aparitia Comunistilor; Fenomen Repetat in Japonia dupa "cucerirea" americanilor; fenomen repetat in UK prin 1800 si cv.. fenomen repetat in Rusia cu Tarii la putere si pe urma inca o tura cu comunistii la putere; fenomen repetat in Austria.... 

      aceste lucruri se repeta... 

      s c cret 

      Așa e, dar Bradbury și-a imaginat o lume unică în care toate, repet, toate cărțile vor fi distruse.

      Acum asistăm în Occident la fenomenul cancel culture ...

      Fahrenheit 451 trebuie citită la pachet cu distopia 1984 a lui Orwell, Minunata lume nouă a lui Huxley, cărțile lui Kafka pentru că scriitorii ăștia au fost niște mari vizionari. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb