Parchetul instanţei supreme a închis dosarul în care Adrian Năstase era urmărit penal pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în legătură cu gloanţele găsite la locuinţa sa după tentativa de suicid, stabilind ca fostul premier să primească o amendă administrativă.
Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Năstase în acest dosar, au declarat oficiali ai PICCJ, citaţi de Mediafax.
Odată cu scoaterea de sub urmărire penală, anchetatorii i-au aplicat fostului demnitar o amendă cu caracter administrativ.
Decizia poate fi contestată la un procuror ierarhic superior celui de caz din cadrul instituţiei.
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General au dispus, în 28 martie, începerea urmăririi penale faţă de Adrian Năstase pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dosarul fiind disjuns din cel privind tentativa de sinucidere, potrivit unei informări a PICCJ de la acea vreme.
"În continuarea cercetărilor în cauza constituită ca urmare a disjungerii din dosarul privind tentativa de sinucidere a numitului Năstase Adrian, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus începerea urmăririi penale faţă de acesta sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, prevăzută de art. 279 alin. 1 Cod penal", a anunţat atunci instituţia.
PICCJ preciza atunci că, la 21 iunie 2012, s-a constatat că Adrian Năstase deţinea fără drept, la domiciliul său, un număr de 359 cartuşe calibru 38 special, în plus faţă de cantitatea de 50 bucăţi menţionată în permisul de port armă, respectiv şase cartuşe calibru 338 Win şi 34 de cartuşe calibru 222 Rem, pentru care nu era autorizat să deţină.
În 24 august 2012, Ministerul Public anunţa că Năstase este cercetat de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce anchetatorii au găsit în locuinţa lui, în urma tentativei de sinucidere, cartuşe pentru care acesta nu avea autorizaţie.
Dosarul în care fostul premier era cercetat pentru nerespectarea regimului armelor a fost disjuns din cel în care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ au făcut cercetări privind incidentul petrecut în seara zilei de 20 iunie 2012, cu ocazia punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. În seara aceleiaşi zile, fostul premier a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova.