DOSARUL PENAL DIICOT ŞI AMENDA ANAF ACHITATĂ DE COMPANIE Îndeplinirea obligaţiilor de raportare de către OMV Petrom, în analiza ASF

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 1 august 2016

Îndeplinirea obligaţiilor de raportare de către OMV Petrom, în analiza ASF

Autoritatea spune că a cerut clarificări emitentului, într-un răspuns adresat ziarului BURSA

Îndeplinirea obligaţiilor de raportare de către OMV Petrom SA privind un posibil dosar penal în care compania este investigată de procurorii DIICOT, pentru o evaziune fiscală de aproape 120 milioane de lei, dar şi amenda pe care OMV a primit-o şi a achitat-o, în urma unui control fiscal de fond, face obiectul unei analize la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), fiind solicitate clarificări emitentului OMV Petrom, ne-au transmis oficialii Autorităţii, la finalul săptămânii trecute, urmând ca, ulterior finalizării analizei, să fie dispuse, după caz, măsurile care se impun.

Reprezentanţii ASF ne-au declarat: "În conformitate cu prevederile legislaţiei specifice pieţei de capital, un emitent are obligaţia să facă publice, de îndată ce este posibil, informaţiile privilegiate care se referă în mod direct la acesta.

Informaţia privilegiată este definită ca fiind acea informaţie cu caracter precis, care nu a fost făcută publică şi care, în cazul în care ar fi făcută publică, ar putea influenţa semnificativ preţul instrumentelor financiare în cauză.

Responsabilitatea privind evaluarea şi încadrarea în mod corespunzător a evenimentelor apărute în viaţa emitentului în categoria informaţiilor privilegiate, necesar a fi aduse la cunoştinţa investitorilor, aparţine respectivei societăţi emitente.

Astfel, faţă de un eveniment apărut în viaţa emitentului, acesta este chemat să facă evaluarea şi încadrarea respectivului eveniment în prevederile legale incidente şi să adopte măsurile care se impun în mod corespunzător.

În situaţia în care din evaluarea realizată rezultă obligativitatea informării investitorilor, emitentul se va asigura că informaţiile relevante asociate respectivului eveniment sunt puse la dispoziţia acestora, în vederea fundamentării deciziei investiţionale.

Atunci când este constatată nerespectarea regimului de publicare a informaţiilor privilegiate, ASF poate dispune măsuri sancţionatorii potrivit legislaţiei incidente şi/sau alte măsuri specifice de autoritate".

Jurnalistul Stelian Negrea a scris, săptămâna trecută, într-un articol publicat pe voxpublica.realitatea.net, că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a deschis de mai bine de un an şi patru luni un dosar penal în care investighează OMV Petrom pentru o evaziune fiscală de aproape 120 milioane de lei realizată prin intermediul unei companii off-shore din paradisul fiscal din Isle of Man.

Articolul mai precizează că ancheta procurorilor antimafia vine ca urmare a unei sesizări penale făcute de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Surse din cadrul Fiscului, susţin, citate de jurnalistul Stelian Negrea, că, suplimentar, companiei OMV Petrom i-au fost calculate în plus, doar pentru doi ani fiscali, taxe de 200 milioane de euro pe lângă cele declarate deja de companie.

Contactaţi pentru precizări, reprezentanţii OMV ne-au declarat: "La începutul anului 2015 compania a primit rezultatele unui control fiscal de fond care a vizat perioada 2009-2010, în urma căruia au fost stabilite sume suplimentare de plată. Aceste sume suplimentare reprezintă sub 1% din taxele şi impozitele plătite de către companie pentru această perioadă. Impunerea unor taxe şi impozite suplimentare a fost generată de interpretări diferite ale legislaţiei fiscale aplicabile. Întrucât interpretarea companiei este diferită de cea a inspectorilor fiscali, compania a contestat rezultatul controlului. Suma rezultată din interpretarea inspectorilor fiscali a fost achitată de către companie, deşi compania nu-şi însuşeşte această intepretare şi a contestat rezultatele controlului. Compania nu poate face alte precizări la acest moment, întrucât contestaţia companiei nu a fost încă soluţionată".

Potrivit oficialilor companiei, OMV Petrom este printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu peste 2 miliarde de euro anual, reprezentând impozite, taxe şi contribuţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb