Două aniversări

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 27 martie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Sfârşitul de săptămână care a trecut a fost unul al aniversărilor. Pe 25 martie s-au sărbătorit cu fast şi fanfară împlinirea celor 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma care instituia Piaţa Comună şi care a dus, mai târziu, la apariţia Uniunii europene. O zi mai târziu, pe 26 martie, se împlineau 17 ani de la alegerea lui Vladimir Putin ca preşedinte al Rusiei. Iar cele două aniversării, dincolo de anecdotica lor, dau seama despre starea lumii de astăzi. Pentru că astăzi Uniunea europeană, aşa slabă cum pare, rămâne cel mai importat "adversar" al Rusiei lui Putin. După alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite, America se confruntă cu o gravă criză internă - relevată şi de imposibilitatea votării unei alternative la Obamacare vinerea trecută în Camera reprezentaţilor - din care va ieşi cu dificultate. Ori, această situaţie avantajează Moscova. Şi cum, în contextul actual, China nu este un adversar al Rusiei, singurul concurent rămâne Uniunea europeană.

O Uniunea europeană pe care mass media o prezintă mereu ca fiind la capătul puterilor, dar la a cărei slăbire, dacă nu disoluţie, Rusia lucrează din plin. Ipoteza că Putin încearcă să răzbune căderea URSS, văzută ca o conspiraţie occidentală împotriva Rusiei, prin încercarea de a precipita prăbuşirea Uniunii Europene, nu mai pare improbabilă. Din contră, dincolo de sprijinul deschis faţă de regimurile politice din Europa centrală care se revendică de la modelul democraţiei iliberale pus în scenă de Rusia putinistă, întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Marine le Pen de vineri ilustrează această direcţie a politicii externe ruseşti. Pe plan extern, Vladimir Putin a încercat să scoată Rusia din izolare punând în scenă o serie de alianţe, mai mult sau mai puţin conjuncturale, cu dictaturile din jurul Europei şi să izoleze occidentul. În acest sens, încercarea de a pune modelul democraţiei liberale în defensivă, folosind ştirile contrafăcute (fake news), promovarea regalităţilor alternative sau a teoriei conspiraţiei au urmărit decuplarea opiniei publice europene de la proiectul european mizând pe manipularea sentimentului de frică. Alianţa cu Turcia lui Erdogan a fost realizată tot din această perspectivă. Iar intervenţia militară din Siria, pe care presa pro-Kremlin a prezentat-o ca pe o încercare de a stopa ofensiva fundamentalismului islamic provocată de acţiunile iresponsabile ale occidentului, nu a făcut decât să întărească tendinţele dictatoriale din jurul bazinului mediteranean. Rusia pare să fi urmărit ca, pe termen mediu, să împiedice orice consecinţă pozitivă a mişcărilor pro-democratice declanşate de "primăvara arabă" din 2011.

Între timp, Uniunea Europeană, afectată de criza economică şi atacată din toate părţile, a rezistat. Dar până când? Oricum, sâmbătă 25 martie, la Roma, la semnarea Declaraţiei de la Roma, niciunul dintre liderii care se revendică de la iliberalism, al căror exponent este Viktor Orban, nu au manifestat cea mai mică critică la adresa proiectului european. Pentru că societăţile europene - cu excepţia Marii Britanii, şi în particular a Angliei - rămân, în pofida atacurilor, ataşate proiectului european. Există divergenţe şi viziuni diferite, dar eficienţa proiectului nu poate fi contestată decât de rău-voitori. Şi, dacă tot ar sta Uniunea Europeană pe marginea prăpăstiei, ar fi în pragul imploziei, de ce ar face atâtea eforturi adversarii săi să o distrugă? Uniunea Europeană nu este URSS. Nu a fost creată prin ocupare şi război, nu şi-a datorat succesul zăngănitului armelor, nu s-a consolidat datorită dictaturii, ci a devenit un spaţiu al păcii şi relativei prosperităţi. Să fie acesta un exemplu negativ?

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. In teorie totul e frumos dar practica ne cam omoara mai ales in cazul tarilor mai de la est ele nu au dreptul la relativa prosperitate caci atunci unde ar mai fi traiul pe vatrai al celor din centru cam asta ne spune istoria UE.

    1. Da pentru ca totusi nu s-a rezolvat problema pensiei. Cer marirea. De ce sa nu se dea daca am nuncit 26 de ani la stat. Merit si eu si ce a facut uniunea desi este lege sau ppate sa se dea.

      Corect

      Mesajul 1.1 nu aparține cititorului Cristi C ci unui agent de influență sovietic. El urmărește să îl provoace pe Cristi C să scrie contra lui Pârvulescu. Asta se va și întâmpla în cel mult 24 de ore.... presimt eu asta.

      Anonimul ce la 1.3 este tot ratatul de la 1.1. Sau invers. Si amandoi sunt Cristi C. Sau poate invers.

      Ai dreptate ca psihopatul de la 1.1 care fura si semneaza cu numele altora este un ratat. Dar esti un gunoi daca spui ceva rau de 1.3 care doar semnala un furt. Gunoiule.

      Sau invers.

      exclus sa fii invers

      Daca esti "pe invers", dragul meu, nu este nicio problema. Iesi din dulap si recunoaste. Mai exista intoleranta in societate dar nu atat de drastica. Fii discret si nu cere sa te casatoresti cu alesul. Casatoria are o simbolistica legata de cresterea unui copil si protejarea femeii in societate. Doi masculi nu au de ce sa ceara protectie pentru ca rolul lor de mascul este sa fie descurcareti si independenti.

      Misses Clinton is wrong. Anonimul 1.1 sau 3.1 scrie comentarii furand numele altuia, Cristi C, dintr-un complex oedipian. Oedipuskomplex. Mintea lui se afla blocata in faza de castrare psihologica. Identifica personajul Cristi C cu tatal lui pentru care a dezvoltat o rivalitate. Actualele pusee de faza falica (in care incearca sa se interpuna intre relatia dintre tata si mama, preluand numele tatalui, Cristi C, in comentariile pe forum) se impletesc cu crizele de castrare. In acestea din urma, Oedip-ul anonim isi imagineaza castrarea ca pe sanctiune din partea figurii autoritariene, putiniste, a lui Cristi C.

      Trebuie sa avem intelegere fata de Oedipul nostru anonim de la 1.1, 3.1 sau 1.6. Impulsurile sexuale ale subiectului sunt refulate in aceasta faza si pot genera traume psihice si stari nevrotice. Fura numele altora in comentarii pentru a cere o pedepsire imaginara, o castrare ideatica. Sa avem rabdare si toleranta cu bietul nostru Oedip anonim. 

    Pârvulescu spune "Pe plan extern, Vladimir Putin a încercat să scoată Rusia din izolare punând în scenă o serie de alianţe, mai mult sau mai puţin conjuncturale, cu dictaturile din jurul Europei şi să izoleze occidentul."

     

     

    Știu că asta spun "liberal hawks" cum îi numește presa internațională pe indivizii care, în numele libertăților, spun altora cum să gândească chiar și prin forța armelor. Acești indivizi repetă prostia cum că Rusia este izolată. 

     

    Cine impune sancțiunile contra Rusie? SUA și EU. Atât. PIB-ul lor nominal este de 18.5 + 16.5 trilioane $. Deci 35 de trilioane de $. Cât este PIB-ul lumii, însumat? 75.2 trilioane. Cele două țări (și mai putem adăuga Canada, dar contribuie doar la zecimală) fac 46.5% din PIB-ul planetei. Pentru restul economiei globale, Rusia nu este izolată. Atunci, cine izolează pe cine? 

     

    Dacă vom compara la nivel demografic, aberația lui Pârvulescu este și mai mare. Două regiuni (SUA și EU) cu cca 800 de milioane de locuitori declară izolată o țară pe care restul până la 7500 de milioane nu o consideră izolată și nu dă doi bani pe sancțiunile occidentale. 

    Deci, o minoritate a planetei, 10% din populație, încearcă să izoleze pe altcineva iar restul de 90% nu dă doi bani pe ce vor aceștia. Cât de stupid și egocentric să fii să declari că izolezi pe cineva, tu, 10%? Atât de stupid. 

    1. Si cum este cu pensia, Cristi ratatule? Ca te tot vaieți p'aicea. Nu ti-ai luat pastilele?

      Mai am câteva zeci de ani de activitate profesională până la pensie, dementule. Pastilele mele sunt în regulă: niște vitamina C, Mg, Ca, etc. Pentru tine, însă, nu s-au inventat pastilele care să te rezolve psihiatric fără să te curețe.

      Esti bolnav.

      Esti pe malaina!

      Nu pot sa inteleg ce te deranjeaza la Cristi C.

      Un cititor al acestui ziar care e destept, te deranjeaza? 

    Tot pentru papagalul de Pârvulescu, putem da câteva citate pentru a nu îl lăsa pe el să mintă și să dezinformeze, schimbând cursul istoriei.

     

    1 iul 2013, Cameron în vizită în spațiul fost-URSS: "In a question-and-answer session with students at the Nazarbayev University in the Kazakh capital, Astana, the prime minister said: "Britain has always supported the widening of the EU. Our vision of the EU is that it should be a large trading and co-operating organisation that effectively stretches, as it were, from the Atlantic to the Urals. We have a wide vision of Europe and we have always encouraged countries that want to join." 

     

    The prime minister did not name any countries. But his remarks indicate that he believes that Ukraine, once known as the bread basket of the Soviet Union, should be admitted to the EU." 

     

     

    Ce susținea Pârvulescu? Că UE este atacată, sărăcuța de ea. Păi lumea inteligentă și nu mințită de inși ca Pârvulescu știe că situația nu a fost deloc așa. UE este cea care a fost mereu în ofensivă, dorind mereu să impună regulile jocului. Cameron ne spunea în 2013 că UE trebuie să se întindă de la Atlantic la Urali. 

     

     

    25 nov 2010, "No more tariffs. No more visas. Vastly more economic cooperation between Russia and the European Union. That's the vision presented by Russian Prime Minister Vladimir Putin in an editorial contribution to the German daily Süddeutsche Zeitung on Thursday. 

     

     

    "We propose the creation of a harmonious economic community stretching from Lisbon to Vladivostok," Putin writes. "In the future, we could even consider a free trade zone or even more advanced forms of economic integration. The result would be a unified continental market with a capacity worth trillions of euros." 

     

    The proposal comes as Putin travels to Germany on Thursday for a two-day visit, including a Friday meeting with German Chancellor Angela Merkel. On Wednesday, Russia and the EU reached an important agreement on the elimination of tariffs on raw materials such as wood. The deal was an important prerequisite for the EU dropping its opposition to Russian membership in the World Trade Organization. Moscow is hoping to become a member in 2011." 

     

     

    Surpriză. Putin a fost primul care prin 2010 propunea viziunea unui spațiu extins de comerț liber de la Lisabona la Vladivostok. Unde și când s-a pierdut "dragostea" dintre cele două regiuni? Răspunsul este foarte clar și limpede. Extinderea UE este intrinsic legată de extinderea NATO. Așa o văd arhitecții atlanticismului, ai neocolonialismului occidental. Ideea că în UE s-ar putea amesteca cineva (Rusia) care să aibă alte interese de securitate este dincolo de puterea de înțelegere a celor de la Bruxelles și a unuia precum Pârvulescu. 

    Așa că birocrații UE au aruncat la coș intențiile lui Putin din 2010 și au continuat cu planurile lor de extindere a NATO chiar la granițele Rusiei. Câteodată te întrebi care acțiune era fațada pentru cealaltă? Este extinderea UE și gargara democrației doar o fațadă pentru extinderea NATO către Rusia și anihilarea potențialului militar al acesteia? Acum așa pare. 

    1. Mesajul 3 nu apartine cititorului Cristi C care nu l-a atacat niciodata pe Pârvulescu, ci impostorului care a scris mesajul 2.2

      Papagal esti tu eu pensionar sat-i fie rusine ca scrii aicea.

      Mesajul 3.2 nu aparține cititorului Cristi C.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb