Actualizare 19:28 Nicuşor Dan, despre comisia de anchetă pentru guvernul Cioloş: Anticipam că o să urmeze teoria grelei moşteniri
Constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, la solicitarea liderului PSD, Liviu Dragnea, se înscrie în teoria "grelei moşteniri", a declarat luni preşedintele USR, Nicuşor Dan.
Întrebat cum vede cererea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru constituirea unei comisii de anchetă, Nicuşor Dan a spus că anticipa acest demers.
Nicuşor Dan a declarat, citat de News.ro: "Anticipam. Când am avut zilele trecute discuţia cu domnul Cioloş domnia sa anticipa că o să urmeze teoria grelei moşteniri. Iată că ea se materializează şi o să avem în sfârşit posibilitatea pe care nu am avut-o în campanie - de a avea un dialog între Liviu Dragnea şi Dacian Cioloş".
La remarca presei, care i-a spus liderului USR că şi Cristian Ghinea ar urma să fie cercetat în cadrul acestei comisii de anchetă, acesta a răspuns: "În momentul în care or să fie orice fel de acuze sunt convins că Cristian Ghinea le va demonta. Ceea ce a făcut el la Ministerul Fondurilor Europene a fost să găsească o situaţie foarte proastă pe ghidurile care să permită absorbţia pe 2014 - 2020 şi situaţia asta îmbunătăţit-o şi a fost unul dintre singurii care şi-a făcut un raport de activitate la sfârşitul mandatului".
Cât priveşte impozitarea progresivă, Nicuşor Dan afirmă că aceasta este o discuţie ce merită purtată simultan cu toată proiecţia bugetară în faţă.
(J.F.)
----------
Actualizare 18:48 Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului vor ancheta rectificările bugetare pozitive ale Guvernului Cioloş
Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor face o anchetă asupra procedurii şi veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări bugetare pozitive ale cabinetului Cioloş, a anunţat în această seară preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Dragnea a precizat, citat de News.ro: "Mâine vom avea un Birou Permanent reunit pentru a repartiza la Comisiile de buget-finanţe din Cameră şi Senat cele două ordonanţe de rectificare bugetară din anul 2016, cea din august şi cea din 23 noiembrie. Pentru că până astăzi aceste ordonanţe nu fuseseră repartizate la Comisiile de specialitate. O să le cerem Comisiilor de specialitate buget-finanţe, înainte de a întocmi raportul, să se constituite în comisii de anchetă şi să facă o anchetă asupra procedurii şi asupra veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive".
Liderul PSD a prezentat cifre care demonstrează, în opinia sa, că există o "gaură" la buget de 10 miliarde lei.
Dragnea a afirmat: "Aş vrea să vă dau şi nişte cifre pentru că aşa am fost obişnuiţi în câteva luni, mai ales că am văzut o postare pe Facebook a cuiva care făcea referire la cifre. Îi dau dreptate domnului pentru că a spus că se poate vorbi de o gaură atunci atunci când avem venituri mai mici, despre asta vorbim. Conform programării iniţiale la adoptarea bugetului pentru 2016, veniturile erau estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei. La sfârşitul anului, veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai puţin cu 10 miliarde".
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că "problema serioasă la care comisiile de buget-finanţe trebuie să găsească răspuns, audiindu-i pe toţi cei care au fost pe acest circuit, este cum s-a putut ca în august şi noiembrie, în condiţiile în care se vedea că veniturile sunt mai mici, să facă două ordonanţe de rectificare pozitivă".
Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că nu se pune problema ca programul de guvernare al PSD să nu fie implementat.
"Nu se pune problema ca programul nostru de guvernare să fie afectat de această situaţie. Programul de guvernare va fi implementat 100%, toate măsurile pe care le-am prezentat vor fi adoptate, resursele financiare sunt identificate. În schimb, asta nu înseamnă că am decis să acoperim nereguli", a subliniat liderul PSD.
(S.A.)
----------
Actualizare 11:57 Ponta: "Din 2016 am atras atenţia că există o gaură în buget"
Fostul premier Victor Ponta a scris pe pagina sa de Facebook că, încă de anul trecut, el şi fostul şef al ANAF Gelu Diaconu au atras atenţia că există o "gaură din ce în ce mai mare" în bugetul ţării, motiv pentru care trebuie să răspundă Dacian Cioloş, foştii miniştri Anca Dragu şi Cristian Ghinea, alături de preşedintele Klaus Iohannis, care "a adus la putere acest Guvern".
"Tot anul 2016 şi eu şi Gelu Diaconu (fostul şef ANAF) am atras atenţia, cu cifre şi date concrete, că există o gaură din ce în ce mai mare în bugetul ţării! Se pare că am avut dreptate!", a scris fostul premier.
Ponta a mai precizat că "principalele cauze" care au dus la existenţa acestei "găuri în bugetul ţării" sunt: "trădarea gigantică de la Fondurile Europene (când România nu a mai luat niciun ban ca să rămână disponibili pentru alte cheltuieli ale Comisiei Europene); decapitarea conducerii şi aducerea la şefia ANAF a unor oameni controlaţi de multinaţionale; paralizarea tuturor investiţiilor publice centrale şi locale «de frica DNA»!".
(S.I.)
--------
Actualizare 11:40 Cioloş: "PSD îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă"
Fostul premier Dacian Cioloş afirmă, pe pagina sa de Facebook, că "gaura" în buget invocată de Liviu Dragnea nu există şi acuză PSD că "îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă".
Cioloş a scris: "Bugetul ţării nu este un sac fără fund şi nici nu poate fi administrat haiduceşte, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit şi plătesc taxe, ne veţi îndatora ţara şi viitorul. Chiar aşa, de ce nu aţi spus în campanie că veţi creşte taxele pentru o parte dintre angajaţi şi aţi făcut acest lucru în a doua şedinţă de Guvern?".
Fostul premier a declarat: "Dragi români, confruntat probabil cu câteva cifre şi realităţi ale economiei româneşti pe care eu le tot spun de câteva luni, conştient că nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie şi anunţă că ar fi găsit, citez, «o gaură de zece miliarde în buget»".
Fostul premier menţionează că, pentru orice om cu minime cunoştinţe economice, o astfel de "gaură" ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decât cele prognozate şi, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar, "ceea ce nu este cazul".
Cioloş subliniază: "Această «gaură» nu există".
Dacian Cioloş precizează că realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat şi aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut.
Acesta continuă: "Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obişnuieşte, tocmai pentru a uşura povara noului Guvern. Restul sunt poveşti. De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu îşi poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i aşa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii".
Fostul premier mai afirmă: "În rest, este acelaşi mod de lucru folosit de PSD şi cât timp am guvernat: tehnocraţii sunt de vină".
(M.I.)
---------
Actualizare 10:36 Băsescu: "Să spunem adio cotei unice"
Liderul PMP, Traian Băsescu, a scris pe pagina sa de Facebook că trebuie să ne pregătim să spunem adio cotei unice, el adăugând că "tăvălugul a pornit cu salariile mari, urmează firmele, proprietăţile şi, de ce nu, aerul".
Traian Băsescu a scris: "Cu priceperea-i «pretutindenară», Dragnea a depistat nici mai mult nici mai puţin decât lipsa a 10 - 14 miliarde lei din bugetul de stat în luna decembrie 2016. Şi pentru că priceperea-i «pretutindenară» acoperă şi justiţia, Dragnea a găsit şi vinovaţii: premierul Cioloş, ministrul de finanţe Anca Dragu, preşedintele Consiliului Fiscal, ministrul Fondurilor Europene, şeful ANAF, ministrul Fondurilor Europene şi nu în cele din urmă preşedintele Iohannis".
El susţine că, în realitate, "odată instalaţi la guvernare pesediştii constată că nu prea există resurse bugetare pentru a acoperi promisiunile electorale mincinoase".
Băsescu mai afirmă: "Şi atunci, ce scuză mai convingătoare decât «greaua moştenire»? Iar dacă «greaua moştenire» o împănăm cu o Comisie Parlamentară de Anchetă, reţeta propagandistică este perfectă pentru a motiva introducerea unor noi taxe şi impozite".
Liderul mai comentează: "Să ne pregătim să spunem adio cotei unice de impozitare. Tăvălugul a pornit cu salariile mari, urmează firmele, proprietăţile şi de ce nu, aerul. Asta a «uitat» Dragnea să spună în campanie".
(M.I.)
--------
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat ieri seară că "este foarte posibil" ca astăzi să iniţieze o comisie parlamentară de anchetă în faţa căreia să fie chemaţi fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministru de Finanţe, Anca Dragu, fostul ministru al Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal pentru a da explicaţii în legătură cu rectificarea bugetară din noiembrie 2016.
Liviu Dragnea a declarat la România TV, potrivit News.ro: "Vorbim de cel puţin cinci persoane care trebuie să dea explicaţii: prim- ministrul, ministrul Finanţelor, ministrul Fondurilor europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal (...). Este foarte posibil ca mâine să iniţiem o comisie de anchetă pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanţe este ilegal. Ei au estimat pe hârtie, având la bază probabil nişte angajamente scrise din partea unor decidenţi, că veniturile în România la finalul anului 2016, vor creşte cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva în 23 noiembrie; 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu zece miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineaţă. Iertaţi-mă, dar asta este total ilegal".
Liderul PSD a spus că din cauza acelei rectificări bugetare din noiembrie 2016, bugetul pe 2017 va avea cu zece miliarde de lei mai puţin.
Dragnea a mai spus: "Cine a minţit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmplat în România, va trebui să plătească. Să vedem şi cum domnul preşedinte de la Consiliul Fiscal a dat aviz, de fapt a certificat că aceste date sunt reale. Suntem în situaţia în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de zece miliarde de lei pe care sigur că o s-o acoperim, dar aceşti zece miliarde de lei puteau să se ducă în alte lucruri bune pentru români (...). Dacă lucrurile se vor adeveri ne vom afla într-o situaţie fără precedent în România".
În luna noiembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara că dacă social-democraţii vor câştiga alegerile va fi dus la îndeplinire sloganul USL, "Dreptate până la capăt", iar cei pe care îi consideră responsabili de greşelile ultimului an vor trebui să "plătească", în instanţă, precum Klaus Iohannis, Dacian Cioloş, dar şi miniştrii săi.
1. La brutarie
(mesaj trimis de Om în data de 20.01.2009, 14:27)
Condamnatii sunt in parlament si "fraierii" pe forum. Eu zic ca oamenii politici condamnati sa mearga "la brutarie". Asa vom scapa si de toti incompetentii care-i inconjoara. Dragnea la brutarie!
2. Motive pt nerespectarea promisiunilor electorale
(mesaj trimis de Laurentiu în data de 09.01.2017, 10:41)
Asupra nici unui guvern politic nu s-au aruncat atatea mizerii, cum se face acum, la un an de la retragerea strategica de la guvernare a PSD. Cred ca actiunea reprezinta inceputul planului de a fabrica si distribui in media motive pentru nerespectarea promisiunilor electorale.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2017, 10:58)
Propaganda securistă vorbește despre nerespectarea promisiunilor electorale.
Guvernul infractor Ciolos a facut cheltuieli in baza unor estimari de venituri fantasmagorice.
2.2. Pe bune? (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de danirl în data de 09.01.2017, 11:55)
"propaganda securista"? Ce e aia anonime? Unde lucrezi mataluta? Deocamdata!
Cum vine asta "comisie parlamentară de anchetă în faţa căreia să fie chemaţi fostul premier Dacian Cioloş, fostul ministru de Finanţe, Anca Dragu, fostul ministru al Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal pentru ..."
De cand e parlamentul anchetator?
De unde si pana unde cheama o comisie de politruci la ordine fosti ministrii? Cu ce drept? Cu ce scop?
Nea Liviu! Ne spui mataluta cam care e legatura intre executia bugetara pe 2016 si "bugetul pe 2017" (pe care inca nu-l ai)?
Cum zici? Nu poti cheltui banii din decembrie 2016 in bugetul matale in 2017?
Pe bune? Asa ai facut si programul de guvernare?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2017, 17:22)
Parlamentul are mai multe comisii de control care in ultimii ani au devenit controlate de catre institutiile presupus a fi controlate.
Parlamentul oricarui stat real democratic poate lua la intrebari orice institutie, chiar si pe cea prezidentiala.
La voi, la Securitate, totul se executa la ordin, in democratie e cu Parlament.
2.4. Serios? (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de daniel în data de 09.01.2017, 19:45)
Asa ti-a spus Gadea ca parlamentul poate ancheta ce vrea muschii lui? ( e intentionat cu litera mica acea institutie a statului care e plina de infractori ... evident fata de infractori nu pot avea respect!).
Orice comisie a parlamentului poate sa analizeze diverse probleme. Dar de anchetat doar parchetul! Spune-i si lui Gadea!
3. Va mai aduceti aminte ??
(mesaj trimis de zaza în data de 09.01.2017, 12:15)
Anul trecut..mincinosul de Dragnea ceruse guvernului Ciolos sa faca toate platile angajate de guvern...si chiar sa faca plati .IN AVANS....
Vedeti cum se "leaga totul"...Stia el ca promisiunile electorale nu vor putea fi acoperite iar acum vine sa vanda "gogosi"
Pe acesti "indivizi " nu poti decat sa-i faci niste mitomani si ipocriti...Va dati seama este doar inceputul.....
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2017, 17:25)
Poti sa-i faci cum vrei. Faptele tehnocratilor vor ajunge de la curtea de conturi la procuratura in scurt timp. Parchetele vor usor primenite la varf. :D
3.2. Esti sigur? (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de SF.daniel în data de 09.01.2017, 19:47)
Ca nu ajungi tu anonime pe tubulatura pentru minciuna, fals si uz de fals?
Stiu cine esti, stiu cine te plateste. Te bagi?
4. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 09.01.2017, 12:30)
A revenit la moda "greaua mostenire". Acea comisie nu va rezolva nimic, dar publicul larg va fi "informat" ca de aia PSD nu isi poate indeplini promisiunile, fiindca guvernul anterior nu a administrat bine tara. Partea nostima este ca de fapt pana la urma vor avea de pierdut mai mult tocmai cei care au votat cu PSD. :-)
De fapt, acesta este si scopul, sa isi spele imaginea si sa le spuna ca PSD nu este de vina fiindca votantii lui au totusi de pierdut. Ceilalti vor avea de asemenea de pierdut, evident, caci cu un partid de stanga este ceva normal, doar ca in final cei mai saraci vor ramane in continuare cei mai saraci.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2017, 17:24)
Tot răul e spre bine. Gaura de la buget va putea fi acoperită prin impozitarea cifrei de afaceri si prin nationalizarea fondurilor de pensii private obligatorii.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Nedumeritul în data de 09.01.2017, 18:27)
N-am inteles ce fel de gaura ...poate fi invocata in Bugetul 2017 ???
Eventual daca deficitul bugetar era mai mare decat cel prognozat....mai intelegeam ceva..dar deficitul a fost mai mic doar de ..de 2,56 % din PIB
Bugetul pe 2017 nu are nimic cu bugetul din 2016...totul porneste de la zero.,alte venituri si alte cheltuieli pe care Guvernul si le prognozeaza.,nu se transfera nici un leu dela un an Bugetar la altul
Aaaaaaaaa ca acum trebuie acoperite "minciunile din campanie"...asta e cu totul alceva,,,trebuie VENITURI la buget mai mari ( alte taxe ..,alte impozite )
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2017, 19:25)
2,56% din PIB e fantezie, estimare falsă, minciună, raportare PCR.
Hai, propaganda, luați 0,3 lei. PIB-ul din trimestrul IV e publicat in aprilie 2017.
5.2. PCR? (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de o cunostinta a ta în data de 09.01.2017, 20:09)
aninime tu vorbesti de pcr? Cei care te paltesc nu sunt cumva urmasii impuscatului de la Craciunul din 1989?
Nu rasounde, nu ma intereseaza propaganda de partid.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2017, 21:35)
Rezumat
Toate partidele promit (mint) in campanii
Toate guvernele de pana acum au dat vina pe cele anterioare
Deci...se poarta in continuare.
Si era sa uit toate partidele de pana acum au sustinut de 26 de ani un om intr-o functie....cel mai capabil...Recordul mondial de longevitate intr-o functie...care mereu s-a opus oricarei majorari salariale si reduceri de taxe pe motiv de inflatie (tinta prognozata de el anual si neatinsa niciodata). Si da ...este cel mai intelept si in masura sa conduca acea institutie stiti de ce? Pt ca la varsta lui (trecuta de cea a pensionarii de mult) este unic...altul ca el nu mai exista in univers.