Dragoş Cabat: "În România, criza se va termina la nouă luni după ce SUA vor scăpa de ea!"

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 iulie 2009

Dragoş Cabat: "Creditul cu buletinul era un indice al apariţiei crizei".

Dragoş Cabat: "Creditul cu buletinul era un indice al apariţiei crizei".

"Criza în România va mai dura nouă luni după ce se va finaliza în Statele Unite ale Americii", a declarat, ieri, la Braşov, analistul economic Dragoş Cabat, preşedintele CFA Româ­nia. Cabat a declarat că "valul crizei a atins Europa după patru - cinci luni de la apariţia sa în Statele Unite, iar pe membrii mai noi, printre care şi România, i-a cuprins ceva mai târziu, după alte patru - cinci luni", iar "dacă aşa s-a extins criza, este de aşteptat ca după acest model să şi dispară". În condiţiile în care Statele Unite se aşteaptă ca începutul revirimentului economic să fie la finele acestui an sau începutul anului viitor, a spus analistul, este posibil ca ţara noastră să iasă din criză abia la finele lui 2010.

Acesta a declarat că "România oricum ar fi intrat într-o criză, având în vedere uşurinţa cu care s-a ajuns să se dea credite de consum. Creditul cu buletinul era un indice al apariţiei crizei".

Cabat a explicat că semnele crizei se puteau vedea încă din 2006 - 2007 când marjele de profit ale marilor companii au fost în scădere, când liniile de credit pentru investiţii erau obţinute cu greutate, iar firmele se confruntau cu un blocaj financiar uşor. "De acum, băncile vor fi mult mai vigilente cui vor acorda credite, pentru că s-a schimbat perspectiva asupra riscului". Cabat a propus şi câteva măsuri de adaptare la situaţia de criză, una dintre acestea fiind selectarea mai atentă a clienţilor, având în vedere că în acest an a crescut cu 70% numărul de cecuri şi de bilete la ordin refuzate de bănci, iar 90% din tranzacţiile comerciale sunt plătite la o distanţă de timp de 90 - 120 de zile.

În ceea ce priveşte politica salarială, Cabat spune că ar trebui luate în vedere pe lângă disponibilizări şi reducerile salariale la întregul personal şi anumite beneficii acordate pe principiul meritocraţiei, în condiţiile în care în România, dar şi în toată Europa, angajaţii sunt, de obicei, rudele unora dintre şefi.

De asemenea, ar trebui aplicat un management financiar strict, prin calcularea profitabilităţii pe produse. "Cele mai multe companii din România nu ştiu să calculeze profitabilitatea pe care o au cu un anumit tip de produse şi nu ştiu unde se duc banii obşinuţi", spune analistul economic. O altă măsură ar fi gestionarea optimă a intrărilor şi ieşirilor, dar fără a tăia din cheltuielile nesemnificative. "Cineva spunea că degeaba ne taie cafeaua dacă asta nu conduce la eficienţă economică şi avea mare dreptate. Cheltuielile de protocol sunt importante, doar că trebuie redimensionate", a mai afirmat Cabat, în cadrul Forumului Economic Regional organizat de Media Xprimm la Braşov.

Nimeni nu va mai avea o creştere mai mare de 5 - 7%

Analistul economic a mai precizat şi că băncile şi-au schimbat viziunea în ceea ce priveşte acordarea de credite şi că nu vom mai asista la o asemenea exuberanţă în a împrumuta pe oricine. "După criză nicio ţară, nici măcar China, ca să nu vorbim de România, nu va mai avea o creştere economică mai mare de 5 - 7 %, aşa cum a fost înainte de criză, indeferent de bomm-ul economic pe care îl va traversa", a spus Cabat, care a precizat că "principalele valute - dolarul, euro şi chiar yenul se vor deprecia, dar nu ştiu faţă de cine, să sperăm că faţă de leu".

Impozitul minim - o greşeală

În ceea ce priveşte impozitul minim, Cabat susţine că acesta a fost cea mai mare greşeală a Guvernului Boc. "Sunt de înţeles, pentru mulţi nu sunt oameni de afaceri şi nu înţeleg acest mecanism, aşa că oricine poate greşi", a explicat sursa citată, care a apreciat că o măsură mai bună, dar extrem de nepopulară, este aceea de majorare a TVA-ului. "De aceea va fi aplicat abia de anul viitor, după ce vor trece alegerile prezidenţiale. TVA-ul este un impozit care se aplică direct cifrei de afaceri, de aceea este o măsură chiar mai bună decât impozitul pe profit", a mai spus sursa analistul.

Venituri bune ar putea veni din turismul montan

Oamenii de afaceri prezenţi la acest forum au criticat politica Guvernului în ceea ce priveşte promovarea turismului. Dragoş Cabat le-a dat dreptate într-o oarecare măsură, în sensul că "România este poziţionată prost în ceea ce priveşte turismul de litoral şi nu va putea ţine niciodată pasul cu Grecia sau Turcia care au cu patru luni mai mult timp de vară şi îşi permit să preţuri mai mici la cazare". În aceste condiţii, turismul de litoral va deveni unul de week-end şi "pentru românii care nu ştiu din ce cauze nu vor să meargă în aceste ţări".

Lucrurile stau mai bine însă pentru turismul montan care ar putea aduce venitori importante la buget, în timp ce, din punctul de vedere al sursei citate, "turismul ecumenic este doar o poveste". "Adevărata problemă este, însă, infrastructura, iar ţara noastră va avea nevoie de cel puţin 15 ani pentru a-şi pune la punct drumurile. În ceea ce priveşte calitatea serviciilor turistice este nevoie să treacă o generaţie pentru ca acestea să se îmbunătăţească", a conchis analistul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deceptionant acest demn urmas al lui Nostradamus. Curios, niciuna dintre casandrele care se intrec sa faca prognoze economice nu este in stare se explice pe ce se bazeaza si ce rationamente fac. Toti arunca mafaldic termene si cifre, dar niciunul nu e capabil sa spuna din ce buzunar le-a scos. De ce 9 luni si nu un an? De ce Scenariul iesirii din criza va trebui sa-l urmeze pe cel al intrarii in ea? Parsiva este intentia de a culpabiliza populatia pentru ca a luat "credite cu buletinul", evitandu-se sa arate spre bancheri si tartorii burselor care -in lacomia lor nestavilita- au incalcat orice regula de bun simt, provocand dezastrul care a urmat. Si mai este un aspect. Criza a pornit din USA, tara care traieste pe picior mare, fara sa-si acopere din propria munca cheltuielile enorme, iar in plus mai duce si cateva razboaie care i-au secat visteria. Nu se vede legatura cu criza?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb