Dreapta şi Criza

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 15 iunie 2010

Cătălin Avramescu

S-a întâmplat exact cum am prevăzut. Dreapta are soluţii, Stânga nu are decât un discurs confuz, ideologic, iar publicul vede acest lucru. Cel puţin în ţările normale, cu o presă liberă şi care nu şi-au distrus sis-temul de învăţământ. Cum este Olanda. Acum câteva zile, la alegerile pentru Camera Reprezentanţilor (acolo Senatul are un rol limitat) partidele de stânga au pierdut mandate în favoarea centriştilor şi a partidelor de dreapta care au, astfel, majoritatea. Problema este că datorită sistemului de vot proporţional care fragmentează Legislativul între zece partide, olandezii nu ştiu nici acum cine îi va guverna şi pentru câtă vreme.

Lucrurile par mai clare în Slovacia. Tot acum câteva zile au avut loc şi acolo alegeri pentru Legislativul unicameral. Partidul social-democrat a primit 34% din mandate, dar majoritatea alegătorilor au optat pentru Dreapta. Cum partidele Dreptei au o înţelegere, probabil viitorul Cabinet îi va exclude pe social-democraţi.

Staţi puţin!... Dar nu spuneau politicienii şi analiştii Stângii că Dreapta va deconta costurile crizei economice mondiale?... Nu afirmau socialiştii, tot zilele trecute, că putredul capitalism e pe ducă?... Nu eram asiguraţi că, în aceste vremuri grele, electoratul va respinge reţetele austerităţii fiscale şi se va orienta către politicile de "protecţie socială" ale Stângii?

Cazul Belgiei ne arată cât de puţin adecvate la realitate sunt aceste idei. Zilele trecute au avut loc acolo alegeri legislative anticipate. Problema naţională mai degrabă decât economia pare să fi fost principalul criteriu al alegătorilor. Valonia a rămas cu socialiştii, în vreme ce în Flandra, regiunea mai dezvoltată, naţionaliştii au câştigat un număr neaşteptat de mare de mandate. Din păcate, aceeaşi patologie a votului proporţional (un sistem pe care îl are şi România, din 1990 încoace) va face ca până în septembrie să fie puţine şanse să ştim ce coaliţie va conduce Executivul belgian. Iar precedentul nu e bun deloc. Fostului Prim-ministru i-au trebuit nouă luni pentru a veni cu un Guvern, după care şi-a oferit demisia de trei ori în doi ani.

Iată ce se întâmplă. Teza după care alegătorii sunt influenţaţi de criza economică precum câinele lui Pavlov nu este altceva decât expresia unui intelect influenţat de marxis-mul vulgar. În realitate, alegătorii sunt mult mai imprevizibili.

Pentru a înţelege cât de imprevizibili, să luăm un exemplu istoric. Primul Război Mondial i-a lăsat pe mulţi combatanţi cu răni grave. Pe unii i-a schilodit pe viaţă. Un studiu recent documentează soarta mutilaţilor de război în Germania şi în Anglia.

În vreme ce invalizii de război germani au primit pensii substanţiale, invalizii de război englezi au fost mult mai puţin generos trataţi de autorităţi. Cele două grupuri au dezvoltat însă atitudini radical diferite. În vreme ce invalizii de război germani au ajuns să urască statul care le acordase atâtea beneficii, invalizii de război englezi au rămas mereu supuşi loiali ai Majestăţii Sale.

Să revenim la zilele noastre. Pe la începutul lui 2009, când criza economică ajunsese şi pe meleagurile noastre, eram asiguraţi că electoratul va vota influenţat fiind, decisiv, de costurile sociale. Şi s-a întâmplat ceva foarte diferit. Am avut o cam-panie la alegerile prezidenţiale do-mi-nată de orice, dar nu de economie.

Mă uit astăzi la aceia care dădeau ieri, doct, sfaturi. N-au nicio problemă. Vorbesc în continuare.

Haideţi să îi lăsăm în pace şi să ne vedem de dificultăţile explicaţiei. De ce oamenii nu votează "cu portofelul"?

Din diferite motive. Dar trebuie spus că şi în măsura în care o fac, lucrurile sunt mai complicate. Sociologia politică distinge, spre exemplu, între o percepţie personală şi una socială a situaţiei economice. Altfel spus, una e să ştii că ţie îţi merge rău, alta e să ştii că economiei, în ansamblu, îi merge rău.

Stânga le tot explică alegătorilor că le merge rău. Ei ştiu asta. Dar alegătorii mai ştiu că întreaga economie e afectată de criză. Şi că ea are dimensiuni mondiale. Ei văd că nu e vorba doar de propriul lor portofel. Iată unul dintre motivele pentru care socotelile Stângii, de a capitaliza rapid nemulţumirea indivizilor, nu au prea mari şanse de a se materializa.

Însă Dreapta are, totuşi, un deficit în ce priveşte explicaţia. Oamenii nu înţeleg bine ce se petrece. Ei nu ştiu aproape nimic despre caracterul ciclic al crizelor economice. Ei văd doar că ceva s-a întâmplat şi sunt tentaţi să arunce vina pe cineva anume.

Nu spun că nu există vinovaţi. Am mai afirmat-o şi în articolele precedente. Dar temeiul fundamental al crizei este suma de fluctuaţii economice care sunt greu, dacă nu imposibil, de controlat.

Dreapta trebuie să dea dovadă de calm. Ea trebuie să înţeleagă că alegătorii au seturi complexe de valori. Ei vor ordine pe străzi, nu doar deficite reduse. Ei vor un mediu curat, nu doar "siguranţa locului de muncă". Ei vor o politică inteligentă, nu promisiuni goale şi un discurs isteric despre Criză.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Domnule Avramescu, de vreo 2 saptamani, blogul dvs. web.me.com/avramescu nu functioneaza. Este vreo problema tehnica, ati schimbat adresa, ati renuntat la el? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    1. Blogul nu are nici o problema tehnica. Am sa revin in curind cu un nou format, asa ca intre timp l-am dezactivat.

      Toate cele bune. 

    DREAPTA SI STRAMBA; stramba fiind stanga politica. 

     

    Autorul are si ceva dreptate, dar trebuie sa aiba in vedere ca in vremuri de criza (mai ales) nu cu teorii si explicatii convingi multimea. 

    De latrat, opozitia latra intruna, dar diferenta este ca acum zgomotul are un alt impact. Autorul nu ar trebui sa fie atat de linistit cu comparatiile; una este Belgia, Germania sau Anglia si alta Romania. Ma refer la cultura politica a alegatorilor. 

    1. Anonimule, latratul a inceput cu "Am iceput sa iesim din recesiune", hamait de cantidatul Basescu in decembrie 2009. Vorbe spuse cu insistenta pe finalul emisiunii televizate cand, cu fata zdruncinata de teama infrangerii (si cu damful de alcool in nas) o ruga pe televizionista sa-l mai lase doar sa zica tampenia asta mincinoasa. Cum poate un asemenea om sa conduca o tara?

      N=ai dreptate, Secretus, esti nedrept. Avramescu l-a sfatuit pe Basescu sa-i dea tare cu minciunile pentruca prostimea nu stie ce este Dreapta, cat de mincinoasa si de neDreapta este cu marea parte a poporului.Uitati-va la cata siretenie tradeaza fata acestui doctor in canibalismul politic

      Avramescu are mintea croita pe canibalismul poliric african ideie cu care i-a impresionat pe profesorii de la scolile de partid sorosiste (gen Stefan Gheorghiu in varianta inversa pe care le-a absolvit sute de "intelectuali " politruci de pe la noi)

    ...dar nu aştept nimic de la guvern, ci privesc în propria mea ogradă. Reduc costurile, îmi reeşalonez datoriile, fac socoteli şi îmi planific tehnici de negociere şi de promovare. Asta e o atitudine de dreapta - zic eu. Nu mă influenţează alunecarea spre stînga de la alegerile din anul trecut. Fac pregătiri pe termen mai lung.

     

    Printr-un manifest populist, PD a speculat bine criza. După 9 luni de la cîştigarea alegerilor, cota sa de popularitate se prăbuşea la 21%. Pentru a escamota promisiunile gogonate şi neacoperite din manifest, PD a jucat inteligent. Recent l-a înlocuit pe controversatul premier Hatoyama, cu Kan. Cota Executivului a săltat brusc la 58%. Se apropie alegerile parţiale* pentru Senat, unde PD nu are majoritatea. Rezultatul rămîne deschis, deoarece cifrele popularităţii nu spun mare lucru într-o socetate care gîndeşte critic, dar destul de imprevizibilă atunci cînd e nemulţumită.** Cu atît mai nesigure rezultatele, cu cît, PLD a început conraofensiva. Liderii unor partide liliputane dar influente au început să aibă "ghinioane". De altfel, singura promisiune onorată de coaliţia condusă de PD a fost triplarea alocaţiei pentru copii.  

     

    Am decis să adun alocaţia într-un cont separat. Mă aştept ca, într-un fel sau altul, să mi se smulgă acei bani. (Deja cîteva impozite au crescut uşurel.) Şi nu vreau să fiu prins cu garda jos. :) 

     

    ---------------- 

    * La Senat sunt numai alegeri parţiale. La fiecare 3 ani se înoiesc jumătate din mandatele de cîte 6 ani.

    ** Una din promisiuni a fost nici mai mult, nici mai puţin decît recuperarea Kurilelor. :) Nici locuitorii din Okinawa nu se simt mai puţin trădaţi de guvernul PD, din moment ce popularitatea sa în micul arhipelag s-a datorat promisiunii de a retroceda terenurile localnicilor, prin mutarea în Kyushu a bazelor militare americane. Lucru ce nu s-a petrecut încă. 

    1. Cred ca observati cu toti calitatile DERAPATULUI DE LA CENTRU; are dreptate ca l-a lovit criza, dar nu frontal ci in moalele capului.

      Deci este scuzabil; singur a spus ca a "privit in propria ograda...." ; consecinta fiind relatarile puse pe hartie. 

      Io acuma am venit de la miting, ie cald si nu mai pot, nu face sa mai stau colo pe 50 RON, cre'ca m'a batut soarele'n cap, cre'ca m'am tzicnit, trebui sa iau pastile, m'a batut soarele'n cap!

      Anonime anonime, numele tau e prostie. Te rog, SIMPLA SCRIERE CU APOSTROF IN LOC DE CRATIMA NU TE FACE NATAFLETZ. Ca sa ma imitzi itzi trebe si idei, apoi nu trebuie sa lasi urme. Ori tu scrii la interval de 7 min si vrei sa te creada cineva ca esti "doi"....ca sa nu mai zic ca 7 min pentru 2 randuri si un cuvant monosilabic e cam mult.

      Iote azi nu vroiam sa'l combat pe Avramescu, ca'i dau dreptate. Nu intru totul, ca iarasi a dat NUMAI EXEMPLELE CARE'I CONVIN, omitzand tzarile unde dreapta poa s'o ia in freza. Apoi se si contrazice, ca face apologia capitalismului dar dupa aceea ne spune ca alegatorul nu voteaza cu portofelul. Sa'l intrebe mnealui pe orice liberal sadea cu ce voteaza alegatorul si'o sa se lamureasca. Ca voteaza cu dreapta, o face tocmai pt ca stie ca dreapta ii umple portofelul nu pt ca ii spune Boc de pensii nesimtzite. Dar ii dau dreptate ca SOLUTIA VINE INTOTDEAUNA DE LA DREAPTA...si pt atata am trecut peste celelalte si voiam sa'i dau pace azi. Dar daca vine postacul de serviciu si se baga in seama...

      Nota> Acuma daca solutia vine de la dreapta nu se traduce cu "vine de la Boc". Daca Avramescu are vreo clipa impresia ca Boc reprezinta dreapta sau ca niste taieri de cheltuieli care erau OBLIGATORII reprezinta masura de dreapta, m'a pierdut "pur tujur"...mantelegi? Nu tu anonime sau pseudonatafletz, ca tu nu'ntelegi oricum... Tu mai noteaza'tzi ceva idei, poate faci progrese la urmatoarea "plastografie".... 

      Sunteti la fel oricum; unul cu APOSTROF IN LOC DE CRATIMA,celalalt cu "anonime" in loc de "anonimule".  

      Istetule ! cand te adresezi romaneste unui anonim (sic !) ii spui : anonimule, iar daca te referi ,de ex. la niste scisori anonime, atunci poti sa folosesti: anonime.

      Nu stiu daca asta te repara, dar cine stie...... 

      Ca si la DERAPAT : am zis bine; insolatia loveste in moalele capului. 

      Scuze, remarca era pentru insolatul de la 6.

      Anonime anonime, iarasi aparusi? Te rog, las'ne! Ca sa ma imitzi itzi trebe si tupeu. Or io'l am si tu n'ai. Io stau sa cred'astia ca's bolnav si dus cu capu' ca combat.Da' ii greu de facut ca trebi' sa stai ca bou(L), ceea ce io fac si cand rade toti de mine ca sunt bonlav.

      AI DREPTATE : STAI CA BOUL SI RADe TOTI DE TINE. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb