Bună ziua,
În reprezentarea Clientului nostru, SIF Banat-Crişana S.A., vă ataşăm prezentul Drept la replică ca urmare a publicării articolului intitulat "SIF Imobiliare - un caz care ilustrează dezmembrarea pieţei noastre de capital" în data de 30.07.2020 pe site-ul bursa.ro.
În vederea realizării unei informări complete şi corecte a cititorilor redacţiei,.vă solicităm publicarea întregului conţinut al acestuia, alături de articolul în discuţie.
Cu stimă,
Mareş Mihai
managing partner
Mareş&Mareş
AVOCATI
DOMNULE REDACTOR-ŞEF,
Subsemnatul, av. dr. Mihai Mareş, avocat coordonator în cadrul S.C.P.A. "Mareş&Mareş", având sediul în [...] în reprezentarea şi în numele clientului nostru, SOCIETATEA DE INVESTIŢII FINANCIARE (,,SIF") BANAT-CRlŞANA S.A. ARAD, [...], în temeiul dispoziţiilor art. 49 şi 51 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi art. 30 alin. ( 1) din Constituţia Româmiei, faţă de articolul apărut pe data de 30 lulie 2020 pe site-ul bursa.ro, intitulat "SIF lmobiliore - un caz care ilustrează dezmembrarea pieţei noastre de capital", întrucât întregul conţinut al acestuia se fundamentează pe o înţelegere greşită a mecanismului pieţei de capital, oferind informaţii eronate publicului cu privire la activitatea societăţii SIF lmobiliare PLC, vă solicităm publicarea următorului
• DREPT LA REPLICĂ
"SIF Banat-Crişana SA este una dintre principalele societăţi de investiţii financiare care operează pe piaţa de capital din România, deţinând din anul 2013 o participaţie de 99.9997% din capitalul social al companiei SIF lmobiliare PLC, respectiv un număr de 4.499.961 acţiuni, restul cotei de 0.0003%, respectiv un număr de 13 acţiuni, fiind deţinute de către alţi acţionari persoane fizice.
SIF Banat-Crişana SA a respectat în totalitate normele privind autorizarea şi funcţonarea societăţilor de investiţii financiare, cu precădere dispoziţiile referitoare la calculul activului net şi considerăm că prin publicarea respectivului articol se poate considera că există riscul inducerii în eroare a investitorilor şi potenţialilor investitori, prin diseminare de informaţii false conform prevederilor art. 120 alin. ( 1) lit. c) din Legea nr. 24/2017.
În vederea calcului activului net, societatea SIF Banat-Crişana evaluează acţiunile SIF lmobiliare PLC în conformitate cu prevederile Regulamentului ASF nr. 9/2014. Astfel, în situaţia în care s-au înregistrat tranzacţii în ultimele 30 de zile de tranzacţionare în cadrul bursei de valori, acţiunile SIF lmobiliare se evaluează, pentru calculul activului net, conform art. 113 lit. a) pct. 2 din Regulamentul nr. 9/2014. în situaţia în care pentru o perioadă mai mare de 30 de zile de tranzacţionare nu se înregistrează tranzacţii, evaluarea titlurilor SIF lmobiliare se efectuează în conformitate cu prevederile art. 115 alin. ( 1) lit. a) pct. 1 şi alin. (2) din Regulamentul nr. 9/2014.
Or, nicio tranzacţie cu acţiuni SIF lmobiliare Plc realizată la un preţ supraevaluat faţa de valoarea reală nu a fost efectuată de către SIF Banat-Crişana SA sau cu ştiinţa SIF Bana-Crişana, comportamentul nejustificat cu privire la tranzacţonarea acţunilor, respectiv efectuarea unor tranzacţii cu un număr foarte redus de acţiuni şi la variaţii de preţ foarte mari, aparţinând persoanelor ce au calitatea de acţionari, aspect semnalat încă din anul 2019 şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Aşa cum am menţionat şi în multiplele adrese comunicate către ASF, tranzacţiile cu acţiuni efectuate întrun mod sporadic şi la preţuri nejustificat de mari se datorează transferurilor acţiunilor din "Free float" deţinute de către acţionarii minoritari, şi nu de către SIF Banat-Crişana S.A., conisderăm că scopul producerii acestor discrepanţe de valoare fiind acela de a denatura preţul acţiunilor SIF lmobiliare Plc şi de a induce în eroare investitorii în legătură cu valoarea reală a acestor instrumente financiare.
Am considerat întotdeauna că aceste tranzacţii nu au un caracter legitim din punct de vedere comercial şi că motivul lor este de a crea o imagine falsă cu privire la preţul instrumentelor financiare tranzacţionate.
Aprecierile din articolul în discuţie asupra persoanelor fizice din cadrul societăţii SIF Banat-Crişana SA sunt tendenţoase şi fără fundament legal şi vă solicităm să eliminaţi articolul de pe publicaţia dumneavoastră.
Nu în ultimul rând, raportat la situaţia referitoare la fluctuaţia valorii activelor tranzacţionate datorate exclusiv deţinătorilor acţiunilor din free float, societatea SIF Banat Crişana SA roagă investitorii actuali şi potenţiali să îşi fundamenteze deciziile doar pe surse credibile, inclusiv pe menţiunile precizate în prezenta, precum şi pe rapoarte şi comunicatele societăţii publicate pe stie-ul Bursei de Valori Bucureşti".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2020, 13:40)
Cat de imbecil sa fii ca avocat sa ceri publicarea dreptului la replica langa articol si sa ceri in acelasi timp eliminarea articolului?! Cat de imbecil sa crezi ca Legea audiovizualului se aplica unui ziar? Cat de imbecil si ce tupeu sa indraznesti sa spui ca articolul din Bursa se bazeaza pe intelegerea gresita a mecanismelor pietei, cand tu nu pricepi o iota din piata de capital? Cat de imbecila este persoana de Comunicare angajata de Lakis si Dragoi? Cat de imbecili trebuie sa fie Lakis si Dragoi sa-si angajeze un avocat atat de imbecil si o comunicare atat de imbecila?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2020, 19:21)
Eu Cred ca Bogdan Drăgoi este nevinovat.
El a făcut scoli in străinătate , provine dintr o familie buna de miniștrii, el însuși a fost ministru și secretar de stat și consilier prezidențial. Oamenii ăștia care l au angajat i au verificat standardul moral, capacitatea intelectuala și pregătirea profesională și l au găsit ca este in conformitate.
Singura lui gresala este ca s a încrezut in oamenii din anturaj și ca nu le a verificat standardul moral, capacitatea intelectuala și pregătirea profesională. El nu trebuia sa îl ia drept consilier pe Najib El Lakis pentru ca s a dovedit ca a săvârșit infracțiuni și a fost condamnat pentru ele. El îl consiliază sa facă tot infracțiuni ca asta este știință, pregătirea și moralitatea lui. El nu trebuia sa îl ia drept avocat nici pe Mares de la Mares&Mares pentru ca se vede ca nu știe nicio lege și nu poate sa ii dea sfaturi bune din punct de vedere juridic, iar echipa de comunicare și PR nu știe sa ii facă o imagine buna așa cum Bogdan Drăgoi merita ci știe doar sa facă Comunicate proaste, sa umble cu intrigi și sa ceara bani mulți degeaba. Nu este normal ca Bogdan Drăgoi sa ajungă in situația asta ca pe toți oamenii ăștia ii plătește sa îl consilieze ,iar ei ce au făcut???? I au creat o imagine de infractor unui fost ministru al Finanțelor . Ajunge el sa se compare cu regretatul ministru de finanțe Decebal Traian Remes care a făcut puscarie pentru un chil de țuica? Sa le fie rusine acestor oameni!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.08.2020, 21:15)
Dragoi are un viitor stralucit. Cand iti iau apararea analfabetii, ajungi premier.