DTZ ECHINOX DEVINE CUSHMAN&WAKEFIELD ECHINOX Analiştii imobiliari: "Bucureştiul - pe primul loc între oraşele unde se va investi în 2017"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 15 martie 2017

Analiştii imobiliari: "Bucureştiul - pe primul loc între oraşele unde se va investi în 2017"

Mihnea Şerbănescu: "În România se construieşte mult mai ieftin decât în alte ţări, precum Ungaria şi Polonia"

DTZ Echinox: trei milioane de euro, cifră de afaceri în 2016

Compania de servicii imobiliare Cushman&Wakefield a semnat un acord de exclusivitate cu DTZ Echinox ca afiliat al acestuia în România, DTZ Echinox devenind Cushman & Wakefield Echinox, potrivit reprezentanţilor firmei. Anunţul formal de afiliere vine după fuziunea globală dintre Cushman & Wakefield şi DTZ din anul 2015. DTZ Echinox a fost partenerul companiei DTZ în România începând cu anul 2002.

Colaborarea dintre DTZ Echinox şi Cushman&Wakefield a început în urmă cu mai multe luni, dar contractul a fost semnat în februarie 2017.

Reprezentanţii noii companii, Cushman&Wakefield Echinox, au anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că structura companiei va rămâne aceeaşi. De asemenea, firma va continua angajările, potrivit reprezentanţilor firmei care au mai afirmat, însă, că se confruntă cu o problemă a resursei umane. Mihnea Şerbănescu, General Manager al Cushman&Wakefield Echinox, a spus: "Cererea pentru resursa umană este mai mare decât oferta, iar oamenii calificaţi au foarte multe opţiuni, acelaşi fenomen remarcându-se şi în ceea ce priveşte forţa de muncă necalificată din construcţii. Când business-ul creşte, compania se dezvoltă şi are nevoie de oameni noi, iar, pentru a-i atrage, trebuie să le oferim condiţii de muncă mai bune decât ceilalţi angajatori. Relevant este pachetul cu care motivezi un angajat, iar Cushman&Wakefield Echinox îl va îmbunătăţi".

Oficialii Cushman&Wakefield Echinox susţin că trendul în piaţa imobiliară din România este unul pozitiv.

"DTZ Echinox a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de aproximativ trei milioane de euro, iar pentru 2017 ne-am proiectat o creştere de aproximativ 35%", a spus Oana Iliescu, Managing Director Cushman&Wakefield Echinox, care a adăugat: "Câteva tranzacţii importante la care lucram s-au amânat în cursul acestui an, dar ne aşteptăm la o mai bună expunere la nivel global, cu noua companie, deci şi la un număr mai mare de clienţi".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţii, reprezentanţii noii companii au spus: "Dacă s-ar încheia cele la care lucrăm anul acesta, veniturile noastre s-ar ridica la peste şapte milioane de euro din comisoane, după tranzacţie, dar nu se vor finaliza toate anul acesta".

Noi investitori pe piaţa de retail

Investiţiile pentru clădirile comerciale se vor ridica, anul acesta, la aproximativ 1,2-1,4 miliarde de euro, consideră Tim Wilkinson, Partner Capital Markets, în cadrul Cushman&Wakefield Echinox, anticipând şi prezenţa unor noi investitori pe piaţa de retail.

Oana Iliescu a afirmat că analiştii din cadrul Cushman susţin că Bucureştiul este pe primul loc între oraşele unde se va investi în 2017.

Mihnea Şerbănescu a spus: "Astăzi, investitorii analizează şi cântăresc mult mai mult înainte de a se face o tranzacţie. O creştere bruscă de cerere nu poate fi imediat urmată de ofertă, ea reglându-se prin creştere de preţuri, deoarece imobilele se construiesc în ani de zile". Domnia sa a adăugat că piaţa imobiliară a fluctuat foarte mult: "După Revoluţie a stagnat, apoi a crescut atipic unei economii normale, în anii 2002-2003, apoi a scăzut vertiginos, iar acum ne aflăm într-o perioadă de creştere sustenabilă, piaţa intrând într-o perioadă de normalitate".

Cei de la Cushman&Wakefield Echinox susţin că, în ţara noastră, există doi lideri de piaţă pe două segmente importante: retail - NEPI şi office - Globalworth.

Mihnea Şerbănescu a mai spus că interesul investitorilor pe segmentul industrial din ţara noastră creşte, "iar piaţa din România, pe acest segment, are un potenţial enorm, pe fondul dezvoltării segmentului de retail", adăugând, însă, că, din păcate, infrastructura ne ţine pe loc.

Mai mult, domnul Şerbănescu a spus că în România se construieşte mult mai ieftin decât în alte ţări, precum Ungaria şi Polonia, de exemplu: "Aceeaşi clădire, aşezată în acelaşi punct în Varşovia, va fi mai scumpă cu aproximativ 20-30% decât în Capitală".

Consultanţii imobiliari de la Cushman&Wakefield Echinox susţin că devine tot mai greu să dezvolţi clădiri în zona centrală din Capitală, ceea ce se întâmplă şi în alte capitale europene, precum Paris, Londra etc., dar că Central Business District va rămâne, în continuare, o zonă căutată, deşi va avea de-a face cu o scădere de preţuri şi o pondere spre 0 a gradului de ocupare.

Totodată, reprezentanţii Cushman&Wakefield Echinox au spus că astăzi, în Capitală, există câţiva poli, unde se concentrează o bună parte a activităţii de pe piaţa imobiliară, aceştia fiind localizaţi în zona mall-ului Promenada şi a bulevardului Dimitrie Pompei, precum şi în zona de centru-vest a Capitalei (Politehnica). Totodată, ei remarcă dezvoltarea unor noi poli imobiliari, preconizând, şi aici, o intensificare a activităţii imobiliare din Bucureşti.

Mihnea Şerbănescu a precizat: "Unul dintre aceşti poli se află la Timpuri Noi, care este un mix de rezidenţial şi office, fiind un experiment, un altul în zona Expoziţiei, iar aici este important de văzut cum va evolua reţeaua de metrou, deoarece acolo ar trebui să se construiască o staţie a viitoarei magistrale către aeroport. Şi staţia de metrou de la Academia Militară poate genera un pol de clădiri office în Bucureşti, iar în nord-vest, pe Calea Griviţei ar mai putea fi unul".

Potrivit consultanţilor de la Cushman&Wakefield Echinox, România e o ţară focalizată foarte mult pe Capitală, dar se dezvoltă şi provincia, oraşul Iaşi urmând Clujului şi Timişoarei, alte oraşe cu un potenţial imobiliar promiţător pe zona de office fiind Constanţa, Craiova, Braşov, Sibiu şi Galaţi.

Reprezentanţii Cushman&Wakefield Echinox mai susţin că, din cauza infrastructurii, multe companii decid să aleagă partea de vest a ţării noastre, pentru investiţii, aceasta dezvoltându-se rapid.

De asemenea, conform declaraţiilor acestora, pe partea de retail, multe dintre oraşele din România "şi-au atins maturitatea", dar cele cu un număr minim de 25.000 de locuitori pot dezvolta mini-retail parcuri (cu un lanţ de supermarketuri şi câţiva retaileri de îmbrăcăminte).

Mihnea Şerbănescu crede că aria hotelieră pe zona de business este insuficient dezvoltată în Bucureşti şi că ar trebui avute în vedere investiţii în hoteluri de business de 3-4 stele.

Mai e loc de mall-uri în Capitală

Bucureştiul este capabil să susţină, în următorii 10 ani, încă alte câteva centre comerciale, a mai spus Mihnea Şerbănescu, afirmând că unele centre comerciale, precum Grand Arena sau Liberty, spre exemplu, pot fi repoziţionate.

El a dat ca exemplu Plaza Mall, care a reuşit să supravieţuiască, deşi se află în vecinătatea lui AFI Palace Cotroceni.

"Trebuie să găseşti balanţa între investitori, bănci şi chiriaşi şi trebuie să ai şi un plan de amenajare bine pus la punct", au adăugat reprezentanţii Cushman&Wakefield Echinox.

Aceştia mai susţin că există o discrepanţă foarte mare de venituri între sectorul 1 şi sectorul 5 din Capitală, spre exemplu, unde veniturile din retail sunt mult mai mici, iar puterea de cumpărare mai scăzută.

Cu toate acestea, deşi nu e amplasat în sectorul 1, AFI produce cele mai mari venituri dintre toate mall-urile din Bucureşti, a mai spus Mihnea Şerbănescu, menţionând că un centru comercial trebuie judecat după cel puţin un an de la deschiderea sa: "Toate mall-urile întâmpină situaţii instabile la început şi atunci când gândeşti, pe termen lung, intrarea într-o piaţă, nu te împiedici de primele trei luni".

Cushman & Wakefield se află în top 3 companii ce oferă servicii imobiliare la nivel global, cu aproximativ 43.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, cu venituri de peste 5 miliarde de dolari şi 191 de miliarde de dolari tranzacţionaţi la nivel global.

În noiembrie 2002, după 9 ani de activitate pe piaţa imobiliară din România, Echinox a încheiat un acord de parteneriat cu fosta companie imobiliară multinaţională DTZ. Prin urmare, Echinox a devenit reprezentantul local al DTZ, activând sub denumirea de DTZ Echinox.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb