"DTZ Echinox": Preţurile terenurilor din Bucureşti se vor stabiliza

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 22 ianuarie 2007

Preţurile terenurilor din Capitală erau, la începutul anului, similare celor din capitalele ţărilor integrate în UE în anul 2004, iar ritmul de creştere începe să scadă în acest moment, a declarat Daniel Mitarcu, din cadrul "DTZ Echinox", citat de Rompres.

"În ultimii doi ani, în Bucureşti a fost observată o creştere generalizată a preţurilor la terenuri, de la 50 la 400%, în funcţie de facilităţile create în zonă. Preţurile au crescut mai mult în partea de nord decât în sudul oraşului. Cred că preţul terenurilor intravilane ar mai putea creşte pentru o perioadă destul de scurtă, după care se vor stabiliza. Creşterile de preţuri în perioada următoare nu pot fi, însă, spectaculoase", a subliniat domnia sa.

Preţurile terenurilor ar putea fi influenţate, indirect, de cos­turile de construcţie. În acelaşi timp, dacă, odată cu aderarea ţării noastre la UE, puterea de cumpărare va creşte astfel încât cererea de produse imobiliare să se îmbunătăţeas­că cantitativ şi calitativ, dezvoltatorii imobiliari vor fi motivaţi şi, implicit, piaţa terenurilor se va dinamiza într-o măsură moderată.

Terenurile pretabile pentru construcţii rezidenţiale sunt numeroase în toate sectoarele şi pot fi identificate ca terenuri libere sau ca trerenuri provenite din suprafeţele industriale ce urmează să fie dezafectate.

Potrivit reprezentantului "DTZ Echinox", "la o evaluare sumară, sectorul 5 ar putea oferi cea mai mare suprafaţă pretabilă pentru construcţii. Din punct de vedere comercial, cele mai profitabile dezvoltări rezidenţiale se găsesc în sectorul 1, fapt ce se datorează, în special, preţului de vânzare mai mare care poate fi obţinut aici. Sectoarele 2 şi 3 se află în topul sectoarelor, cu cinci proiecte rezidenţiale mai mari de 100 de unităţi. Cred că asta poate fi explicată printr-o densitate mai mare de populaţie în aceste sectoare".

O ofertă importantă pentru dezvoltatori este cea a terenurilor unde mai pot fi construite blocuri noi în oraş, mai exact parcele libere, precum şi cele ocupate de fabrici şi de alte clădiri demolabile. Astfel de situaţii se întâlnesc în oraşe ca Iaşi, Bacău, Suceava, Cluj, Timişoara.

În sudul Capitalei, terenurile au o paletă mai largă de preţuri, comparativ cu cele din nord. De asemenea, în extremitatea sudică a Bucureştiului, există suprafeţe mai mari de teren disponibil la vânzare decât în marginea de nord a oraşului. Cele mai multe tranzacţii din sudul Bucureştiului sunt speculative.

În prezent, randamentul pentru o investiţie realizată pe segmentul comercial - achiziţia unui teren şi construirea unui centru comercial pe partea de dezvoltare - este, potrivit DTZ, între 15 şi 25%.

În oraşele mari, vizate de investitori, preţurile terenurilor destinate hypermarket-urilor se ridică la 200 euro/mp.

Suprafeţele de teren agricol din intravilan, care au cea mai mare căutare sunt, în principal, terenurile care pot fi utilizate în scop rezidenţial. Printre acestea se regăsesc zonele frumoase din jurul Bucureştiului şi terenurile indus­triale care pot exploata poziţia pe drumurile naţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb