DUPĂ 22 DE ANI DE ACTIVITATE SSIF Romintrade se retrage de pe piaţa de capital

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iulie 2017

SSIF Romintrade se retrage de pe piaţa de capital

Genia Tabără, SSIF Romintrade: "SSIF-urile de pe lângă bănci vor rezista, dar acestea nu acordă atenţia cuvenită clienţilor de retail"

Tot mai mulţi brokeri au părăsit piaţa de capital în ultimii ani

Acum câteva săptămâni, un alt broker cunoscut, Intercapital Invest, a anunţat că îşi închide porţile

Încă o societate independentă de investiţii financiare a decis să se retragă de pe piaţa de capital. Oficialii SSIF Romintrade din Braşov, înfiinţată încă din anul 1995, ne-au spus că au luat această decizie deoarece business-ul pe piaţa de capital nu mai este rentabil. Gabriel Marica, şeful SSIF Romintrade, este şi membru în Consiliul BVB.

Genia Tabără, unul din conducătorii firmei, ne-a declarat: "Am decis să ne retragem de pe piaţa de capital deşi, în acest an, am avut rezultate financiare bune. Dar nu vrem să ne consumăm banii pe care i-am acumulat în perioada crizei pe «avioane de hârtie», gen raportări nenumărate la ASF. SSIF Romintrade se va transforma în SRL, va avea un portofoliu de acţiuni şi va folosi un alt intermediar pentru a tranzacţiona acţiuni. Clienţii noştri probabil că vor migra către alţi intermediari, care mai au şanse să supravieţuiescă".

Doamna Tabără ne-a mai spus că oficialii SSIF Romintrade au luat decizia de a se retrage mai ales în condiţiile apariţiei MIFID II: "Dacă ar fi să comparăm cu domeniul sănătăţii, MIFID II este ca un tratament de cancer aplicat unui organism răcit, nici măcar gripat.

Sunt convinsă că mulţi vor fi în asentimentul meu. Ne omoară raportările şi, în plus, trebuie să cheltuim tot mai mult ca să ne adaptăm back-office-urile şi toate sistemele informatice la noile cerinţe de raportare.

Noi suntem aici ca să facem trading, nu raportări. Nu ne putem permite să angajăm şi să formăm brokeri, pentru că trebuie să angajăm oameni care să facă raportări către ASF sau la alte instituţii. Noi suntem suficient de mici ca să ne inoportuneze total aceste schimbări".

Genia Tabără consideră că vor supravieţui destul de puţini brokeri pe piaţa de capital: "Să sperăm că vor mai rămâne şi SSIF-uri de retail, care să se poată ocupa de clienţi. Am investit destul de mult în clienţi, ca să-i învăţăm să joace la bursă. Practic, le-am făcut educaţie financiară şi, fiind din provincie, am dus o muncă de Sisif. Ar fi păcat să se piardă această trudă.

SSIF-urile de pe lângă bănci vor rezista, dar acestea nu acordă atenţia cuvenită clienţilor de retail. În plus, au taxe foarte mari. E grav că nu se gândeşte nimeni la aceste lucruri. E păcat că multe SSIF-uri independente dispar, dar cred că procesul nu se va opri aici".

Tot mai mulţi brokeri au părăsit piaţa de capital în ultimii ani, numărul intermediarilor ajungând la 36, faţă de 73, în 2007 - perioada de boom. Acum câteva săptămâni, unul dintre cei mai vechi brokeri, Intercapital Invest, a anunţat că îşi închide porţile, direcţionându-şi clienţii către Tradeville.

Numai cinci dintre brokerii autohtoni independenţi au reuşit să obţină profit, anul trecut, restul fiind în pierdere, în condiţiile în care grupurile bancare şi un intermediar străin (Wood&Co) au avut printre cele mai mari cote de piaţă.

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, recent, că piaţa de capital din România se găseşte la acelaşi nivel de reglementare ca oricare alt stat membru al Uniunii Europene.

"Parcurgem, de vreo patru ani, mutaţii serioase sub aspect legislativ, apariţia a trei legi noi, aproape douăsprezece regulamente, anularea a aproape 40 de dispuneri de măsuri", a spus vicepreşedintele ASF, adăugând: "Toate acestea au creat o dinamică din punct de vedere legislativ, astfel încât, astăzi, eu cred că, în piaţa de capital românească, putem discuta de acelaşi nivel de reglemetare ca în oricare alt stat al Uniunii Europene".

De asemenea, Mircea Ursache şi-a manifestat speranţa ca proiectul de lege privind implementarea directivei europene MiFID II să fie parcurs în sesiunea parlamentară din toamnă.

Directiva MiFID II ar trebui să intre în vigoare începând cu ianuarie 2018.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sus sus sus pentru trepadusi cu brokeri morti in linia I-a

    Brokerii de de langa banci te calca in picioare cu comisioanele iar cei mici ca Intercapital vorbesc de sus,..

    1. Nu e adevărat că Intetcapital te trata de sus! Eu am fost clientul lor și niciodată nu m-am simțit tratat de sus, ba dimpotrivă! Mie îmi pare rău că se desființează! Au fost serioși și foarte corecţi și atenti cu clienții!

      Nu am reusit niciodata sa-i inteleg de ce transferau (incarcau) atat de greu actiunile de la registru, in urma unor operatiuni care impuneau retragerea lor la registru.

      Ceilalti din piata se plictiseau tranzactionand pe simbolul in cauza, iar tu tb sa astepti uneori si o zi pana ti le incarca.

      Sau asta o fi tratamentul la toate SSIF pentru micii investitori, cei de talia mea? 

    Am mai spus si cu alte ocazii,scopul bvb ului e sa curete piata de retail,pt ca cei mari( banci,fonduri etc) sa se miste mai bine in piata,nemaiavand cine sa li se opuna,sa zic asa.

    de ce brokerii mai mici nu fuzioneaza, ca sa reziste in fata bancilor si a legislatiei europene?

    1. De ce agricultorii nu se asociaza in asociatii de producatori la noi in tara?

    Un adevar e clar: oricine are de a face cu bursa trebuie sa aiba un departament de 5 oameni numai pentru raportari pentru orice si o imprimanta care sa reziste si care sa mearga ca un razboi de tesut, non-stop.

    Nici cei din care au banci si fonduri nu vor rezista , nu aceasta e problema. Problema este ca aceasta nu este o piata de capital, in care pe langa lipsa de specialisti, bursa din romania nu ofera cel mai mic suport tehnic pe ca invesitorii/jucatorii pe piata sa poata opera. Cei care au invatat ceva despre piata de capital nu mai investesc in Romania iar asta pt ca toate casele de brokeraj nu au facut nimic in primul rand pt supravetuirea lor si apoi pt pastrarea clientelei. Peste 90% din Brokerii de la noisunt "depasiti moral" fata de ce se intampla in lume in aceasta meserie si de aceea se inchid firmele pt ca din "comisioane" nu faci profit , profitul il faci din mai multi clienti la care le obtii profit si care isi cresc capitalul,

    1. De acord in totalitate.Si,intr-adevar,''de pasirea morala" cred ca e principala cauza pt care suntem in stadiul actual.Multi dintre brokeri au trait din inertie datorita cuponarilor,in primii ani ai bvb -ului,apoi din inertie si datorita anilor bullish pana prin 2007.Apoi casele de brokeraj au inceput sa se inchida din cauza proprieiilor neputinte

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb