DUPĂ ACORDUL DE LA G20 DIN OSAKA SUA, pregătite să reia negocierile cu China

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iulie 2019

Reprezentantul pentru comerţ al SUA, Robert Lighthizer

Reprezentantul pentru comerţ al SUA, Robert Lighthizer

O delegaţie americană condusă de reprezentantul pentru comerţ Robert Lighthizer şi secretarul trezoreriei Steven Mnuchin va călători săptămâna viitoare la Shanghai, China, pentru prima rundă de negocieri faţă- în-faţă, la nivel înalt, cu negociatorii chinezi, după ce discuţiile s-au prăbuşit în luna mai, transmite Bloomberg.

Discuţiile vor începe miercuri, pe 31 iulie, şi vor acoperi o paletă largă de chestiuni asupra cărora cele două superputeri nu au reuşit să cadă de comun acord. Părţile vor încerca, cel mai probabil, să repornească negocierile după ce, în ultimele două luni, poziţiile de negociere s-au întărit, iar retorica s-a amplificat.

Preşedintele american Donald Trump a ajuns totuşi la un acord luna trecută cu preşedintele chinez Xi Jing­ping pentru a amâna impunerea de noi tarife vamale pe restul bunurilor chineze importate de Statele Unite, în valoare de peste 300 miliarde de dolari, în condiţiile reluării negocierilor comerciale.

Totodată, partea chineză s-ar fi angajat în această înţelegere preliminară să achiziţioneze o cantitate mare de produse şi bunuri agricole americane, o promisiune care, potrivit lui Larry Kudlow, consilierului economic al lui Trump, nu a fost încă îndeplinită.

Totuşi, Kudlow a adoptat acelaşi ton caracteristic-optimist cu privire la stadiul negocierilor dintre Washington şi Beijing, acesta fiind trimis, de multe ori, în media, cu mesaje care să susţină pieţele financiare.

De menţionat, de asemenea, că fermierii americani sunt o componentă-cheie din electoratul preşedintelui american, iar guvernul federal a anunţat recent că, pentru al doilea an consecutiv, va oferi subvenţii fermierilor ale căror afaceri au avut de suferit în urma războiului comercial cu China.

Războiul tarifar dintre cele două superputeri, pe care Beijingul îl vede drept o încercare a Washingtonului de a încetini avansul Chinei, ţine de aproape un an şi jumătate şi a cauzat incertitudini şi degringoladă în rândul companiilor şi al sistemului internaţional de comerţ, afectând, concret, cheltuielile cu investiţiile companiilor, industria producătoare şi lanţurile de aprovizionare globale, dar şi pieţele financiare. Analiştii au scos în evidenţă, recent, că războiul comercial va duce la segmentarea comerţului internaţional pe regiuni continentale, anulând decenii de globalizare.

În orice caz, acestea sunt primele negocieri care se vor desfăşura în Shanghai şi nu în capitala Beijing, la cererea părţii chineze. Discuţiile re­încep într-un context politic sensibil pentru Partidul Comunist Chinez, ai cărui lideri se vor retrage preţ de câteva săptămâni într-un conclav în oraşul turistic Beidaihe, în nordul Chinei, unde vor fi discutate viitoarele politici şi strategia aparatului de stat chinez.

O altă premieră este includerea în negocieri a unui alt oficial înalt chinez. Pe lângă vicepremierul Liu He, minis­trul chinez pentru comerţ Zhong Shang va lua parte la noile discuţii şi este de aşteptat ca acesta să devină un participant obişnuit în negocieri.

Pe 2 iunie, ministerul comerţului din China a lansat o "carte albă" prin intermediul căreia au prezentat poziţia Beijingului referitoare la negocieri, în care se stipulează, în clar, că partea chineză nu va "ceda teren pe problemele de principiu". Una dintre aceste probleme de principiu la care nu va renunţa cu siguranţă Beijingul, arăta recent Kevin Rudd, fost prim-ministru al Australiei şi un specialist în materie de China, este cedarea dreptului de a impune tarife în răspuns la impunerea de noi taxe vamale de către Washington, în contextul în care, la nivel politic, administraţia chineză actuală nu poate ris­ca să pară că acceptă un "tratat inegal". Conceptul de "tratat inegal" denotă tratatele semnate de ultima dinas­tie imperială chineză, dinastia Qing, cu imperiile europene în urma pierderii războaielor opiului, ce au dus la dezintegrarea Chinei imperiale.

Oficialii americani citaţi recent în presă au păstrat, în mare parte, un ton pesimist, încercând să nu ridice aşteptările. Discuţiile din ultimele săptămâni dintre negociatori s-au concentrat în mare parte pe problema eliberării de licenţe pentru companiile care fac afaceri cu gigantul chinez Huawei şi pe achiziţiile chineze de produse agricole, fiind ignorate discuţiile pe probleme structurale, mai arată sursa citată.

Discuţiile s-au prăbuşit în luna mai în condiţiile în care cele două părţi nu au căzut de acord cu privire la textul iniţial al acordului, Statele Unite acuzând China că a dat înapoi de la termenii înţelegerii.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb