Turcia a acuzat ieri dimineaţă autorităţile germane de aplicarea unor standarde duble după retragerea autorizaţiei pentru organizarea unui eveniment de campanie la care urma să vorbească inclusiv ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag. Acest incident a generat noi tensiuni diplomatice între cele două ţări, iar ambasadorul german de la Ankara a fost convocat să dea explicaţii la ministerul de Externe, transmite Reuters.
Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia nu poate tolera o acţiune precum cea luată de autorităţile locale din Gaggenau.
Localitatea Gaggenau a anulat organizarea evenimentului cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Bekir Bozdag, care urma să vorbească despre referendumul constituţional în faţa susţinătorilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit News.ro.
Primarul Michael Pfeiffer a insistat că nu este vorba despre o decizie politică şi nu a primit niciun îndemn de la autorităţile federale înainte de a retrage autorizaţia evenimentului organizat de către Uniunea Democraţilor Turco-Europeni.
Anularea evenimentului de campanie a fost decisă ca urmare a numărului masiv de persoane care şi-au anunţat prezenţa într-o sală relativ neîncăpătoare.
Turcia s-a arătat, însă, furioasă de decizia autorităţilor locale din Gaggenau.
"Ce fel de democraţie mai este asta?", a declarat Bozdag.
Ministrul Justiţiei era într-o vizită la Strasbourg, unde a decis să zboare direct în Turcia după anularea evenimentului de campanie din Gaggenau.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat: "Cu asemenea decizii, vedem cu siguranţă adevărata faţă a celor care au profitat de orice oportunitate pentru a da lecţii cu privire la democraţie şi libertate de exprimare Turciei".
Aproximativ 3 milioane de turci locuiesc în Germania, iar dintre aceştia alţi 1,5 milioane au dreptul de a vota în referendumul constituţional din 16 aprilie, care vizează extinderea puterilor lui Recep Tayyip Erdogan.