DUPĂ BLOCAREA ABUZULUI LA "ELECTROSIGMA", Acţionarii minoritari vor preţ echitabil şi la "Automecanica" Mediaş

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2008

Acţionarii minoritari vor preţ echitabil şi la "Automecanica" Mediaş

Acţionarii minoritari ai "Automecanica" Mediaş au luat exemplul cazului "Electrosigma" şi contestă corectitudinea preţului la care se aplică procedura de "squeeze out".

La "Electrosigma", acţionarul majoritar, "WUC Invest", controlat de Arpad Paszkany, a aplicat procedura de "squeeze out", în urma unei oferte publice de preluare, la 1,5 lei/acţiune, preţ extrem de scăzut prin comparaţie cu valorile istorice înregistrate la Bursă (3,5 - 4 lei/acţiune). După ce situaţia a fost prezentată de cotidianul "BURSA", pe 17 martie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a reacţionat printr-o decizie care stabilea ca preţul la care să se deruleze procedura de "squeeze out" să rezulte dintr-o evaluare calificată şi autorizată.

La rândul său, evaluatorul ales - societatea timişoreană "Alfa Chim Consulting" SRL - a stabilit că preţul echitabil se situează la nivelul de şapte lei, de aproape cinci ori mai mult decât cel ofertat.

În continuare, vă prezentăm ceea ce se petrece la "Automecanica" Mediaş.

Procedura de "squeeze out" (n.r. excluderea acţionarilor minoritari din societate) la "Automecanica" Mediaş (simbol AUEC pe piaţa Rasdaq) a fost aprobată pe 23 iunie, de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, la preţul de 3,94 lei/acţiune, acelaşi pe care Nick Ştirban, acţionarul majoritar, l-a plătit în oferta publică de preluare.

Conform Legii pieţei de capital 297/2004, ofertantul are dreptul să solicite acţionarilor care nu au subscris în cadrul ofertei să-i vândă respectivele acţiuni, la un preţ echitabil, dacă deţine peste 95% din capitalul social al emitentului.

Acţionarii minoritari ai "Automecanica" nu consideră echitabil un preţ de 3,94 lei pentru o acţiune şi cer CNVM să solicite un raport de evaluare conform standardelor europene, întocmai cum a procedat în cazul "Electrosigma" (simbol ELNA).

Minoritarii de la "Automecanica" apelează la supraveghetorul pieţei, susţinând că la oferta de preluare au subscris, în cea mai mare parte, persoane iniţiate, membre ale Consiliului de Administraţie, deci persoane aflate sub directa influenţă a acţionarului majoritar.

Potrivit acestora, preţul din OPP corespunde aproximativ cu valoarea contabilă a acţiunii raportată în anul 2006, şi anume 3,9 lei/acţiune, însă activele societăţii (14 hectare teren, din care 5 hectare depozite şi clădiri cu statut de parc industrial, acţiuni la diverse firme, maşini şi utilaje etc.) nu erau reevaluate din anul 2002.

O scrisoare a unei asociaţii a investitorilor către CNVM arată: "Că acest preţ este departe de valoarea activelor şi capitalurilor societăţii, ne-o confirmă chiar societatea şi acţionarul majoritar care aprobă în AGA din 17.04.2008, la nici o lună de la încheierea OPP, reevaluarea unei părţi din active, şi anume a terenurilor. În urma acestei reevaluări parţiale, societatea anunţă în situaţiile financiare pe 2007, o valoare contabilă a acţiunii AUEC de 9,2 lei /acţiune".

În aceste condiţii, acţionarul majoritar şi SSIF-ul intermediar nu mai pot pretinde că preţul oferit la OPP, de 3,9 lei/acţiune, poate fi considerat < preţ echitabil > pentru o procedura de squeeze-out în spiritul legii 297/2004. Mai mult, modul în care se desfăşoară această delistare cu prejudicierea evidentă şi clară a acţionarilor minoritari poate fi calificat ca şi nu credem că pe piaţa de capital din România, în 2008, se mai poate intâmpla aşa ceva".

Nick Ştirban a ajuns să deţină 82,13% din "Automecanica" în martie 2007, după ce a achiziţionat deţinerea de 36,28% a "Roteline" SRL, la preţul de 0,2 lei/titlu.

Între 26 februarie şi 17 martie 2008, a derulat o ofertă publică de preluare (OPP), în urma căreia a ajuns la 96,58% din companie, 7% din capitalul social fiindu-i livrat de Arcas Viorel, iar 3,46%, de către Mihaltan Vasile.

Până la iniţierea OPP, pe piaţă nu fusese efectuată nicio tranzacţie cu acţiuni AUEC, de la începutul anului. Anul trecut, titlurile AUEC au atins preţul maxim de 5,7 lei/acţiune, cu 44,67% peste cel din OPP.

"Automecanica" Mediaş produce caroserii, remorci şi semiremorci şi dispune de un capital social de 11.256.412,50 lei, divizat în 4.502.565 acţiuni, cu valoare nominală de 2,5 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mare snapan

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb