Actualizare 17:11 Reprezentanţii Raiffeisen Bank: "Acuzaţia ANPC conform căreia banca a avut practici comerciale incorecte, neîntemeiată"
Concluzia ANPC conform căreia banca a avut practici comerciale incorecte în relaţia cu clienţii care au contractat credite în CHF este neîntemeiată, consideră reprezentanţii Raiffeisen Bank.
În document se arată: "În legătură cu declaraţiile unor oficiali privind anumite practici înşelătoare ale băncii în creditarea CHF, Raiffeisen Bank răspunde acestor acuzaţii:
«Raiffeisen Bank apreciază ca neîntemeiată concluzia ANPC conform căreia banca a avut practici comerciale incorecte în relaţia cu clienţii care au contractat credite în CHF şi subliniează cu toată responsabilitatea faptul că, în activitatea sa, banca a respectat şi respectă dispoziţiile legale în vigoare.
Reamintim opiniei publice faptul că prevederile legale au suferit modificări multiple de-a lungul anilor, iar aprecierea practicii la un anumit moment trebuie analizată în raport cu dispoziţiile legale în vigoare la acea dată.
Menţionăm că Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, act normativ care stă la baza încheierii procesului-verbal de către ANPC a intrat în vigoare la începutul anului 2008, în condiţiile în care practicile analizate şi sancţionate de către ANPC vizează în mod preponderent anii 2006-2007. Prin urmare nu există un temei legal care să justifice sancţionarea noastră şi din acest motiv vom contesta în instanţă decizia ANPC»".
(M.I.)
-------
Actualizare 14:50 Asociaţia Parakletos propune organizarea unui miting dacă Ordinul privind practicile incorecte săvârşite de bănci nu va fi emis
Asociaţia Parakletos anunţă că va propune asociaţiilor de protecţie a consumatorilor organizarea unui miting săptămâna următoare, dacă Ordinul de încetare a practicilor comerciale incorecte săvârşite de către Raiffeisen Bank nu va fi semnat până la sfârşitul acestei săptămâni de către preşedintele ANPC, Bogdan Pandelică.
Anunţul Asociaţiei Parakletos are loc în codiţiile în care ANPC a anunţat, ieri, decizia privind emiterea unui Ordin de încetare împotriva practicilor comerciale săvârşite de către Raiffeisen Bank, în contextul documentelor interne scurse în spaţiul public în iulie 2017.
Prin intermediul unui comunicat Asociaţia Parakletos precizează: "Având în vedere interesul manifestat de către membrii asociaţiei, precum şi protejarea interesului financiar al acestora, Asociaţia Parakletos consideră că nu există niciun motiv obiectiv care să conducă la întârzierea emiterii Ordinului în încetare de către Preşedintele ANPC".
(G.F.)
---------
Toate băncile care au dat credite în franci elveţieni (CHF) vor fi controlate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat, ieri, preşedintele instituţiei Bogdan Pandelică, prezent în Comisia economică din Senat.
Decizia a fost luată la solicitarea senatorului PNL Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele comisiei de specialitate, care, pe lângă şeful ANPC, i-a audiat pe reprezentanţii sectorului bancar în cazul Raiffeisen Bank.
Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a amendat cu 50.000 de lei Raiffeisen Bank pentru practici incorecte şi a dispus încetarea acestora. Decizia ANPC vine în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC).
Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni (CHF).
Bogdan Pandelică a menţionat, ieri, în Senat, că, luni, a fost emis Ordinul pentru încetarea practicilor incorecte, urmând ca acesta să fie semnat astăzi sau, cel mai târziu, mâine.
Conform domniei sale, din contractele de credit în CHF ale Raiffeisen Bank, va trebui să fie eliminate clauzele care presupun aplicarea acestor practici, respectivele contracte urmând să revină la forma iniţială, iar banca să emită un nou grafic de rambursare, la dobânda iniţială.
"ANPC a constatat că Raiffeisen nu doar că nu a informat clienţii cu privire la riscurile creditelor în CHF, ci, mai mult decât atât, a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobândă mică. Controlul trebuie extins la toate băncile care au dat credite în CHF, pentru că toate cele opt bănci au mers pe acelaşi scenariu", a menţionat Daniel Zamfir.
Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), s-a adresat senatorului Zamfir, exprimându-şi dorinţa ca, atunci când se vorbeşte de un anumit context sau despre o anumită bancă, să nu se mai facă referire la toate băncile. Florin Dănescu a precizat: "Totuşi, sunt zece milioane de deponenţi care nu au probleme de încredere în bănci. Dacă se pierde această încredere, atunci se pot produce adevărate probleme. Mai sunt şi debitorii, din care doar o parte au probleme în relaţia cu băncile".
În replică, Daniel Zamfir a conchis: "S-a dovedit că Raiffeisen a înşelat oamenii. Nu mai avem ce discuta".
Documentele scurse în mediul online în vară arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru creditele garantate achiziţionate începând cu data de 1 februarie 2008, care vizează creşterea dobânzilor la creditele în franci elveţieni. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele în CHF acordate anterior.
Unul dintre documentele interne atribuite Raiffeisen Bank menţionează: "În cazul în care clienţii solicită explicaţii suplimentare privind creşterea dobânzii şi doresc refinanţarea creditului (printr-un credit de la altă bancă), se pot aduce următoarele argumente:
- Clientul ar trebui să nu uite că dobânda oferită de celelalte bănci este fixă pe primul an şi se va mări după primul an de creditare. Dacă s-ar refinanţa acum la altă bancă vor suporta nişte costuri destul de importante (...) care pot ajunge la 2000-2500 de euro pentru un credit mediu de 30.000 de euro, pentru a beneficia de o dobândă mai mică doar pentru un an, după care se vor găsi în aceeaşi situaţie;
- Clientul ar trebui să se uite atât la dobândă, cât şi la comisioanele percepute de concurenţă (comisioane de administrare lunară sau anuală, comision de acordare credit). Dacă vor lua în calcul şi aceste comisioane, vor vedea că ajung la aceeaşi dobândă pe care o au acum la Raiffeisen sau chiar la o dobândă mai mare;
- Dacă decid să refinanţeze creditul pe care îl au acum la RBRO, ar trebui să se gândească şi la costuri: 3% - comision de rambursare anticipată, taxă de analiză dosar la cealaltă bancă, taxă raport pe evaluare, taxe notariale care pot fi substanţiale, comision de acordare. Dacă totalizează aceste sume şi împart la perioada de creditare, vor vedea că suma lunară de plată va fi aceeaşi sau chiar mai mare;
- Clientul a beneficiat de o dobândă promoţională în primul an, care i-a permis încadrarea la un credit mai mare. Acum, dobânda a devenit variabilă şi a fost adusă la nivelul de piaţă. Însă, se poate spune clientului, pentru cei care au credite mortgage în EUR, că oricum beneficiază de o dobândă bună (8,5% faţă de 9% cât este dobânda în momentul de faţă în oferta curentă a băncii - pentru dobânda revizuibilă)".
O adresă emisă, recent, de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor în atenţia GCCC arată: "Referitor la sesizările dumneavoastră transmise către Secretariatul General al Guvernului, respectiv către Administraţia Prezidenţială, redirecţionate către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (...) formulate împotriva Raiffeisen Bank SA, vă informăm faptul că, din verificările efectuate, echipa de control a identificat încălcări ale Legii 363/2007 privind practicile comerciale incorecte, motiv pentru care operatorul economic a fost sancţionat contravenţional, fiind dispusă măsura de încetare a practicilor comerciale incorecte. Menţionăm faptul că operatorul economic de servicii financiare îşi rezervă dreptul de a contesta la instanţa competentă sancţiunea şi măsura dispusă".
Echipa de control a ANPC a constatat faptul că banca nu a depus toate diligenţele în relaţia cu consumatorul, dând dovadă "de o totală lipsă de preocupare faţă de gradul de îndatorare a consumatorilor", arată Procesul Verbal încheiat de instituţie. Acesta subliniază: "În perioada februarie - decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoţională de 4,6% şi setase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informaţie care, potrivit ANPC, nu a fost comunicată vreunui consumator) pentru ca, ulterior, să o majoreze cu 5,6%. Conform contractului, debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opţiune nu era în acelaşi câmp vizual astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6%/an, respectiv 14%/3 ani). Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv lei şi euro). (...) Impactul a fost asupra 9.658 de clienţi afectaţi, reprezentând 389,2 milioane euro".
Documentul citat arată că, într-unul din punctele sale de vedere, Raiffeisen Bank spune că nu exclude situaţia în care "aceste originale să fi fost sustrase de persoana/persoanele care au transmis către presă aceste documente". În acest context, ANPC subliniază că "banca nu neagă veridicitatea documentelor care au apărut în presă".
Consumatorii afectaţi au posibilitatea să solicite în instanţă recalcularea dobânzilor şi returnarea sumelor de bani plătite în mod necuvenit.
Reprezentanţii Raiffeisen Bank ne-au transmis că vor contesta rezoluţia ANPC. Aceştia ne-au transmis, în vară, că banca a respectat întotdeauna legislaţia aplicabilă contractelor cu toţi clienţii săi, propunând, începând din 2009, o serie de măsuri de uşurare a poverii financiare pentru clienţii aflaţi în dificultate să ramburseze creditele, "chiar dacă aceasta a însemnat costuri suplimentare de capital şi diminuarea veniturilor băncii".
1. ciudat
(mesaj trimis de marius în data de 19.10.2017, 01:53)
asta inseamna ca pana acum nimeni nu a verificat aceste banci si aceste credite?!?!?Trebuiau sa astepte pana muream toti sau terminam de platit...Si ne miram ca in Romania sunt cele mai rentabile banci din UE?Pai cu asemenea "vigilenta" din partea statului sigur ca au indraznit sa faca tot CE le trece prin cap!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 08:44)
Statul e cam mafiot, institutiile statului se ocupa de stalinisme impotriva politicienilor care nu inteleg sa stea cuminti in colonie.
Corporatiile sunt de baza, iar acum, cand au reusit sa faca niste pasi in sensul protectiei consumatorilor, nu auzim decat ciuma rosie.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 08:51)
N-am inteles nimic din ce spui.
Esti PSD-ist?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 09:00)
Asta zic, ciuma rosie, iar clientii sunt abuzati, pacaliti si escrocati din 2009. In consecinta vorbim despre pesedisti.
De ce ma intrebi? Crezi ca Zamfir ar fi fost lasat sa faca ceva de catre tehnocratii corporatiilor? De un guvern PDL?
Nu inteleg de ce ma intrebi.
Vorbesti de ciuma rosie?
Adica ma confirmi? :)
2. Imprumutat iselat de Raiffeisen
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 09:30)
Controalele trebuie extinse si la imprumuturile in euro. Au fost incalcate propriile norme interne de creditare, iar creditul ipotecar a fost neperformant inca de la semnarea contractului de credit. Instantele de judecata nu vor sa recunoasca asa ceva, apara si protejeaza aceasta banca in orice conditii. Am fost inselati sa semnam un contract de credit in conditiile in care nu ne incadram si suntem in continuare urmariti si hartuiti chiar si dupa executarea silita urmata de evacuarea silita. Nu intelegem de ce noi debitorii trebuie sa platim la nesfarsit pentru ilegalitatile si infractiunile bancii Raiffesen.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 09:47)
pentru ca Raiffeisen este adanc bagat in structura statului roman. nu stiu ce sefa de la ANPC are ca sot un sef de la credite Raiffeisen. Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen este presedintele Consiliului Fiscal...si cati ca astia or mai fi. deci salariati Raiffeisen sunt infiltrati in institutii cheie ale statului roman si ne mai intrebam de unde vine puterea Raiffeisen? din coruptie si conflict de interese, pe asta se sprijina
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 10:56)
DNA acheteaza coruptia raiiffeisen/microsoft sau se ocupa de gainarii staliniste?
Denuntul lui Sandu vine in ajutorul activitatii DNA sau incurca mafia securista?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 11:56)
Corect
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 11:57)
woooow
3. Bogdane nu ai pix sau cohones?
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 11:53)
O intrebare simpla.
4. Guvernanți corupți
(mesaj trimis de Nik în data de 19.10.2017, 13:38)
Nu o sa întâmple nimic o sa amendeze bancile si pe consumatori Dumnezeu cu mila o sa vedeti
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 14:23)
DACA RAIFFEISEN BANNK A AVUT PRACTICI INCORECTE FATA DE CLIENTII ROMANI......BNR CARE SPUNE CA SUPRAVEGHEAZA BANCILE COMERCIALE CE AU FACUT....
CLELALTE BANCI CAND SUNT CONTROLATE DE ANPC???
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 14:44)
Pentru BNR există Parlament. Cand Zamfir l-a chemat la comisie pe Manole, ce s-a intampla?
Vedeti vreo legatura cu prezentarea lui Kovesi la comisie?
Credeti ca slugile securiste se vor prezenta la vreo comisie parlamentara?
5.2. ISCALESU ESTE UN PAPUSAR (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de dANIEL în data de 27.10.2017, 19:12)
BNR-=BANCA care NENOROCESTE ROMANI. Mugur Iscalesu si cațelul sau de curte sumt niste papusari, Acesti nenorociti trebuia sa controleze bancile, dar ei in toata perioada s-au intreptat impotriva cetatenilor romani. Iscalescu a distrus mii de familii si continuati prin linigismul lor sa nenoroceasca populatia acestei tari. Controalele ! Sunt frectii la picior de lemn, n-au tupeu sa puna sactiuni bancilor. Lingai tot lingai , de la mascarada de revolutie pana acum nu am avut conducatori doar..MARIONETE!
6. " la acea data"
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2017, 18:52)
Banca a sutit legal?
Intrebarea se naste ce au facut organele de control-supraveghere gen Bnr, Parlament, Anpc.
Banca recunoaste ca lucreaza in zona gri?
7. Credit chf 2008
(mesaj trimis de Anonim în data de 19.10.2017, 21:09)
Am luat creditul in 2008 septembrie, deci.... pica contestatia bancii.,