DUPĂ CE A DEPĂŞIT 43 DE DOLARI PE BARIL, Preţul ţiţeiului se redresează

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iulie 2004

Ministerul rus al Justiţiei dă explicaţii: "Iukos" poate să vîndă petrol

Interdicţiile privesc doar înstrăinarea proprietăţilor imobiliare

Cotaţiile petroliere au început să scadă, ieri, lăsînd în urmă nivelul maxim al tuturor timpurilor, atins în şedinţa bursieră de miercuri. Această evoluţie este urmarea lămuririlor aduse de Ministerul rus al Justiţiei în legătură cu situaţia gigantului petrolier "Iukos" - cel mai mare exportator de profil din ţară. Autorităţile ruse au precizat că "Iukos" poate să producă şi să vîndă ţiţei, fapt care a mai liniştit piaţa - speriată cu o zi în urmă de anunţul potrivit căruia grupul trebuie să-şi oprească vînzările de ţiţei produs în diviziile sale principale, în baza unui ordin emis de reprezentanţii justiţiei. De fapt, ordinul se referea la vînzarea de proprietăţi, însă, potrivit legii ruse, petrolul este considerat o proprietate. Totuşi, autorităţile au venit cu lămuriri, subliniind că ordinul interzice numai înstrăinarea de proprietăţi imobiliare. "Ordinul care a fost trimis către unităţile de producţie ale «Iukos» interzice vînzarea de proprietăţi, nu de petrol", declară Andrei Beliakov, şeful departamentului de executori judecătoreşti din cadrul Ministerului rus al Justiţiei.

Ieri, preţul petrolului brut de tip Brent era de 39,26 dolari/baril, pe piaţa din Londra, în scădere cu 27 de cenţi faţă de ziua anterioară. La New York, barilul de petrol era tranzacţionat la 42,55 dolari, cu 35 de cenţi mai puţin decît în ziua precedentă, cînd depăşise pragul de 43 de dolari pentru prima oară de la lansarea, în 1983, a contractelor futures avînd ca activ ţiţeiul.

"Noi nu tăiem oxigenul companiei «Iukos»", a mai spus Beliakov, adăugînd că măsurile preventive luate în legătură cu grupul petrolier nu afectează producţia sau vînzările acestuia. Beliakov subliniază că grupul "Iukos" va fi informat în legătură cu faptul că poate să continue şi activităţile de extracţie petrolieră.

Amintim că "Iukos" datorează Fiscului 7 miliarde de dolari pentru impozite neplătite în perioada 2000-2001. Grupul a fost declarat în incapacitate de plată, iar acţionarul majoritar şi fostul preşedinte al acestuia, Mihail Hodorkovski, s-a oferit să renunţe la participaţia sa, ca să evite falimentul. Gigantul petrolier a mai solicitat reeşalonarea debitelor, însă nu a primit nici un răspuns. Autorităţile au anunţat că plănuiesc să înstrăineze divizia principală de producţie a grupului, ca să acopere debitele.

Specialiştii spun că acest caz are implicaţii politice, întrucît Hodorkovski este susţinător şi finanţator al opoziţiei. Acesta a fost arestat în toamna anului trecut, fiind acuzat de fraudă şi evaziune fiscală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb