DUPĂ CE AM VÂNDUT 51% CU 700 MILIOANE DE EURO, Acum plătim 180 milioane de euro pentru ecologizarea sondelor Petrom

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 29 ianuarie 2014

Acum plătim 180 milioane de euro pentru ecologizarea sondelor Petrom

Comisia Europeană a fost de acord, de principiu, să dea finanţări nerambursabile de 180 milioane de euro pentru decontaminarea siturilor poluate istoric de compania Petrom, înainte să fie cumpărată de austriecii de la OMV. În nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, se menţionează că autorităţile europene sunt de acord, de principiu, cu aprobarea unor proiecte din fonduri europene nerambursabile privind decontaminarea a aproximativ 50 de situri poluate istoric aferente facilităţilor, precum şi a unui număr de aproximativ 850 de amplasamente aferente sondelor, conform prevederilor contractului de privatizare Petrom.

Actualul proiect de ordonanţă menţionează că sumele necesare pentru plata de către statul român a despăgubirilor prevăzute în contractul de privatizare pot fi asigurate şi de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice din fonduri externe nerambursabile, în condiţiile legii.

În prezent, sumele necesare pentru plata despăgubirilor prevăzute în contractul de privatizare al Petrom sunt asigurate de Ministerul Finanţelor Publice din veniturile încasate de instituţii publice în procesul de privatizare, din vânzarea de acţiuni deţinute de stat la societăţi comerciale şi din dividende, afirmă oficialii Finanţelor în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Prin legea de privatizare a Petrom, statul român s-a angajat ca, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării privatizării, respectiv începând cu 14 decembrie 2004, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului, conform termenilor şi condiţiilor prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul (art. 18 alin. 1). În plus, timp de 30 de ani de la data finalizării, să despăgubească, în totalitate, compania pentru orice pretenţii în legătură cu abandonarea şi scoaterea din funcţiune a sondelor abandonate, oprite, închise sau care aşteaptă să fie abandonate, la data semnării sau finalizării, după caz, în conformitate cu termenii şi condiţiile prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul (art. 18 alin. 2).

În septembrie 2011, ministrul de atunci al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că statul trebuie să plătească 400 de milioane de euro pentru lucrările de decontaminare care vor fi realizate pe platforma rafinăriei Arpechim, deţinută de Petrom, în condiţiile în care contractul de privatizare a Petrom prevede faptul că statul va suporta cheltuielile legate de poluarea istorică. "Din datele pe care le avem acum, acest lucru înseamnă peste 400 de milioane de euro", a spus Borbely, citat de Agerpres.

În aprilie 2012, OMV a anunţat că, în calitate de cumpărător al Petrom, s-a adresat Curţii de Arbitraj de la Paris, la sfârşitul anului 2011, în vederea obţinerii unei interpretări obiective a două solicitări adresate statului român, privind rambursarea a circa 21 milioane euro (91,68 milioane lei), sumă cheltuită pentru activităţi de decontaminare.

Tot în aprilie 2012, Ionuţ Georgescu, şeful Departamentului de Gestionare a Deşeurilor şi Substanţelor Periculoase din Ministerul Mediului şi Pădurilor, declara că suma totală pe care România ar trebui să o cheltuiască în următorii 25 de ani pentru decontaminarea istorică a siturilor s-ar putea ridica la 20 de miliarde de euro.

Pe data de 23 iulie 2004, OMV, a achiziţionat 51% din acţiunile PETROM. Tranzacţia a fost încheiată în decembrie 2004 prin preluarea a 33,34% din Petrom cu 668,8 milioane euro, preţ care după ajustarea ulterioară a urcat la circa 700 milioane Euro. La acesta se adaugă majorarea capitalului companiei cu fonduri de 830 milioane euro pentru ajungerea de către OMV la o participaţie de 51% din Petrom.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Numai pentru aceasta privatizare si nu merita nastase sa fie pesedinte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb