Achiziţia unei bănci româneşti nu a ieşit din planurile OTP Bank, după ce negocierile cu două instituţii locale (n.r. RBS şi Banca Carpatica) au eşuat.
"Am vrea să creştem pe piaţa românească şi putem face asta în două moduri: natural şi prin achiziţia unei alte bănci, dacă va exista o oportunitate bună", a declarat, ieri, Laszlo Wolf, director general adjunct al grupului.
Domnia sa a precizat că discuţiile avute în trecut nu s-au finalizat, din cauză că "vânzătorii îşi apreciau prea tare marfa".
Pretenţiile OTP Bank sunt însă foarte greu de îndeplinit, recunoaşte chiar Laszlo Wolf: "Ceea ce ne-am dori ar fi să achiziţionăm o instituţie fără nevoi prea mari de refinanţare, cu clienţi buni, însă acest lucru este greu de găsit. Prospectăm mereu piaţa. Noi avem o politică foarte prudentă de provizionare. La nivel de grup, rata de acoperire a creditelor cu întârzieri mai mari de 90 de zile este de 76,7%".
Deşi spune că în prezent OTP nu poartă discuţii cu nimeni, domnul Wolf nu exclude ca grupul să reîn-ceapă discuţiile chiar în a doua parte a acestui an.
"Avem un surplus de capital, însă nu suntem pregătiţi să îl cheltuim pe tot, mai ales în această perioadă când capitalul suplimentar este foarte important", a mai declarat adjunctul OTP Bank.
Domnia sa se aşteaptă ca economia şi sectorul bancar să crească, în România, fiind de părere că băncile mici fie se vor vinde, fie vor cumpăra alte instituţii.
Deşi în trecut, oficialii OTP spuneau că au în vedere numai băncile mai mari de pe piaţa românească, Laszlo Wolf a declarat, ieri, că grupul este gata să cumpere chiar şi o bancă mai mică, în condiţiile în care îi creşte cota de piaţă şi are o calitate bună.
În prezent, OTP Bank România reprezintă 5% din activele totale ale grupului.
OTP România a obţinut anul trecut un profit net de aproximativ 3 milioane de euro, ceea ce, în opinia domnului Wolf, nu este deloc rău pentru o bancă mică, la nivelul pieţei.