DUPĂ CE TRANSPORTATORII AU AJUNS LA UN ACORD CU ASF ASUPRA TARIFELOR DE REFERINŢĂ PENTRU RCA, COTAR transmite că preţul RCA comunicat de către ASF este inacceptabil

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 septembrie 2016

COTAR transmite că preţul RCA comunicat de către ASF este inacceptabil

Actualizare 17:20 Transportatorii cer ASF să publice toate elementele din structura de cost al RCA

UNTRR, APTE 2002, FORT şi APULUM solicită Parlamentului să asigure prin intermediul ASF publicarea valorilor pe ultimii 5 ani pentru fiecare categorie de autovehicule asigurate RCA, precizează transportatorii prin intermediul unui comunicat de presă.

"Faptul că aceste informaţii nu sunt publice, transparente şi clare pentru toţi asiguraţii care sunt obligaţi să plătească această asigurare obligatorie RCA poate indica faptul că ASF este incompetentă sau este şi coruptă", se menţionează în comunicatul citat.

De asemenea, transportatorii mai precizează că datele actuale sunt prezentate de ASF cât mai complicat pentru a face cât mai dificil un calcul pe baza acestora iar din partea asiguratorilor, cifrele referitoare la RCA fiind şi mai discrete.

"Manipularea media se face cu date statistice, cu «media» - cu un picior în jar şi cu unul pe gheaţă, temperatura rezultată este numai bună pentru mediul asiguratorilor din România", se arată în comunicatul transportatorilor.

Aceştia au invitat, totodată, firmele de asigurări care nu pot face publice în mod transparent metodele de calcul ale valorilor RCA să renunţe la acest tip de poliţe.

"Toate aceste firme au în portofoliu procente considerabile din asigurarea obligatorie RCA, toate încearcă să încarce nota de plată RCA cu costurile întregii firme pentru toate tipurile de asigurări, încercând să manipuleze opinia publică şi autorităţile că pierd bani din acest segment de afaceri - mai au puţin şi vor solicita subvenţii de la statul român. Nu vă întrebaţi cum societăţi de asigurări similare din toate ţările UE pot să opereze asigurări RCA la tarife de 5-10 ori mai mici decât în România, fără să clameze pierderi?", se mai arată în comunicatul transportatorilor.

Ei au amintit că, recent, ASF a respins intrarea pe piaţa RCA din România a două firme din Bulgaria, pe motiv de protejare a pieţei interne.

(G.F.)

----------

Confederaţia operatorilor şi transportatorilor autorizaţi din România (COTAR) consideră că preţul comunicat în data de 15 septembrie de către Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru RCA este absolut inacceptabil, conform unui comunicat de presă, care arată: "Tariful ţintă comunicat de către ASF, în cuantum de 7500 de lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa Bonus/Malus 0, are în final, un cu totul alt cost. La acel cost de 7500 lei se adaugă încărcări pentru profit (aproximativ 5%), precum şi marja comercială (aproximativ 10%), ceea ce conduce în realitate, la un cost de 8625 de lei a poliţei RCA".

Confederaţia şi-a suspendat, joi, acţiunea de protest din Piaţa Victoriei, considerând că obiectivele stabilite în cadrul consiliului director au fost îndeplinite. În schimb, alte patru patronate din transporturi, UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 au protestat în Piaţa Victoriei, de la ora 9,00 la 16,30, pe fondul creşterii tarifelor RCA.

Transportatorii au anunţat, după discuţii cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), că au ajuns la un acord asupra elementelor care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referinţă pentru poliţele RCA.

ASF a confirmat, în urma discuţiilor cu reprezentanţii UNTRR, APTE 2002, FORT şi Apulum, stabilirea unui tarif ţintă de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif ţintă nu include încărcări pentru profit şi marja comercială, a precizat Autoritatea.

COTAR a transmis: "Reamintim faptul că în cadrul discuţiilor din data de 14 septembrie 2016, purtate la Guvern, împreună cu reprezentanţii ASF, a fost agreat un cost al poliţei RCA, în baza raportului Milliman, pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa Bonus/Malus 0, la o valoare de aproximativ 6000 de lei".

Vasile Ştefănescu, Preşedintele COTAR, a declarat: "Observăm că în decurs de 24 de ore, costul iniţial al poliţei RCA, agreat în data de 14 septembrie, la Guvern, a crescut subit cu peste 40%. Recomandăm consiliului ASF să reanalizeze calculele în acord cu cele stabilite la Guvern, pentru că răbdarea noastră cu aceşti funcţionari de lux vicleni s-a încheiat! Dacă acest consiliu al ASF suferă de amnezie, îi reamintim valorile de cost agreate la Guvern, în baza raportului Milliman, pentru clasa B0 corespunzătoare următoarelor clase de autovehicule: autovehicule de taxi - 1200 lei/an, autovehicule pentru transport persoane - 3000 lei, autoutilitare de peste 16 tone - 6000 lei".

COTAR precizează că a solicitat preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, o întâlnire de urgenţă, la care să participe şi preşedinţii comisiilor de buget-finanţe şi comisiilor economice ale celor două camere ale Parlamentului, pe tema reformei care trebuie să aibă loc în cadrul consiliului ASF în perioada următoare.

Miercuri, Cabinetul condus de Dacian Cioloş a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de şase luni, la un nivel ce urmează să fie stabilit de ASF. Potrivit Guvernului, actul normativ permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe o perioadă de şase luni, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce poti sa zici Bravo Asf!

    Daca ai reusit sa prostesti atatia oameni iti meriti bani! 

    Transportatorilor le recomand avocati si contabili sa isi ia cu ei pe viitor.

    Caini latra ursul trece, Misu e tot in scaun. 

    1. Amice, ce pot sa spun dupa acest memorabil "discurs" al tau, decat ca "le grands esprits se rencontrent". Da-i inainte cu osia-n gard ...

      Tu esti scutit de doctor sau esti zana?

    Daca afara e de 5-10ori mai ieftin haideti sa facem Rca afara, suntem in Europa teoretic ar trebui sa se poata ca si cum ai deschide cont bancar in Europa.

    Asiguratori de aici in 3-6 luni urla dupa noi. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb