Liderii Renault şi Nissan vor încerca în această săptămână să îşi protejeze operaţiunile comune de o posibilă luptă pentru putere între cei doi producători auto, în urma arestării şocante a liderului alianţei, Carlos Ghosn, pentru acuzaţii de ilegalităţi financiare, transmite Reuters.
La jumătatea acestei săptămâni, directori ai celor două companii, precum şi ai celui de-al treilea partener din cadrul alianţei, Mitsubishi, vor participa la întâlniri ale comitetului operaţional al alianţei, la Amsterdam. Întâlnirile au fost programate înainte de reţinerea lui Ghosn la Tokyo, pe 19 noiembrie.
"Nu există nicio schimbare în relaţia noastră din cadrul alianţei", a declarat purtătorul de cuvânt al alianţei.
Ghost este acuzat să şi-a subevaluat veniturile declarate şi că s-a folosit de fondurile Nissan în interes personal.
Nissan şi Renault, care deţine o participaţie de 43,4% la compania japoneză, s-au angajat să protejeze parteneriatul. Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, a spus însă că nu mai vrea ca grupul francez să fie acţionarul principal al Nissan.
Renault nu l-a concediat pe Ghosn din funcţiile de preşedinte şi director general şi a cerut ca Nissan să îi pună la dispoziţie informaţiile obţinute pe parcursul unei investigaţii interne desfăşurată pe parcursul mai multor luni, care a dus la arestarea acestuia. Atribuţiile lui Ghosn au fost delegate de către Renault directorului operaţional Thierry Bollore şi directorului Philippe Lagayette, membru în consiliul de administraţie.
În spatele scenei, au apărut divergenţe fundamentele legate de drepturile Renault în cadrul acordului alianţei (Restated Alliance Master Agreement - RAMA), au declarat surse apropiate situaţiei.
Nissan, cel mai mare partener din cadrul alianţei în funcţie de vânzări, a revenit la ambiţia de a obliga Renault să îşi vândă participaţia de control deţinută la compania japoneză.