DUPĂ MODELUL BECHTEL Prohod la Roşia Montană

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 11 septembrie 2013

Prohod la Roşia Montană

Cine va achita factura?

Toţi miniştrii din Guvernul Ponta şi preşedintele PNL Crin Antonescu au fost de acord cu proiectul de la Roşia Montană, potrivit declaraţiilor de ieri ale premierului.

"În Guvern, absolut toată lumea şi-a dat avizul. Am discutat şi cu domnul Antonescu, inclusiv vineri, însă cât priveşte decizia politică de luni (n.r. când preşedintele PNL şi-a declarat respingerea faţă de proiect) iau act de ea şi o respect", a adăugat premierul.

Oare ce sau cine l-a făcut pe Crin Antonescu să se răzgândească în week-end în aşa fel încât, luni dimineaţă, s-a pronunţat tranşant împotriva proiectului?

Unii analişti susţin că acesta este începutul sfârşitului pentru USL, care se va scinda probabil după alegerile europarlamentare.

Crin Antonescu ar fi înţeles că PSD va avea pentru anul viitor un candidat propriu la prezidenţiale, ceea ce înseamnă ieşirea de la guvernare a PNL. Crin Antonescu va trebui să fie din ce în ce mai popular în aşa fel încât liberalii să nu aibă un candidat mai credibil pentru alegerile prezidenţiale decât domnia sa. Şi se pare că a ales bine pontul - exploatarea de la Roşia Montană, subiect extrem de sensibil în mentalul populaţiei. Probabil că decizia de ieri de împotrivire faţă de proiect i-a adus multe voturi în plus.

Dar nici premierul nu stă degeaba, ci iese cu declaraţii "bombă": ba că va trebui să plătim două miliarde de euro despăgubiri, ba că respingerea proiectului privind Roşia Montană va duce la "ştergerea judeţului Alba de pe harta economică".

Aseară, însă, Victor Ponta a declarat, în stilul său caracteristic, că va vota, "ca deputat", împotriva proiectului.

Între timp, oamenii din Piaţa Universităţii îşi continuă protestele.

Aviz negativ al Comisiei Juridice

Comisia juridică din Senat a acordat ieri aviz negativ proiectul de lege privind exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Practic, acest aviz duce la condamnarea proiectului aurifer din Apuseni. Cel mai probabil, autorităţile ar putea să anuleze contractul cu firma care deţine majoritatea acţiunilor în proiect, respectiv Gabriel Resources.

Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a mai primit ieri raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat şi din partea Comisiei juridice din Senat.

Implicaţiile acestor avize negative din partea Parlamentului la adresa legii exploatării aurifere de la Roşia Montană sunt din cele mai diverse, însă întrebarea "arzătoare" care se impune, actualmente, şi la care nimeni nu are încă un răspuns este următoarea: "Care este temeiul pentru care se vorbeşte despre anularea contractului?"

Ziarul BURSA a anunţat, încă de ieri, că, potrivit unor surse din piaţă, întregul scenariu a fost "premeditat" încă de la începutul anului, când preţul aurului a scăzut suficient de mult încât proiectul de la Roşia Montană să fie considerat nerentabil.

De altfel, compania investitoare a "prevestit" acest scenariu în rapoartele trimestriale din 2013, unde comunică riscurile proiectului şi posibile soluţii.

Astfel, într-unul din rapoarte este precizat că suspendarea revizuirii EIA (Analiza privind Impactul de mediu al Roşia Montană) de către Ministerul Mediului în septembrie 2007 (proces reluat ulterior în septembrie 2010) demonstrează riscurile semnificative pe care le confruntă proiectul.

"Astfel de riscuri pot afecta abilitatea Grupului (Gabriel Resources şi subsidiarele sale) de a continua şi poate rezulta în piedici sau pierderea parţială sau totală a bunurilor Grupului", se mai arată în respectivul document.

În plus, la 31 martie 2013, grupul Gabriel Resources nu are nicio sursă operaţională de flux de numerar şi nu dispune de suficienţi bani lichizi ca să finanţeze dezvoltarea proiectului şi, prin urmare, necesită surse de finanţare adiţionale care, dacă nu sunt adunate, ar rezulta în reducerea activităţilor şi în întârzierea proiectului, potrivit raportului trimestrial al companiei. La data respectivă, Grupul (Gabriel şi subsidiarele) avea în băncile din România 0,9 milioane de dolari canadieni (900.000 dolari americani).

Despăgubiri de 2 miliarde de euro

Suma pe care statul român va trebui să o achite, în condiţiile anulării exploatării miniere de la Roşia Montană, este de circa două miliarde de euro, sub forma unor despăgubiri în contul companiei Gabriel Resources, acţionarul majoritar al proiectului aurifer, potrivit declaraţiilor de ieri ale premierului Victor Ponta. "Suma respectivă este invocată de companie cuprinzând cheltuielile de până acum şi eventualele pierderi comerciale", a menţionat premierul, adăugând că, cel mai probabil, ţara noastră va trebui să înfrunte un proces de despăgubire din partea companiei Gabriel Resources.

Domnia sa a subliniat faptul că statul român se va apăra, în cazul unui proces intentat de firma Gabriel Resources.

Conform declaraţiilor premierului, există o licenţă de exploatare acordată în 1999 companiei Roşia Montana Gold Corporation, urmând ca ministrul delegat pentru marile proiecte, Dan Şova, să ofere, în cursul acestei zile, mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

Fondul de investiţii iFond Gold (IFG) a anunţat ieri că în urma anunţului că legea exploatării de la Roşia Montană va fi avizată negativ de Parlament, pentru protecţia interesului investitorilor, a fost redusa expunerea pe acţiunile Gabriel Resources prin vânzarea a 25.000 de acţiuni, reprezentând aproximativ 26,77% din numărul total de acţiuni deţinute de IFG la Gabriel Resources, la preţul mediu de 0,7972 CAD.

Fondul Închis de Investiţii iFond Gold avea o deţinere de 93.400 acţiuni Gabriel Resources (TSX:GBU), reprezentând 34,55% din activul total al fondulu i.

Reacţiile cititorilor

Articolul publicat, ieri, intitulat "Miza finală în cazul cazul Roşia Montană - despăgubiri de câteva miliarde de dolari?" a stârnit numeroase reacţii în rândul cititorilor BURSA, dând naştere unei adevărate dezbateri publice pe site-ul ziarului, cu privire la proiectul aurifer din Apuseni. Unul din cititori, care semnează sub pseudonimul "Theraflu", apreciază: "Dacă se ia contractul original cu toate modificările se găsesc destule motive pentru a fi anulat şi pedepsiţi vinovaţii de această hoţie şi altele conexe acesteia. Cei care au lucrat pentru RMGC ştiu aţa neagră cu care a fost cusut acest contract în alb tipic pentru vânzarea resurselor strategice ale României în ultimii 24 de ani. De ce să plătească fiecare român câte 100 de euro când pot fi găsiţi hoţii şi corupţii care au semnat si dezvoltat acest contract? Sincer, cred că Roşia Montană este vârful unui iceberg care poate fi exploatat tradiţional cu tehnica de azi pentru mulţi ani şi cu multe beneficii pentru zonă. Dacă exploatăm în genul «după noi Potopul» sau «şi cu asta basta» distrugem viitorul acestei ţări. Oricum acest aur a adus numai nenorociri locuitorilor acestor meleaguri până acum, poate este timpul să aducă şi o dezvoltare durabilă, nu doar o mare de cianură în mijlocul unei guri de rai care este leagănul vechii Dacii prăbuşite sub lăcomia străinilor. Chiar nu învăţăm nimic din istorie? Şi atunci a existat un trădător Bastus şi acum există mult mai mulţi, o întreagă reţea de trădători şi hoţi. Oare Vlad Ţepeş nu ne-a arătat calea calea mântuirii hoţilor de pe aceste meleaguri ?

Trebuie dat un semnal clar către exteriorul graniţelor: «România nu este de vânzare, România este pentru dezvoltare! Dacă este de vânzare străinii vor tipări câte hârtii verzi este nevoie pentru cumpărare! Fără aur de vânzare, fără terenuri de vânzare, fără resurse energetice de vânzare, fără păduri de vânzare - totul trebuie să rămână aici pentru a susţine economia şi locuitorii acestei ţări şi nu alte economii. Avem, încă, resurse suficiente care nu trebuie vândute pe iluzii monetare".

Un alt cititor care semnează "anonim" scrie că nu înţelege de ce "trebuie" să ne simţim imediat datori să despăgubim pe toată lumea: "Este un proiect (n.r. Roşia Montană) care presupune riscuri şi ei (investitorii) ştiau acest lucru. Pur şi simplu nu a fost aprobat şi şi-au asumat acest risc".

Mulţi dintre cititori au ridicat problema presupuselor metode neortodoxe prin care compania din off-shore-ul Jersey a reuşit să obţină licenţa de exploatare de la Roşia Montană, dar şi implicarea unor înalţi oficiali de la noi din ţară, nu doar din politică, ci şi din domeniul bancar, favorizând firma Gabriel Resources şi fondurile de investiţii să acapareze resursele minerale ale ţării.

Un aspect este, însă, cert: nimeni nu a considerat ca fiind nerealist scenariul potrivit căruia miza scandalului este, de fapt, "ieşirea" onorabilă a firmei Gabriel Resources Jersey din proiectul aurifer din Apuseni, după modelul "Bechtel", şi cu despăgubiri de câteva miliarde la care se adaugă banii câştigaţi la Bursa din Toronto, din ultimii 15 ani.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. 1) Chiar nu contează ce lăsăm in urma noastră, pentru generaţiile viitoare?; 2) Cum este posibil ca o companie comercială (in speta RMGC) să fie împuternicită, prin legea propusa Parlamentului spre adoptare, să facă exproprieri "de utilitate publică"? Unde ajungem cu acest sistem gangsteresc de a legifera?!

    1. Lui Antonescu i-a venit un iz de verzisori pe la nas .sa vina dinspre Cotroceni sau dinspre Victoria ? [ ambii mincinosi si-au tras cu gloante OARBE ] Fara a justifica actiunea lui Antonescu , dar cu cei doi cum ramane ,ca nu-i bine dn .Chestor ?

    sistemul romanesc este in blocaj de foarte mult timp, asa ca Rosia Montana nu este decat o exemplificare a modului in care o societate, printr - o intelighentie de doi bani, ajunge să fie aruncata in derizoriu total. ca RMGC este o mascarada, stim cu toti, ca politicienii au trait din spaga unor fonduri de investitii din afara (Soros, de exemplu) iarasi cunoastem. deci, de ce ne limitam sa consemnam cu indignare ca niste baietii din fara cu altii din tara or sa ia niste bani (cam multi de altfel, raportat la investitiile pe cae le a facut la RM)? de ce nu facem mai mult de atat? oare poporul si reprezentantii sai nu mai au forta sa sanctioneze nedreptatea ? Ridica-te Ioane, Ridica te Gheorghe!

    1. Estabilishmentul american sprijina acest tip de "investitii" in mod politic, daca insista asa cred ca va intoarce la comunism jumate din glob in urmatorii 20-30 de ani!Cu un ambasador care nu si-a facut decat afacerile lui si ale firmelor care l-au platit amnentand oamenii cu lunetistii postati pe blocuri "ca in Libia", atunci cand acestia isi apara drepturile cred ca avem marea sansa de a fi in UE altfel construiam viitorul luminos impreuna cu fratele mai mare de la rasarit!parerea mea!

    Titlul este genial. Felicitari pentru articol! Trebuie totusi sapat mai adanc pentru ca sunt cateva piese de puzzle care nu se potrivesc in situatia curenta de la Rosia Montana.

    Romania = un nouKosovo

    Ca sa fim siguri ca Romania va avea parte de cea mai buna aparare intr-un eventual proces cu Gabriel Resources, eu zic ca statul roman sa angajeze firma de avocatura care cunoaste cel mai bine povestea, aceea unde e mama vitrega a d-lui Sova.

    da...cam costa sa cumperi acum Roşia Montana Gold Corporation? :))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb