Producătorul de materiale de construcţii Cemacon Zalău (CEON) a raportat venituri din vânzări de 57,45 milioane de lei, în primele şase luni ale anului, cu 22% sub cele din prima jumătate a lui 2019, în timp ce profitul net a fost de 10,31 milioane de lei, în scădere cu 26%, pentru acelaşi interval de raportare, a informat ieri compania printr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Liviu Stoleru, director general al producătorului de materiale de construcţii a declarat: "Cemacon vine după un an 2019 de vârf de ciclu, cu niveluri record de profitabilitate, cifră de afaceri şi încărcări ale capacităţilor de producţie. Efectele pandemiei, ale măsurilor de izolare şi consecinţele de frânare a activităţii economice au afectat şi activitatea noastră, cu preponderenţă în lunile aprilie şi mai. În contextul greu de previzionat din perioada de urgenţă, decizia noastră a fost de a derula, la toate cele trei fabrici, lucrări ample de mentenanţă, amânate constant în ultimii ani ca urmare a cererii ridicate de materiale de zidărie".
Conform directorului companiei, în prezent activitatea Cemacon se derulează la parametri normali, toate capacităţile de producţie fiind operaţionale şi funcţionând la potenţial maxim.
Pentru primele şase luni ale anului, cifra de afaceri netă a producătorul de materiale de construcţii a fost de 57,46 milioane de lei, în scădere cu 22% faţă de cea din prima jumătate a anului trecut, în timp ce Alte venituri din exploatare s-au ridicat la 2,77 milioane lei, cu 18% peste cele de la 30 iunie 2019.
Pe de altă parte, cheltuielile cu materiile prime şi consumabilele au fost de 10,25 milioane de lei, cu 23% sub cele din primele şase luni ale lui 2019, în timp ce cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 18,38 milioane de lei, cu 28% peste cele de la jumătatea anului trecut.
Alte cheltuieli din exploatare au fost de 18,61 milioane de lei, în scădere cu 17% faţă de cele prinse în situaţiile financiare de la data 30 iunie 2019, de 22,38 milioane lei.
Pentru primele şase luni ale anului, Cemacon a raportat un rezultat din exploatare de 11,79 milioane de lei, cu 28,7% sub cel de la jumătatea anului trecut, în timp ce din activitatea financiară compania a raportat o pierdere de 0,74 milioane de lei, în creştere cu 57%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
La data de 30 iunie a acestui an, activele totale ale Cemacon erau de 258,81 milioane de lei, cu 2% peste cele de la finalul lui 2019, în timp ce datoriile totale se ridicau la 82,44 milioane lei, cu 7% sub cele de la data de 31 decembrie a anului trecut.
Fraţii Pavăl deţin, prin Dedeman şi PIF Industrial, 90 % din producătorul de materiale de construcţii.