DUPĂ PROTESTUL TRANSPORTATORILOR UNTRR: "Ministerul Finanţelor va veni cu o propunere de intervenţie pe piaţa RCA"

P.B.
Ziarul BURSA #Companii #Auto / 16 decembrie 2015

UNTRR: "Ministerul Finanţelor va veni cu o propunere de intervenţie pe piaţa RCA"

Transportatorii ameninţă cu alte manifestări ample în Capitală

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a organizat ieri un miting de protest în Piaţa Constituţiei din Bucureşti pentru a determina autorităţile să ia măsuri cu privire la "situaţia gravă în care a ajuns sistemul asigurărilor obligatorii RCA".

Reprezentanţii uniunii susţin că, în timpul protestului, s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi că autorităţile vor reveni cu o propunere în cursul zilei de astăzi despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA, pe termen scurt, conform solicitărilor UNTRR.

"Având în vedere faptul că, în urma discuţiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesită o perioadă îndelungată, UNTRR a depus o solicitare prin care, în mod excepţional, a cerut emiterea unei Ordonanţe de Guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediată de la 1 ianuarie, care să limiteze valorile asigurărilor RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri şi persoane care fac transporturi rutiere internaţionale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local şi la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme", au precizat oficialii UNTRR.

În plus, mai multe organizaţii din domeniul transporturilor au anunţat că vor organiza un protest amplu în data de 17 decembrie, pentru care vor fi mobilizate circa 10.000 de mijloace de transport persoane, precum autobuze, autocare şi taxiuri, potrivit Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Protestul ar urma să se desfăşoare între orele 10-15, în faţa sediului Guvernului, cererea de autorizare fiind înregistrată şi aprobată.

Cele şase organizaţii care au iniţiat protestul sunt Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI) şi Asociaţia Operatorilor de Transport (APULUM).

Reprezentantul COTAR, Mircea Grigore, a declarat: "Suntem decişi să facem această acţiune de protest în orice condiţii. ASF-ul condus de Mişu Negriţoiu trebuie să răspundă pentru dezastrul din piaţa de asigurări. Firmele de asigurări achită daunele după 4-6 luni şi atunci doar parţial. În schimb, ni se cere să plătim poliţe de asigurări obligatorii care depăşesc în multe cazuri pe cele achitate în Germania sau Austria".

Totodată, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, susţine că o poliţă RCA pentru un autobuz nou cu 30 de locuri şi fără să fi înregistrat daune a ajuns să fie ofertată la circa 20.000 de euro, iar activitatea de taxi este în pericol din cauza preţului RCA scăpat de sub orice control.

Domnia sa a explicat: "Cu cât cresc costurile cu RCA, cu atât scade numărul asiguraţilor, situaţie care creează o presiune tot mai mare pe sistemul de asigurări din România, ajungându-se ca sistemul RCA să devină inoperabil. Mai mult, întreaga economie ar putea avea de suferit, ar scădea impozitele încasate, consumul de combustibil, încasarea de accize, am avea costuri mai mari în general cu transportul mărfurilor în România, ceea ce ar duce la creşterea preţurilor tuturor mărfurilor".

Printre revendicările transportatorilor se numără intervenţia autorităţilor pentru un cost suportabil al poliţei RCA, eliminarea supraaccizei începând cu data de 1 ianuarie 2016, modificarea actelor normative prin care operatorii de transport sunt obligaţi "să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze".

Aceştia consideră că operatorii de transport trebuie să fie exoneraţi de obligaţia de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru faptul că autovehiculul este dotat cu aparat de radio. În plus, transportatorii vor să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb