DUPĂ SCANDALUL DEZINFECTANŢILOR DILUAŢI Cioloş vrea să crească exigenţa procedurii de control şi monitorizare a biocidelor

F.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 9 mai 2016

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Ministerul Sănătăţii: În 50 de spitale din ţară - probe neconforme privind dezinfectanţii

----------

Actualizare 15:37 Parchetul General a făcut o "analiză" în dosarul dezinfectanţilor din spitale

Parchetul General a informat astăzi că a efectuat o "analiză" împreună cu poliţişti şi experţi ai Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică în dosarul dezinfectanţilor din spitale, fiind stabilite şi ce tipuri de expertize urmează să fie realizate în acest caz, potrivit unui comunicat de presă.

"În continuarea cercetărilor efectuate în cauza cunoscută generic sub denumirea «Dezinfectanţii utilizaţi în spitale», în cursul zilei de astăzi, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc o analiză privind activităţile ce urmează să fie realizate în perioada imediat următoare, la care au participat, alături de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi experţi ai Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică. Astfel, pe baza înscrisurilor ce au fost ridicate la percheziţiile derulate la data de 07.05.2016, precum şi având în vedere probele necesare a fi supuse expertizării, s-au stabilit tipurile de expertize ce urmează a fi efectuate, cu respectarea dispoziţiilor procesual penale în această materie", se arată în comunicatul Parchetului General.

Procurorii au deschis săptămâna trecută un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de firma Hexi Pharma.

(S.A.)

------------

Premierul Dacian Cioloş a anunţat sâmbătă că a cerut Ministerului Sănătăţii ca în şedinţa de Guvern de miercuri să vină cu un proiect de modificare a unei HG prin care să se crească exigenţa procedurii de control şi monitorizare a biocidelor.

Domnia sa a spus: "Am constatat o problemă legislativă în privinţa procesului de verificare şi monitorizare a biocidelor. Această verificare şi monitorizare în România, în momentul de faţă, se face doar pe baza unor documente, deci administrativ, în sarcina producătorilor (...) Aceasta este o primă etapă a măsurilor pe care le avem în vedere pentru a clarifica situaţia. În perioada următoare vom veni cu alte măsuri".

Premierul Dacian Cioloş a cerut sâmbătă Ministerului Sănătăţii să demareze o anchetă administrativă în ceea ce priveşte biocidele, toate produsele folosite în prezent la dezinfecţie în fiecare spital din ţară urmând să fie verificate din punct de vedere al concentraţiei şi eficienţei.

Cioloş a spus, la sfârşitul şedinţei de la Palatul Victoria: "Am convocat astăzi un comandament cu participarea conducerii Ministerului Sănătăţii Publice, a Ministerului de Interne, a Cancelariei Primului Ministru şi a Corpului de Control al Primului Ministru. Am trecut în revistă măsurile care au fost luate în ultimele 24 de ore. Se acţionează pe două piste, pe de-o parte avem ancheta penală, astăzi au avut deja loc descinderi ale Poliţiei în peste 20 de judeţe, care au prelevat probe destinate exclusiv procesului penal. Am încredere că Parchetul General va desfăşura ancheta cu celeritate pentru a avea concluziile cât mai repede. În paralel cu această anchetă penală care ţine de Parchet, am cerut conducerii Ministerului Sănătăţii să declanşeze începând de astăzi (sâmbătă-n.r.) şi o anchetă administrativă".

Premierul a mai adăugat: "Vom testa produsele de dezinfecţie la două niveluri, pe de-o parte concentraţia produselor folosite pentru dezinfecţie sau aşa numitele biocide, dar şi eficacitatea lor. Astfel, în cursul zilei de mâine (duminică-n.r.) am cerut Ministerului Sănătăţii să se organizeze astfel încât să asigure o prelevare de probe din toate spitalele, o prelevare de eşantioane a produselor folosite acum pentru dezinfecţie din toate spitalele. Deci, toate produsele, indiferent de provenienţa lor, şi de la toate spitalele din România. Tot mâine, cel puţin eşantioanele care provin din cele 50 de spitale unde au fost indentificate probleme de sanitaţie vor fi duse cu prioritate la ICECHIM pentru analiza concentraţiei. Am asigurări de la doamna director general de la ICECHIM cu care am avut o discuţie astăzi că institutul se va organiza în aşa fel încât să poată asigura în zilele următoare testarea acestor probe cu prioritate pentru probele provenite din cele 50 de spitale şi sper ca până la sfârşitul zilei de miercuri să avem primele rezultate ale testelor de concentraţie cel puţin pentru cele care provin din cele 50 de spitale".

El a precizat că săptămâna viitoare vor continua testele şi pentru celelalte eşantioane din celelalte spitale: "Asta este pentru partea de concetraţie a produselor, însă am înţeles de la specialişti că dincolo de aceste teste de concentraţie pentru a ne asigura de calitatea produselor avem nevoie şi de teste de eficacitate. Am constatat şi aici cu surprindere că nu avem nici pentru teste de eficacitate laboratoare acreditate în România, laboratoare publice. Există doar, din câte am înţeles, unele laboratoare private ale companiilor care produc aceşti dezinfectanţi. Există, în schimb, două laboratoare care sunt în pregătire pentru acreditare şi am cerut ca şi acest proces de acreditare să fie realizat cu celeritate".

9 spitale din Capitală, cu probe neconforme

Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri, lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţi, nouă dintre aceste unităţi fiind din Capitală, acolo unde au fost trataţi şi răniţii din incendiul de la Colectiv.

Institutul Naţional de Endocrinologie Parhon, Spitalul de Urgenţă Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ştefan, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila şi Spitalul Universitar de Urgenţă sunt cele nouă unităţi clinice din Capitală în care rezultatele au fost neconforme în ceea ce priveşte dezinfectanţii folosiţi.

Percheziţii la mai multe adrese ale Hexi Pharma

Poliţia Română a descins, sâmbătă, la 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi alte 21 de judeţe, de unde a ridicat probe şi înscrisuri, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificare sau substituire de alimente ori alte produse, a anunţat instituţia.

Parchetul General a anunţat că sâmbătă au avut loc patru percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov la sediul şi punctele de lucru ale unei firme producătoare de dezinfectanţi şi ridicate probe şi înscrisuri din 25 de unităţi sanitare din ţară, în dosarul privind dezinfectanţii folosiţi în spitale.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, documentele au fost ridicate de la sediul Hexi Pharma din Bucureşti, dar şi de la depozitul din localitatea Mogoşoaia.

Conform surselor, percheziţiile au avut loc la clădiri care aparţin Hexi Pharma, dar şi acasă la patronul Dan Condrea, poliţiştii ridicând documente şi probe şi din spitalele unde au fost găsite probe neconforme.

Purtătorul de cuvânt Hexi Pharma: "Produsele folosite în blocul operator nu au fost niciodată contestate"

Produsele Hexi Pharma folosite în blocul operator nu au fost niciodată contestate, nu au fost diluate, iar ele sunt folosite doar într-o etapă de pre-dezinfectare, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al companiei, Loredana Albu, potrivit Agerpres.

"Este vorba de produse foarte concentrate, care se diluează 1 la 400 de litri şi care se folosesc în general pentru suprafeţe mari. Atunci când sunt folosite pentru instrumentar sau pentru blocul operator, sunt folosite într-o etapă de pre-dezinfectare, adică după produsele Hexi vin încă două etape de dezinfectare şi sterilizare", a precizat ea.

Loredana Albu a subliniat că produsele folosite în blocul operator nu au fost diluate şi şi-a exprimat convingerea că "până la sfârşitul acestui scandal" va reieşi că produsele Hexi Pharma "probabil sunt cele mai bune produse din piaţă".

"Din punctul nostru de vedere, pacienţii au fost în siguranţă. Sunt produse testate. Mai ales cele folosite în blocul operator nu au fost niciodată contestate", a adăugat ea.

În contextul în care procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat, sâmbătă, percheziţii la sediul şi punctele de lucru ale Hexi Pharma, Loredana Albu şi-a exprimat mulţumirea că aceste percheziţii au loc "în sfârşit".

"Gândiţi-vă că sunt 50 de angajaţi în fabrica din spatele meu şi 450 de angajaţi în tot grupul Hexi care stau de două săptămâni într-o mare incertitudine. Noi am sigiliat loturile, toate, aşa cum s-au lucrat, încă de la începutul scandalului, şi le mulţumim că au venit. Asta vrem şi noi, să fie o piaţă bine reglementată, cu reguli foarte stricte, astfel încât să ştim ce e de făcut de acum încolo, ca să evităm aşa ceva. (...) Nu ştiu dacă e târziu sau devreme, noi am aşteptat încă din prima zi. (...) Credem că au acţionat atunci când le-a venit rândul şi atunci când au crezut ei. Noi am acţionat imediat ce am aflat că e posibil să fie o problemă şi încă de atunci am aşteptat să vină şi să ia probe", a spus ea.

Loredana Albu a menţionat că firma a trimis probe pentru cele două produse care au fost acuzate.

"Am luat şi noi probe, îi rugăm să ia şi ei, astfel încât să ne asigurăm că nu e nicio problemă. Noi sperăm să nu fi fost aşa, dar din moment ce am oprit producţia imediat, am luat în calcul varianta că s-ar fi putut întâmpla", a declarat ea.

Întrebată de ce managerul companiei nu a răspuns întrebărilor, Loredana Albu a atras atenţia asupra faptului că nici cei din conducerea fabricii, nici angajaţii "nu au avut niciodată contact cu presa".

"Aşa reacţionează ei. Trebuie să luăm în calcul faptul că sunt oameni care nu reacţionează bine atunci când văd o cameră de luat vederi, nu neapărat pentru faptul că ar avea ceva de ascuns, ci pentru că pur şi simplu au trac", a precizat ea.

Purtătorul de cuvânt al companiei a confirmat faptul că o angajată a fabricii a fost agresată vineri în trafic.

"Era cu o maşină brand-uită în timp ce venea la serviciu şi a fost agresată de un alt conducător auto din trafic care i-a vorbit foarte urât, a încercat să tragă de uşa de la maşină. Suntem într-o situaţie în care nu ar fi trebuit să fim", a mai spus ea.

Protest faţă de situaţia din sistemul medical

"Voi daţi afară medicii din ţară", "Ruşine", "Colectiv", "Vrem măsuri, nu promisiuni", "Achimaş pe făraş" au strigat protestatarii vineri seara în faţa Guvernului, în semn de protest faţă de situaţia din spitale unde dezinfectanţii sunt diluaţi, informaţie dezvăluită prin anchete de presă.

În jur de 700 de persoane s-au adunat vineri seara la protestul organizat iniţial în Piaţa Universităţii. Similar cu protestele după tragedia de la Colectiv, manifestanţii au plecat în marş spre Guvern, după o oprire la Ministerul Sănătăţii. Ei au cerut aici demisia ministrului Sănătăţii".

Manifestanţii au protestat faţă de încercarea de muşamalizare a situaţiei de către autorităţi, precum şi faţă de modul cum Ministerul Sănătăţii a tratat cazul: prin ridicarea de probe de pe hainele oamenilor din spitale şi a paturilor, şi nu direct din substanţele folosite la dezinfectare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. BICIUL DE FOC DIGITALIZAT : cu fulgere

    și electro-șocuri ...numai ȚÌNE ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb