DUPĂ SCANDALUL LIBOR UE vrea ca Bruxelles-ul să reglementeze indicii de referinţă pe dobânzi

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 septembrie 2013

UE vrea ca Bruxelles-ul să reglementeze indicii de referinţă pe dobânzi

Comisia Europeană vrea să reglementeze indicii de referinţă din sectorul dobânzilor ca să evite manipulările de piaţă, cum a fost cea care a generat scandalul Libor.

Autorităţile de la Bruxelles au lansat, ieri, un proiect de lege care înăspreşte supravegherea în domeniu şi introduce amenzi severe pentru manipulări. Conform propunerii, autorităţile naţionale de reglementare şi un organism european de coordonare vor putea să investigheze posibilele manipulări şi vor putea aplica amenzi de până la 10% din veniturile unei firme. Astfel, autorităţile naţionale vor putea solicita informaţii de la furnizorii indicilor, vor putea efectua inspecţii la birourile acestora şi impune amenzi acolo unde este cazul, pentru evitarea conflictelor de interese.

"Propunerile avansate vor garanta, pentru prima dată, că toţi furnizorii de indici de referinţă vor fi supuşi obligaţiei de a fi autorizaţi şi vor face obiectul unei supravegheri", a declarat comisarul european pentru piaţă internă, Michel Barnier, adăugând: "Propunerile vor ameliora transparenţa şi vor aborda problema conflictelor de interese".

În noul plan, UE a renunţat la intenţia de a transfera responsabilitatea pentru indicii importanţi, precum Libor, către Autoritatea Europeană a Valorilor Mobiliare şi Pieţelor din Paris (ESMA), care va putea interveni însă ca mediator.

În luna iunie, Comisia Europeană propunea ca instituţia de la Paris să preia autoritatea asupra indicelui Libor, măsură care ar fi diminuat influenţa Londrei pe pieţele financiare. În prezent, indicele Libor este supravegheat de către agenţia britanică de reglementare a pieţelor financiare FCA. Aceasta a preluat recent prerogativele de supraveghere a Libor, în urma scandalului internaţional privind manipularea celor mai importanţi indici de dobândă de pe piaţa interbancară. Autorităţile americane şi britanice au dispus amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari băncilor UBS, "Barclays" şi "Royal Bank of Scotland", acuzate de manipularea indicelui Libor. Investigaţia continuă la nivel global şi priveşte, de asemenea, indici importanţi precum Euribor şi Tibor, de referinţă în zona euro şi Japonia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb