La un an de zile de la introducerea obligatorie a e-Factura în sistemul ANAF, un număr de 10.000 de instituţii publice au fost facturate prin sistemul FGO, platformă ce cuprinde module dedicate pentru a susţine digitalizarea afacerilor mici şi mijlocii, dar şi diverse automatizări şi integrări cu serviciile bancare pentru facilitarea comunicării cu contabilitatea externalizată.
Pe lângă distribuţia echilibrată a valorilor e-Factura la nivel naţional, în primele 15% după totalul celor mai mari valori de achiziţii sunt autorităţi ca Primăria Municipiului Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Primăria Sector 5 Bucureşti şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Potrivit datelor furnizate de FGO, în cele 12 luni de când e-Factura a devenit obligatorie, primele 10 judeţe generează aproape 70% din valoarea facturilor emise. Bucureşti şi Ilfov au peste 24% din valoarea facturilor la nivel naţional.
Clasamentul este completat de Cluj, Prahova şi Neamţ, unde s-au înregistrat 5,3%, 5% şi 4,2% din valoarea e-Factuilor emise pentru primele 10 judeţe. La polul opus, cele mai puţine e-Factura emise în ultimul an au fost în judeţele Brăila, Sălaj, Ialomiţa, Gorj, Caraş-Severin şi Giurgiu.
"Introducerea obligativităţii e-Factura în sistemul ANAF-ului a facilitat munca a zeci de mii de antreprenori din România, iar aproximativ 30% dintre firmele introduse în sistemul nostru o folosesc. Primul an de utilizare e-Factura a permis o analiză din perspectiva tipurilor de instituţii de stat care au solicitat e-Facturi, cele mai multe fiind unităţile administrativ-teritoriale", declară Valeriu Filip, co-fondator FGO.
Judeţele, oraşele, comunele şi satele, adică unităţi administrativ-teritoriale, totalizează 67% din valoarea totală a e-Factura, deşi reprezintă doar 43% din totalul instituţiilor facturate. Autorităţile din sănătate şi educaţie însumează puţin peste 10% din valoarea facturată, deşi fac peste 30% din numărul de achiziţii. Pe de altă parte, ministerele, direcţiile generale sau alte autorităţi naţionale reprezintă doar 7% din valorile e-Factura emise în platforma FGO.
Totodată, în ultimele 12 luni s-a observat o diversificare a ariei de activitate a firmelor care optează pentru e-Factura. Astfel, cele mai multe companii care facturează e-Factura prin sistemul FGO provin din domeniul comerţului, cu un procent de 40%. În clasament se regăsesc şi companii cu diverse CAEN-uri de activitate din zona serviciilor (contabilitate, juridic, management etc), apoi activităţi specifice TIC (comunicaţii, software la comandă, producţie software), activităţi de construcţii, producţie (alimentară, băuturi, echipamente industriale etc), horeca, transporturi, sănătate, educaţie, recrutare forţă de muncă dar şi protecţie şi pază.
"Principalele domenii de activitate în care s-au emis e-Facturile sunt 60% comerţ şi servicii, TIC 8%, construcţiile, producţia şi horeca, fiecare cu 6%. Până la final de an preconizăm cel puţin o dublare a numărului de companii care vor alege această metodă de facturare către instituţiile publice, dar şi între ele pentru produsele de risc", susţine Valeriu Filip, co-fondator FGO.
În prezent, orice firmă poate emite gratuit e-Factura prin intermediul unui cont FGO, având şi posibilitatea conectării cu ANAF printr-un abonament FGO plătit, cu preţuri începând de la 15 lei/lună.