EBOOK-URILE - O TRAIECTORIE SIGURĂ DE VIITOR Editura "Litera" investeşte masiv în digitalizare

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 noiembrie 2011

"Din 2012, probabil toate titlurile editate de noi vor apărea simultan în format digital şi print", ne-a declarat Dan Vidraşcu.

"Din 2012, probabil toate titlurile editate de noi vor apărea simultan în format digital şi print", ne-a declarat Dan Vidraşcu.

Interviu cu Dan Vidraşcu, directorul general al editurii "Litera"

Reporter: Cum a evoluat piaţa de carte în această perioadă de criză economică?

Dan Vidraşcu: În perioada tulbure a anilor trecuţi, piaţa de carte a cunoscut un declin semnificativ. Vânzările slabe, coroborate cu un interes dictat de nevoile de strictă supravieţuire şi nu neapărat de cele culturale, au avut un efect dramatic asupra acestui mediu. A fost o peri-oadă foarte dificilă pentru editurile mici, dovadă că multe dintre ele nu au rezistat testului. Nici editurile mari şi consacrate nu au fost, însă, ferite de probleme, dar cu toate aces-tea, în acest moment cred că putem vorbi de o oarecare stabilitate a pieţei de carte.

Reporter: Care sunt segmentele cele mai solicitate de cititori?

Dan Vidraşcu: Românii citesc mult self-help şi carte practică, iar piaţa editorială vine cu o ofertă tot mai largă pe acest segment. Cititorii de ficţiune, având acces la multiple surse de informare, sunt tot mai exigenţi la selecţii. Tinerii cititori sunt şi ei mult mai pretenţioşi, căutând noutăţile şi bestsellerele internaţionale la doar câteva săptămâni după apariţie. În continuare, românii citesc multă istorie şi cărţi documentare.

Reporter: Care sunt segmentele de vârstă ale celor care solicită cărţi?

Dan Vidraşcu: În funcţie de preferinţe sau de conjuncturi, într-o mai mare sau mai mică măsură, absolut toate segmentele de vârstă caută cărţi. Una dintre marile reuşite ale anului care tocmai se încheie este aceea de a acoperi prin planul nostru editorial toate aceste segmente. Din acest punct de vedere, poate cea mai surprinzătoare constatare este dată de vânzările colecţiei noastre de ficţiune pentru tineri şi copii. Infirmăm prin cifre reale teoriile general perorate despre tânăra generaţie care nu mai citeşte şi ne bucurăm să vedem că acest public savurează cărţile bune. Dacă vorbim, însă, de un segment preponderent al cititorilor frecvenţi, acesta este cu siguranţă reprezentat de publicul feminin cu vârste între 25 şi 50 de ani.

Reporter: Care sunt perspectivele acestei pieţe?

Dan Vidraşcu: Aşa cum este previzibil, piaţa românească resimte o constantă nevoie de afiliere la direcţiile internaţionale. Una dintre aces-tea, principală din punctul nostru de vedere, este legată de digitalizarea lecturii. Ebook-urile se insinuează timid, dar sigur pe piaţa de carte românească. Probabil în următorii câţiva ani se va consolida o relaţie echilibrată de existenţă a celor două medii de lectură. Chiar noi am lansat anul acesta în format digital aproape 50 de cărţi de ficţiune contemporană şi mai bine de 170 de titluri de literatură clasică - tendinţa şi dorinţa noastră pentru viitorul apropiat este de a converti în format digital toate cărţile tipărite şi publicate la noi. Din 2012, probabil toate titlurile editate de noi vor apărea simultan în format digital şi print.

Reporter: În ce perioade se cumpără mai multe cărţi?

Dan Vidraşcu: Martie-mai este o perioadă destul de bună pentru vânzări, iar noiembrie-decembrie este, evident, intervalul în care editurile realizează cele mai mari încasări.

Reporter: În contextul actual, cum a evoluat activitatea Editurii "Litera"?

Dan Vidraşcu: Marele nostru merit în această perioadă atât de dificilă a fost constanţa planului editorial. Am parcurs ultimii ani cu paşi mici, dar siguri, cu titluri bine alese. Suntem fericiţi că anul 2011 a însemnat pentru Editura "Litera" pes-te 450 de titluri publicate, cu aproximativ 150 mai multe faţă de anul trecut - am avut o creştere nu doar cantitativă, ci mai ales calitativă, iar acesta este un rezultat bun al unui efort susţinut atât la nivelul echipei, cât şi al managementului.

Reporter: A fost nevoie de restructurări, disponibilizări, reorientări pe alte segmente etc., pentru depăşirea crizei?

Dan Vidraşcu: Ar fi o exagerare să spun că perioada dificilă a ultimilor ani ne-a menajat în vreun fel. Am resimţit şi noi, aşa cum a resimţit întreaga piaţă de carte, scăderea considerabilă a puterii de cumpărare şi diminuarea interesului pentru carte. Priorităţile noastre au devenit, aşadar, prudenţa în structurarea planului editorial şi căutarea alegerilor sigure.

Reporter: Ce cifră de afaceri a avut editura în primele nouă luni ale acestui an?

Dan Vidraşcu: Cifra noastră de afaceri pe primele nouă luni ale anului în curs este de aproximativ 55 de milioane de lei, faţă de 52 de milioane în anul precedent.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru întreg anul în curs?

Dan Vidraşcu: Confirm estimărilor noastre, până la sfârşitul anului, vom ajunge la o cifră de afaceri de 60 de milioane de lei.

Reporter: Ce cărţi aţi lansat de curând?

Dan Vidraşcu: Pentru Editura "Litera", lansarea acestei toamne o reprezintă cu siguranţă proiectul "Cronica ilustrată a omenirii" - o spectaculoasă colecţie în 16 volume, excelent ilustrate şi tipărite în condiţii grafice deosebite. Un proiect la care am muncit foarte mult şi în care avem mare încredere. Nu am neglijat nici titlurile de ficţiune, continuând seriile noastre de succes cu titluri de renume internaţional. În colecţia Premium, am publicat "Vieţi secrete" - a doua carte a Tatianei de Ros-nay, autoarea romanului "Se numea Sarah" - un titlu cu o adevărată performanţă pe piaţă, care a vândut mai bine de 10.000 de exemplare în mai puţin de şase luni. "O zi" - romanul lui David Nicholls - bestseller international recompensat săptămâni la rând cu locul întâi în prestigiosul top întocmit de "New York Times", se regăseşte, de asemenea, pe lista noastră de apariţii. Colecţia "Thriller" a fost continuată cu nume importante, precum Clive Cussler, Deon Mayer, Dean Koontz. Şi pentru că vorbim de zone sigure ale pieţei, nu puteam neglija în planul nostru editorial cărţile pentru copii şi tendinţa românilor de a investi în dezvoltarea copiilor. Am publicat deopotrivă ficţiune, dar şi cărţi de activităţi - titluri care ne-au confirmat aşteptările prin vânzări foarte bune.

Reporter: Ce urmează să mai lansaţi?

Dan Vidraşcu: Pentru anul viitor negociem încă de acum câteva proiecte de chioşc extrem de interesante. Dorinţa noastră declarată este de a aduce, prin accesibilitatea preţului, cărţi valoroase în casele cât mai multor români. Cât despre titlurile de ficţiune, avem multe surprize pregătite cititorilor noştri. Voi deconspira, în ordine aleatorie, doar câteva dintre numele mari: Lee Child, Simon Sebag Montefiore sau Sebastian Faulks.

Reporter: Ce obiective de inves-tiţii aveti pentru 2012?

Dan Vidraşcu: Vom investi mult în digitalizare şi cărţi ilustrate, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi - pentru posesorii de iPad şi iPhone. Răspunsurile deja numeroase ale cititorilor noştri confirmă ebook-urile ca o traiectorie sigură de viitor, iar faptul că "Litera" este unul dintre promotorii acestei "mişcări" nu poate decât să mă bucure şi să mă motiveze.

Reporter: Ce buget de investiţii aţi stabilit pentru anul viitor?

Dan Vidraşcu: Peste 100.000 de euro sunt alocaţi în acest moment pentru digitalizarea titlurilor din oferta şi dezvoltarea unor aplicaţii pentru IOs şi Android, pentru enciclopedii şi titluri ilustrate pentru copii. Mai departe, vom vedea cum va evolua piaţa.

Reporter: Având în vedere că urmează târgul "Gaudeamus", cu ce produse veţi fi prezenţi în cadrul aces-tei manifestări?

Dan Vidraşcu: Târgul de carte "Gaudeamus" este, pentru Editura "Litera", un foarte bun prilej de expunere. Aşa cum ne-am obişnuit cititorii în ultimii ani, vom fi prezenţi cu un stand mare, de 100 de metri pătraţi, în care vom aduce nu doar titlurile noi, ci şi titlurile care ne-au consacrat: de la dicţionare şi enciclopedii, până la ficţiune şi cărţi de copii. Avem şi un program de lansări foarte bine gândit şi suntem onoraţi că vom fi alături de oameni minunaţi, dragi sufletului nostru: Maia Morgen-stern, Monica Davidescu, Daniela Nane, Adrian Cioroianu, Bedros Horasangian, Măriuca Mihăilescu, Elisabeta Lasconi sau Ovidiu Şimonca... pentru a-i nominaliza doar pe câţiva dintre aceia cunoscuţi publicului larg.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la acest eveniment?

Dan Vidraşcu: Cea mai mare bucurie pe care ne-o oferă un astfel de eveniment este întâlnirea cu cititorii noştri... Standul plin de oameni pe care deja îi recunoaştem, copii pe care i-am văzut crescând de-a lungul anilor şi care vin bucuroşi cu părinţii an de an să-şi mărească lista de lecturi. Dincolo de asta, este o ocazie bună de a vedea la o scară obiectivă portofoliul nou al concurenţei: titluri, lansări, evenimente. Sperăm să avem cu toţii parte de un târg frumos, cu mai mulţi vizitatori decât anul trecut şi, desigur, cu vânzări pe măsura aşteptărilor.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb