ECOFIN a aprobat prelungirea termenului de corectare a deficitului bugetar al României

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 februarie 2010

Consiliul miniştrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat, ieri, prelungirea cu un an, până în 2012, a termenului acordat Româ-niei pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul reglementat european de 3% din PIB şi a cerut prezentarea unei strategii în acest sens până în august 2010, anunţă Mediafax.

România trebuie să implementeze măsurile planificate în bugetul pe anul 2010 şi să evite o înrăutăţire a situaţiei, se arată într-un comunicat al ECOFIN.

Autorităţile de la Bucureşti trebuie să asigure o scădere anuală a deficitului fiscal de 1,75% din PIB în perioada 2010-2012, pentru a coborî deficitul bugetar sub pragul de 3% în termenul menţionat. Deficitul bugetar al României a fost, anul trecut, de 36,4 miliarde lei, respectiv 7,2% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită cu FMI, de 7,3% din PIB. Bugetul pentru 2010 prevede o ţintă de deficit bugetar de 5,9% din PIB. Economia României s-a contractat cu 7,2% anul trecut, după o creştere de 7,1% în 2008.

Consiliul a cerut României şi celorlalte două state comunitare care au beneficiat de prelungiri, Malta şi Lituania, să adopte, până la 16 august 2010, măsuri de corectare a deficitului şi să prezinte o strategie de respectare a termenului limită.

Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană au aprobat astfel recomandările făcute pe 8 februarie de Comisia Europeană în privinţa procedurilor de deficit excesiv pentru România, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia şi Malta, a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Consiliul ECOFIN consideră că aceste ţări au luat suficiente măsuri pentru a se încadra în termenul stabilit, a afirmat sursa citată.

Oficialii au aprobat extinderea termenului de corectare a deficitului până în anul 2012 pentru România şi Lituania, apreciind că cele două state au fost afectate de recesiune mai sever decât se estima la stabilirea termenului anterior, respectiv anul 2011.

CE a declanşat, în luna mai 2009, procedura de deficit excesiv împotriva României. În iulie 2009, ECOFIN a aprobat propunerea CE de începere a procedurii de deficit excesiv pentru România în urma unui dezechilibru fiscal de peste 3% din PIB în 2008 şi a recomandat reducerea deficitului sub acest prag până cel târziu în 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limită 7 ianuarie 2010 pentru luarea de măsuri efective.

Cele mai dure sancţiuni care pot fi aplicate în urma procedurii de deficit excesiv sunt amenzi în cazul statelor din zona euro, respectiv blocarea fondurilor structurale pentru ţările din afara Uniunii Monetare.

Statele membre UE care doresc să adopte euro trebuie să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB într-o manieră sustenabilă.

Dintre cele 27 de state membre, procedura de deficit excesiv a fost declanşată anul trecut în cazul a 20 de state.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb