ECOLOGIŞTII ŢIPĂ, AVIZELE CURG Un nou acord de mediu, pregătit pentru Chevron

Lucia Crăciun
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 29 ianuarie 2014

Un nou acord de mediu, pregătit pentru Chevron

În ultimul an, subiectul gazelor de şist a stârnit reacţii negative puternice, atât în rândul organizaţiilor de mediu cât şi al unei părţi a societăţii civile. În ciuda faptului că, la nivel european, numeroase state au respins sau au blocat explorarea gazelor de şist, autorităţile de la noi din ţară sunt mai darnice, avizând, de fiecare dată, procedurile care permit demararea operaţiunilor de explorare a acestor zăcăminte.

Compania Chevron urmează să obţină cel de-al patrulea acord de mediu pentru explorarea gazelor de şist, tot în regiunea Vaslui. Deşi locuitorii din zonă s-au împotrivit cu vehemenţă, autorităţile locale vasluiene au decis să emită acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist în comuna Puieşti.

Decizia îi aparţine Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, care a analizat (în cadrul Comisiei de Analiză Tehnică - CAT) documentaţia depusă de către compania americană. "După analiza raportului de evaluare a impactului asupra mediului, membrii CAT au luat decizia de emitere a acordului de mediu pentru proiectul < Lucrări de amenajare şi foraj pentru zona de explorare Puieşti >. Conţinutul raportului este în conformitate cu legislaţia în vigoare şi are toate informaţiile necesare luării unei decizii în ceea ce priveşte emiterea acordului de mediu", a declarat directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui, Mădălina Nistor.

Mai multe ONG-uri s-au solidarizat cu localnicii din zonele unde Chevron urmează să demareze explorarea gazelor de şist, anunţând că pe data de 8 februarie vor organiza un amplu protest, în mai multe oraşele ale ţării.

Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui, obţinute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea - Pungeşti, Păltiniş - Băceşti şi Popeni - Găgeşti.

Totodată, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, prima autorizaţie de construire pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie montată sonda de explorare de la Siliştea - Pungeşti.

Autorizaţia a fost acordată de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind demarate în 2 decembrie 2013.

În ţara noastră există 17 comune care au emis hotărâri de Consiliu Local, prin care se interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice în perimetrul administrat: Ghiroda şi Moşniţa, judeţul Timiş, şi Coroieşti, Iana, Ghergheşti, Pungeşti, Găgeşti, Banca, Suletea, Puieşti, Alexandru Vlahuţă, Tutova, Băceşti şi Pochidia din judeţul Vaslui.

Patru state americane au reclamat cazuri de contaminare a apei, din cauza gazelor de şist

În cel puţin patru state americane au fost primite, recent, sute de plângeri privind contaminarea surselor de apă cu petrol sau gaz, iar poluarea a fost confirmată în cazul unora, potrivit presei internaţionale.

Associated Press a cerut date privind plângerile legate de exploatările gazelor de şist în Pennsylvania, Ohio, Virginia de Vest şi Texas, şi a găsit diferenţe mari în felul în care autorităţile dezvăluie aceste probleme. Potrivit publicaţiei, cel mai transparent s-a dovedit statul Texas.

Conform Associated Press, numai în statul Pennsylvania s-au înregistrat, în 2013, 398 de reclamaţii privind poluarea cu petrol sau gaz a surselor locale private de apă potabilă, iar în 2012 au existat 499 de plângeri. Printre motivele plângerilor se numără reducerea debitului de apă, poluarea cu gaz sau alte substanţe. Mai mult de 100 de astfel de cazuri au fost confirmate în ultimii cinci ani, relatează respectiva publicaţie.

Extragerea combustibililor din depozitele de şist presupune pomparea a sute de mii sau chiar milioane de litri de apă, sare şi substanţe chimice în pământ pentru a sparge roca în vederea eliberării gazului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cum sa dai acord de mediu pt a explora ceva ce nu exista definit in legislatia romaneasca ?

    Ce specialisti au inspectoratele de mediu? Au intrebat vreun inginer de foraj ce inseamna presiuni in subsol?Stiu care e formula de calcul a adancimii de tubare pentru a tine in respect presiunile din strat?O coloana cimentata la3000 m este aruncata in aer de o presiune mai mare de700 atmosfere iar criminalii astia folosesc presiuni de 1500 atmosfere?

    Nu conteaza nici un argument, nici logic, nici legal in aclea acestor sugatori de resurse! Care au sub controlul lor guvernul si toate partidele! Doar poporul li se poate opune!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb