Economia, altfel

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 29 iunie 2010

Cătălin Avramescu

Într-un editorial anterior am arătat că administrarea treburilor publice este o activitate ce nu presupune, de cele mai multe ori, recursul la o ştiinţă propriu-zisă. Acesta e motivul pentru care o clasă politică "profesională" este, de regulă, inutilă. Ceea ce ne lipseşte, susţineam, este cetăţeanul-politician, nu poli-ticianul-profesionist.

Cum stau însă lucrurile în ce priveşte economia?

Dacă întrebăm publicul, s-ar spune că şi chestiunile economice sunt simple. Fiecare are opinii despre situaţia economică şi despre ce este de făcut. O percepţie la care contribuie din plin mass-media, cu talk-show-uri la care nu ştii dacă să râzi sau să te întinzi după telecomandă.

Din păcate, în ce priveşte procesele economice, acestea sunt departe de a fi simple. Dimpotrivă. Adesea nu sunt doar complexe, ci şi contra-intuitive. Altfel spus, sunt astfel organizate încât o minte normală riscă să tragă concluzii perfect eronate.

Iată câteva exemple ale acestui caracter contra-intuitiv. Când preţurile cresc, consumul scade. E un principiu solid al oricărui raţionament economic. În fapt, lucrurile sunt mai complicate. Luaţi exemplul unui tip de bunuri numite "bunuri Giffin" (numele vine de la un economist scoţian de la începutul secolului XX). Acesta a descoperit că, în anumite situaţii, creşterea de preţ poate duce la creşterea consumului. De ce? Pentru că preţurile sunt legate unele de altele. Să zicem că noi, în această ţară, mâncăm de regulă legume cu carne. Dacă creşte preţul la legume, vom cumpăra mai puţină carne. Şi mai multe legume, pentru a compensa scăderea prezenţei cărnii în dietă.

Vi se pare că vorbesc despre un fenomen improbabil? Atunci priviţi către altă clasă de bunuri numite "bunuri Veblen" (numele vine de la un sociolog american, tot de la începutului secolului XX). Acestea sunt tot bu-nuri al căror consum depinde direct de preţul mare. Sunt bunuri de prestigiu, precum automobilele de lux ori "vuitoanele". Un preţ scăzut le-ar face, pentru o anumită specie de cumpărători, efectiv indezirabile. Precum în acea istorie din veacul al XVIII-lea, când un filozof de salon îi relatează gazdei sale aristocrate despre descoperirea unei noi şi minunate maşini care împleteşte dantela mult mai repede decât o pot face, de mână, dantelăresele. Reacţia doamnei este, spre surprinderea filozofului, negativă: "Şi dumneata cine îţi închipui că va mai purta zdrenţele acestea?".

Observaţi că am invocat doar exemple din domeniul teoriei bunurilor. Nu am intrat în chestiuni mai complicate, cum ar fi teoria pieţelor sau a ciclurilor economice. Am luat un bun material, dintre cele pe care le cumpărăm sau le dorim în fiecare zi. Şi vedem că nici în această privinţă intuiţia nu este de ajuns.

Uneori nici cunoaşterea directă. Iată cazul altui gen de bunuri numite "bunuri de încredere". E vorba de bunuri a căror valoare de folosinţă nu poate fi decelată cu precizie de consumator nici măcar după cumpărarea sau utilizarea lor. Exemplu tipic: vitaminele de pe raft de la supermarket. Le cumpărăm, le înghiţim. Cât de folositoare sunt ele cu adevărat ne poate spune doar lectura unui raport medical. Adesea nici măcar subiectiv nu putem spune, noi înşine, că pastilele acelea fac o diferenţă.

Am dat trei exemple, simple. Acum luaţi trei bunuri: o plasă de cartofi, un pahar de coniac şi o cutie de "poli-vitamine". Haideţi să vedem dacă reuşim să înţelegem, corect, cum se formează preţurile aces-tora şi cum evoluează ele.

Nu prea putem, aşa este?... Atunci de ce vorbim cu atâta siguranţă despre "economia naţională"?

Economia este o ştiinţă formidabil de complexă pentru că procesele economice sunt complexe. Idei de genul "lucrurile sunt simple", "oricine poate să vadă adevărul", etc., sunt, de regulă, deplasate. Nu facem altceva decât să ne drogăm cu jargon pseudo-economic.

Şi atunci cine să ne spună ceva cu sens? Şi cine să guverneze economia?

Încep cu a doua întrebare. Nimeni. Adică nimeni anume. Guvernanţii, desigur, au pârghii economice. Pe care uneori trebuie să le folosească. Dar economia unei societăţi libere nu este o "economie de comandă", ca în stalinism. Conducerea sa "de la Centru" nu ar face decât să răspândească dezordinea şi ineficienţa. Piaţa liberă e un mecanism de conducere mult mai subtil şi mai complex decât îşi imaginează publicul şi guvernanţii, deopotrivă.

Prima întrebare are un răspuns simplu: specialiştii. Asta dacă tot dorim să ştim exact ce se întâmplă. Dar adevărata problemă este: chiar asta dorim?

Realitatea este că majoritatea aşteptăm răspunsuri simple, elementare. Dar asta ne scoate din sfera analizei raţionale şi ne duce direct în domeniul consumului vulgar. Sunt pline rafturile librăriilor, spre exemplu, de "metafizică" New-Age sau de "psihologie aplicată", publicaţii pe care specialiştii nu le-ar folosi nici ca să aprindă focul în sobă. La fel, dorinţa de explicaţii economice "de consum", cu coperţi colorate de partid, creează o piaţă. Pe care unii câştigă, dar cei mai mulţi pierd.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dle Avramescu va invartiti in jurul cozii ca sa "vindeti gogosi".

    Cine să guverneze economia "Nimeni". 

    Cine să ne spună ceva cu sens? "Specialistii". 

    Inteleg ca dupa opiia dumneavoastra "specialistii" sunt asa ca sa ne explice si sa justifice de ce merge prost economia. 

    Dupa opinia mea guvernantii sunt ca taranii. 

    Daca taranul sta langa ogor si contempleaza natura sa vada care-i mai viguros o sa culeaga palamida. 

    Daca intervine cu lucrari agricole o sa culeaga ce-a cultivat. 

    Guvernantii trebuie sa combata coruptia ca sa ajute economia sa creasca. 

    Nu i-am ales ca sa ne dea explicatii si justificari ca-i parazitata si ca nu au ce face, ca toate tarile au criza sau toate tarile au coruptie.  

    E adevarat ca toate au dar in ce proportie?

    Proportia depinde de calitatea gubvernarii si nivelul nostru de trai de asemenea. 

    Sunt de acord cu puncetele de vedere exprimate privind emisiunile TV, precum si cu faptul ca este extrem de riscant sa ne pronuntam fara a avea o pregatire si o experienta economica edificatoare asupra masurilor ce pot fi luate. Personal nu ma mai uit la televizor si citesc doar stirile din ziarele cu profil economic. In rest fac ce pot controla la nivelul meu: muncesc mai mult pentru venituri mai mici, chibzuiesc fiecare banut si am grija de sanatatea intregii familii. Important este sa trecem cat putem de bine la nivelul nostru, accesund bucuriile simple fara cheltuieli mari care ne hranesc spiritual. Un lucru sunt sigura dupa aceasta criza: multi vom fi mai bogati spiritual!

    cum dracu te-ai cocotat tocmai cons. prez. bostane, si culmea stii si sa scrii... s-a intors tara asta cu susu-n jos...

    Iată cum poate fi speculat un derapaj axiologic al CCR. (Vorba lui ID Sîrbu: Unde dai şi cine crapă.)

     

    Proclamaţia de la Hiroşima 

     

    Cetăţeni! 

     

    Prin decizia de a nu reduce pensiile, (nici măcar pe cele ale pensionarilor de lux, ale securiştilor, ale securiştilor-magistraţi şi ale magistraţilor-securişti), Curtea Constituţională v-a făcut un bine nesperat. A consfinţit statul mercantil judecrat *. 

    Judecraţia mercantilă, în mărinimoasa sa cecitate, v-a lărgit, virtualmente nelimitat, dreptul la muncă, şi la liberă iniţiativă. Judecraţii vă urăsc. Obligaţi-i să vă iubească. 

     

    Cetăţeni! 

     

    Art.0 Autoangajaţi-vă la negru.  

    (...) 

    Art.8 Nu plătiţi amenzi! Nu daţi şpagă! Dacă sunteţi învinuiţi penal, nu vă angajaţi avocaţi! La proces, ridicaţi obiecţii de neconstituţionalitate la fiecare virgulă din legile ce vă sufocă. Arătaţi că pozitivarea dreptului la pensie atrage obligatoriu negativarea dreptului la liberă iniţiativă şi dreptul de muncă. Arătaţi că legile ce reglementează şi reprimă munca şi libera iniţiativă au devenit caduce, din moment ce statul a augmentat dreptul la pensie. Surclasaţi-i moral din toate poziţiile! Nu aveţi decît să repetaţi pînă-i înebuniţi, că nu aţi vrut decît să le rotunjiţi lor fondul de pensii. Băgaţi-le pensia pe gît, şi scoteţi-le-o pe nas. Nu vor avea curajul să vă condamne. Iar dacă vă condamnă, ei înşişi vor fi condamnaţi la veşnic înot în hazna. 

    Vin vremuri eroice. Uitaţi-vă la voi. Aveţi minte, aveţi mîini, aveţi picioare, aveţi demnitate. Nu mai sunteţi viermi. Arătaţi-le că existaţi. Forţaţi-i să vă fie recunoscători. 

    -------------- ----------

    * da, ştiu că sună incoerent, din moment ce am amestecat latina cu greaca. Mă bazez doar pe efectul sonor. 

    1. ...ştiţi unde poate fi găsit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb